Hans Kristian Musum fra Skanska (t.v.) Pål Christian Berg fra Steinkjerbygg og Jan Arile Mediaas fra Trønderplan er svært fornøyd med den nye skolen. Foto: John Inge Vikan
Liv Welde Vikan er rektor ved Steinkjer skole, og ser frem til å jobbe i de nye lokalene. Spesielt er hun fornøyd med at hun og det øvrige personalet har fått delta aktivt i utformingen. Foto: John Inge VIkan

Steinkjer skole

Den gamle militærleiren på Steinkjer er nå erstattet av en ny barneskole – Steinkjer skole – der omkring 40 lærere og 400 elever fra klassetrinnene 1 til 7 i midten av august kunne flytte inn.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Fakta

Sted: Steinkjer

Prosjekttype: Skolebygg

Bruttoareal: Ca. 7000 kvadratmeter

Byggherre: Steinkjerbygg KF

Byggherreombud: Trønderplan

Prosjektutvikler og totalentreprenør: Skanska Norge

Kontraktssum ekskl. mva: Ca. 160 millioner kroner

Arkitekt: Rambøll arkitekter med Rolvung og Brøndsted Arkitekter

Landskapsarkitekt, interiørarkitekt, rådgivende ingeniør: Rambøll

Rådgiver tekniske fag (VVS og elektro), bygningsfysikk og klimagassregnskap: Skanska Teknikk

Underentreprenører og leverandører: Foldevegger: Amundsen l Fast bygginnredning: Bille l Industriparkett: Bo Andren Norge l Sportsgulv og utstyr i idrettshall: Egas Sport l Elektro: Elman Steinkjer l Ventilasjon: GK Inneklima l Glass og aluminium: Grøtan glass og aluminium l Branngardinger: Haby Norge Sjalusier l Solavskjerming: Hunter Douglas Norge l Porter: Hörmann Norge l Blåseisolasjon: Isomax Energi l Kunstgress: Laiderz APS l Lås og beslag: Lås og sikring l Maler og gulvbeleggsarbeid: Malermester Bjørås l Radonmembran: Master Sealing Technology l Taktekking: Mestertak l Flislegging: Murmestrene Slålie & Lindtner l Nedgravde avfallscontainere: Namdal Ressurs l Grunn- og utomhusarbeider: Odd Einar Kne l Heis: Otis l Branntetting: RH Prosjekt l Lydgulv og tynnavretting: RS Gulv l Rørleggerarbeid: S-Rør l Tretrapper: Tydal Trappefabrikk l Metallarbeid: Josko Interiør l Blikkenslagerarbeid; Ventilasjon og inneklima, avd. Steinkjer Blikk l Byggevarer: Optimera l Massivtre og limtrekonstruksjon: Aaneslands Limtre

Det er Skanska i Midt-Norge som har vært entreprenør for bygget, og prosjekt leder Hans Kristian Musum fra Skanska beskriver det som et interessant prosjekt, som stort sett har gått greit for seg med god fremdrift og få problemer. Byggeindustrien møtte han mens de siste forberedelsene fra skolens og byggherrens side var i full gang, sammen med byggherreombud Jan Arild Mediaas fra Trønderplan AS og prosjektleder Pål Christian Berg fra Steinkjerbygg AS, som har vært byggherre for prosjektet.

Alt det gamle er revet

Skolen bygges altså på det som tidligere var militærleiren Steinkjersannan. Den ble nedlagt omkring 1991, og etter hvert ble de tidligere kasernene brukt som skolelokaler. Det varte frem til 2017. I november startet rivningen av de gamle anleggene, det var ferdig i februar året etter og i mars kunne Skanska starte arbeidet med det nye skolebygget.

¬– Og det har vært en grei byggeprosess, sier Musum.

– Det hele har gått strømlinjeformet, både for entreprenør og byggherre. Området ligger også svært fritt og greit til, med en tomt på omkring 20 mål har det vært enkelt med rigging, og transporten ut og inn fra byggeplassen har også vært problemfri, sier han.

