Klikk her for å se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien
Fakta
Sted: Ellingsøya i Ålesund
Prosjekttype: Fabrikk, kjøle- og
fryselager, administrasjonsbygg
Byggherre: Mathias Bjørge AS
Totalentreprenør: Peab K. Nordang
Areal: Cirka 4.500 kvadratmeter
Arkitekt: Sporstøl Arkitekter
Byggteknisk rådgiver: Conplan
Underentreprenører og leverandører:
Tømrer- og betongarbeid, montasje: Peab K. Nordang l Elektro: Rongve og Fylling Elektro l Rørlegger: Valderhaug Rørhandel l Ventilasjon og avfuktingsanlegg: KDA Rørsystemer l Sandwich, stålarbeider: GH Prosjekt l Taktekking: Vestlandstak l Gulvstøp: Velde Gulv l Innfrysningsrom: Isowest l Maler: Martin Uggedal l Stål: AK Mekaniske l Betongelement: Spenncon l Porter: Assa Abloy l Vinduer, dører: H-fasader l Kjøkken: Optimera l Solskjerming: Fasadeprodukter l Trapper og rekkverk: Midthaug l Polybetonggulv og akryl: Nordvest Industriservice l Løfteplattform: Lift-Tech l Grunnarbeid: ACO Anlegg l Kjøle- og fryseanlegg: MMC l Transportband: Optimar l Reolsystem: Constructor l Produksjonsutstyr: Marel
Utbyggingen skjer som følge av at
bedriften som før har drevet med klippfisk og kongekrabber, nå ekspanderer og
også satser mot videreforedling av laks.
Bygget inneholder produksjonslokaler
for laks og kongekrabbe på til sammen rundt 1.530 kvadratmeter. I tillegg er
det en administrasjonsavdeling i to etasjer på til sammen 500 kvadratmeter, og
kjøle- og fryselager på til sammen 780 kvadratmeter.
Mottakskjølen der du får inn fisken
er 230 kvadratmeter, transportsonen 360 kvadratmeter, emballasjelageret 160
kvadratmeter, teknisk rom 240 kvadratmeter, og en mesanin over deler av
produksjonslokalet er 620 kvadratmeter. Totalt areal er dermed cirka 4.500
kvadratmeter.
Torgeir Bjørge og broren Henning er
aktive eiere, mens faren Karl fortsatt er aksjeeier i familiebedriften Mathias
Bjørge AS. Torgeir forteller at bestemoren var datter på nabogården, og at hun
og mannen Mathias på et tidspunkt i historien fikk utskilt tomten der bedriften
nå ligger. Dette var i tiden der norsk klippfisk var i ferd med å bli en stor
eksportvare.
– Mathias begynte å planlegge
klippfiskproduksjon. I 1962 startet han og Karl bedriften. Vi har gått og tenkt
på å utvide i mange år. Etter hvert som produksjonen økte, oppstod det behov
for mer areal til produksjon og lagring, kjøl og frys. Vi liker å utvikle oss,
og funderte på hva annet enn klippfisk og kongekrabbe vi kunne drive med. Vi
fant ut at med satsing på laks vil vi ha god tilgang på råstoff siden
laksenæringen i Norge er godt utviklet siste 20 årene. Vi vurderte at laks er
sikrere enn villfanget fisk. Nå satser vi på filetering og porsjonspakking av
laks, både fersk og fryst, der markedet er restauranter, storhusholdninger og
dagligvare, sier Torgeir Bjørge om satsingen.
Han roser innsatsen til
entreprenørene.
– Vi er veldig godt fornøyd,
kjempegod innsats av alle fag. Alle har gjort sitt for best mulig resultat.
Innsatsen til Peab K. Nordang er uvurderlig, sier han.
Gikk etter anbefaling
Peab K. Nordang bygget nylig et 5.000
kvadratmeter stort fryseri for bedriften Nils Sperre AS et par kilometer
vestover på Ellingsøya. Byggeindustrien skrev om dette bygget i februar i fjor.
Når du kommer opp fra den undersjøiske tunnelen fra Ålesund by og kjører
østover på sørsiden av Ellingsøya, ligger store fiskeribedrifter på rekke og
rad. Dette er i hjertet av sunnmørsk gründerånd basert på det havet har gitt
gjennom generasjoner.
Torgeir Bjørge sier de gikk etter
anbefaling når Peab K. Nordang ble valgt som totalentreprenør.
– Jeg snakket med andre i bransjen
og gikk etter anbefaling, og jeg angrer ikke.
Åge Tryggestad er prosjektleder for
Peab K. Nordang på prosjektet, slik han også var på fryseriet til Nils Sperre.
Byggetiden er cirka ti måneder.
– Vi har jobbet etter en
samspillskontrakt i tett dialog med byggherre, med åpne kostnader. Det gir
greie løsninger. Det er noe av nøkkelen til å bygge fort. Det har vært korte
beslutningslinjer, sier han.
– Vi har tatt med oss løsninger
videre etter erfaringer med store utbygginger hos næringsmiddelbedrifter som
Norsk Sjømat på Stranda og Nils Sperre.
KI-teknologi
Bjørge synes de har fått til gode
løsninger.
– Vi har bygget for fremtiden med
energieffektive løsninger, etter dialog og anbefaling fra Peab. Så har vi
vurdert det opp mot kost-nytte. Jeg synes vi har fått det bra til, sier han.
Da vi var der for å se på bygget,
var de i gang med test og opplæring på produksjonslinjen. Overlevering av
bygget var i månedsskiftet september/oktober. Bjørge ønsker ikke å gå ut med
kostnaden for satsingen.
I tidligere pressemeldinger fra bedriften gjengitt i
Sunnmørs-posten er det opplyst at den nye lakselinjen vil trenge mellom 20 og
30 nye medarbeidere, og at de samlet vil trenge opptil 60 nye ansatte i
produksjonen. Den nye lakselinjen er levert av Marel. De skal trene en helt ny
KI-modell i fabrikken. Det blir utviklet en egen intelligens som skal analysere
råstoffet. Basert på denne informasjonen vil laksen bli automatisk fordelt og
sortert.
Betongelementer og sandwich
Prosjektleder Tryggestad forteller at de
begynte i tomten i slutten av november i fjor. Da hadde ACO Anlegg utført
grunnarbeid og bygd ny vei til området. Det var på forhånd gjort noen
utfyllinger i sjøen for å gi plass til bygget. Eksisterende bygningsmasse stod
igjen mot øst. En sjøbu var revet.
– Vi startet med fundamentering og
ringmur, før vi monterte betongelementene. Bygget er satt opp med en blanding
av betongelementer og sandwichelementer. Sandwichelementene har
aluminiumsoverflater med pirskum som isolasjon, skrudd opp på en bærende stålkonstruksjon.
Produksjonsarealene og deler av administrasjonsdelen er bygget med
betongelementer, mens emballasje- og kjøle- og fryserområdet er bygget med
sandwichpaneler. Der det er to etasjer, som i administrasjonsdelen, er det
brukt hulldekker som etasjeskiller. Takkonstruksjonene er stålfagverk med
TRP-plater, det vil si grove bølgeplater, med isolasjon og PWC-tekking. På
avdelingen for kjøl og frys er det asfalttekking på tak, forklarer Tryggestad.
– Vi prioriterte lakseområdet først
siden det var der hovedtyngden av tekniske fag skulle inn. Vi satte opp
betongelementbygget først, slik at vi fikk satt opp teknisk himling. Det vil si
at vi fikk startet det tekniske arbeidet oppå himlingen tidlig. Så bygget vi
oss videre bolk for bolk.
Spesiell teknisk konstruksjon
Den tekniske konstruksjonen over
lakseavdelingen er ifølge Tryggestad spesiell.
– Det er en sandwichkonstruksjon
over hele lakseavdelingen der det ligger føringer for vann, ventilasjon,
elektro og trykkluft. Føringene er samlet og blir droppet rett ned til
maskinene, forklarer han.
I produksjonsområdene er det gjort
tilpasninger for å overholde strenge krav fra Mattilsynet. Betongvegger er malt
med epoxymaling, mens sandwichpaneler på vegger og i tak har overflater av Food
Safe. På gulv er polybetong og akryl. I resten av bygningsmassen er det mye
malte betongvegger. I administrasjonsdelen er det malt betong og sparkler og
malt gips på vegger, teppeflis på gulv, og systemhimling. Kontorområdet har
systemvegger.
Den hvite fasaden består av malte
betongelementer i kombinasjon med eksponerte sandwichpaneler og med Swisspearl
fasadeplater på administrasjonsbygget. Her er det også glassfasade og vinduer
fra H-fasader, samt innslag av mørkmalt trepanel.
Bygget får varme fra varmepumpe som
gir vannbåren varme i gulv, i tillegg til varme gjennom ventilasjon.