Prosjektet startet som en samspillsentreprise, der i alt fem aktører var prekvalifisert til å delta, men som endte med at forslaget fra Skanska til sist ble valgt.

Fornøyd rektor

Det er ikke bare entreprenør og byggherre som er fornøyd, også de som skal bruke skolen synes det er blitt bra, skal vi tro rektor Liv Welde Vikan.

– Det er blitt en enestående flott skole, og har vært flott å få være med på dette. Det er en opplevelse en gang i livet, sier hun. Og forteller at både hun og flere ved skolen har fått være aktiv med i hele prosessen.

– Både jeg og lærerne har fått våre med og uttalt oss helt fra planleggingsstadiet, sier hun og medgir at de da kanskje ikke kan klage så mye i ettertid.

– Absolutt ikke, selv om det ganske sikkert blir noen småtterier som må korrigeres, det pleier alltid å være noen barnesykdommer. Men så langt er vi utrolig fornøyd. Her er blitt lyst og trivelig, med gjennomlysing og store glassflater som gjør det lett, sier hun.

Massivtre

Selve skolebygningen er oppført med bæresystem i massivtre i to etasjer, og er også på passivhusnivå. For levert (kjøpt) energi er det fra byggherre satt et krav om at denne maksimalt skal være 75 kWh/kvadratmeter per. år.

Det man også legger merke til, er at det er lagt mye arbeid i utomhusanlegget. Det er bygget opp store og tiltalende områder for lek og aktiviteter, slik at elevene skulle ha mye å ta seg til også utendørs.

– Dette er det første prosjektet i slikt materiale jeg har arbeidet med, forteller Musum, som også mener det er det første offentlige bygget i Steinkjer i massivtre.

Videre er det brukt lavkarbonbetong i vegger og fundament for å nå klimamålet, selv om massivtre er den største bidragsyteren til dette. Klimagassutslipp for materialer skal være 25 prosent lavere enn om skolebygget ble bygget på tradisjonell måte og bruk av tradisjonell materialer.

God byggeprosess

De tre er enig om at det har vært en god byggeprosess.

– Det har vært greie forhold til entreprenør og underentreprenører. Vi har tatt utfordringene etter hvert, og det har ikke vært noen store problemer å løse. Det har også vært en enkelt tomt og stor tomt med god plass å arbeide på, sier byggherreombud Mediaas.

Det har imidlertid vært en del annen byggeaktivitet i nærområdet, blant annet for Nord Universitet, samtidig som veien er blitt ombygd, men heller ikke det har gitt problemer.

– Så fra byggherrens side er vi fornøyd, både med resultatet og med utviklingsfasen og hele prosessen sammen med Skanska.

Byggherre for prosjektet har vært Steinkjerbygg, et kommunalt selskap som tar seg av bygging og drift av bygg for Steinkjer kommune.

Skolen i sentrum

Rambøll arkitekter og ingeniører har i samarbeid med Rolvung og Brøndsted arkitekter vært en del av dette prosjektet fra konkurranse og til ferdig bygg. Arkitekt Jo Kielland er en av flere arkitekter som har arbeidet med nye Steinkjer skole og betegner oppgaven som både spennende og meningsfull.

– Gjennom et godt samarbeid med brukere, byggherre og entreprenør håper og tror vi at prosjektet har blitt utviklet til et godt sted å være, både for skolens brukere og innbyggerne i Steinkjer. Hovedinngangen henvender seg mot byen og Kongens gate, hallen viser seg frem med liv og aktivitet, trinnområdene ligger skjermet til mot skolegård og furuskogen. Alt sys sammen med et samlende lyst midtrom sentralt i skolen. Det har vært viktig å integrere bygget som en del av sentrum i Steinkjer, samtidig som at skolen ivaretar trygge omgivelser for elevene med gode muligheter for lek og læring, sier han.

Powered by Labrador CMS