Ringve Pluss. Foto: Svein Inge Meland
Ringve Pluss. Foto: Svein Inge Meland
Ringve Pluss. Foto: Svein Inge Meland
Ringve Pluss. Foto: Svein Inge Meland
Ringve Pluss. Foto: Svein Inge Meland
Ringve Pluss. Foto: Svein Inge Meland
Ringve Pluss. Foto: Svein Inge Meland
Ringve Pluss. Foto: Svein Inge Meland
Ringve Pluss. Foto: Svein Inge Meland
Ringve Pluss. Foto: Svein Inge Meland
Ringve Pluss. Foto: Svein Inge Meland
Ringve Pluss. Foto: Svein Inge Meland
Ringve Pluss. Foto: Svein Inge Meland
Ringve Pluss. Foto: Svein Inge Meland
Ringve Pluss. Foto: Svein Inge Meland
Ringve Pluss. Foto: Svein Inge Meland
Ringve Pluss. Foto: Svein Inge Meland
Ringve Pluss. Foto: Svein Inge Meland
Ringve Pluss. Foto: Svein Inge Meland
Ringve Pluss. Foto: Svein Inge Meland
Ringve Pluss. Foto: Svein Inge Meland
Ringve Pluss. Foto: Svein Inge Meland
Ringve Pluss. Foto: Svein Inge Meland
Ringve Pluss. Foto: Svein Inge Meland

Ringve Pluss

Selvaag Boligs første Pluss-konsept i Trondheim er ferdigstilt. Betonmast Trøndelag har vært totalentreprenør for byggetrinn 1 med til sammen 164 leiligheter.

Publisert Sist oppdatert

Klikk her for å se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Fakta

Sted: Trondheim

Prosjekttype: Nybygg boliger/rehabilitering fra kontor til boliger

Bruttoareal: 12 788 kvadratmeter

Byggherre: Selvaag Bolig

Totalentreprenør: Betonmast Trøndelag

Kontraktsum: 452 millioner kroner inkl. mva.

Arkitekt: Arkitektværelset og ARC

Landskapsarkitekt: Selberg Arkitekter

Rådgivere: RIB Bt 1: Harboe & Leganger l RIB Autronica: Siv. ing. Danielsen l RIVA, RIVeg: Structor Trondheim l RIG: Dr. Techn. Olav Olsen l RIBr: Brannrådgiverne l RIA: Brekke & Strand l RIV Autronica: KES-Teknikk l RIV Bt1: Asplan Viak l RIV vent: Sweco l RIV fjernvarme: Multiconsult l RIBfy, RIE: Norconsult

Underentreprenører og leverandører: Grunn og utomhus: Brende l Elektro: OneCo l Rørlegger Bt1: Flow VVS l Rørlegger Autronica: Kjells VVS l Ventilasjon: Trønderblikk l Taktekker Bt1: TFS l Taktekker Autronica: Norgestak l Maler, gulvbelegg Bt1: Sandå l Maler og gulvbelegg Autronica: Malertjenester l Kjøkken og bad: HTH l Stål: DSL Stål AS l Badekabiner: Badeelement l Mur, flis: EK Mur l Systemhimlinger og -vegger: Modulvegger l Lås og beslag: Beslag Consult l Parkett og gulvlegging: Adepten l Byggrenhold: Eir Renhold l Vinduer Bt1: Lian l Vinduer Autronica: NorDan l Innerdører: Tore Ligaard l Snekkerbygde møbler Autronica: Simons Interiør l Proffkjøkken Autronica: MP Storkjøkken l Taktil merking: Plenum

Utbyggingen på Lade omfatter fire nybygg og rehabilitering av kontorbygget Autronica fra 1970-tallet. To av de nye byggene er i seks etasjer og rommer 91 leiligheter, én ny fire etasjers blokk har 32 leiligheter og en kjede av rekkehus har ni enheter. Rehabiliteringen av Autronica-bygget har skapt 32 leiligheter. De fem byggene omkranser et felles uteområde med plen og lekeapparater.

– Var trønderne klare for Pluss-konseptet?

– Absolutt. Trondheim er sulteforet på boligkonsepter som tilbyr mer enn bare kvadratmeterne de har i egen leilighet, sier Fred Fikse Forbord, prosjektleder for Selvaag Bolig.

– Dette gjenspeiles også i Trondheims nye KPA (Kommuneplanens arealdel) som legger vekt på at nye boligprosjekter skal ha gode fellesområder. Som alle andre erfarte vi treghet i salget i en periode, men etter at leilighetene og Pluss-tilbudene ble ferdigstilt, har salget vært svært bra. Per dato har vi ti usolgte leiligheter.

Bygde Pluss først

Ideen bak Pluss er å gjøre livet enklere for beboerne og å skape trivsel og fellesskap. Pluss-delen er lokalisert i Autronica-bygget som ble overlevert i februar 2024, som det første av de fem byggene. Fellesarealet utgjør 700 kvadratmeter i førsteetasjen og underetasjen, det største i noe av Selvaags Pluss-prosjekter. Her er det resepsjon, kaffebar, lounge, peisestue, kjøkken, storkjøkken, selskapslokale, ungdomsrom, møterom, velværerom, gjesterom og treningsrom. Et elegant interiør låner elementer fra 1970-tallets estetikk.

På taket er det en stor, felles terrasse med sittegrupper, grill, dusj og badstu. Beboerne i alle byggene har rett til å bruke Pluss-tilbudene.

Bra sluttresultat

– Tilbakemeldingene fra beboerne, kommunen og andre er veldig gode. Dette har blitt fint, sier Forbord.

Han er også godt tilfreds med entreprenøren.

– Det har vært utfordringer underveis, men alt i alt er vi godt fornøyd. Kvaliteten er god, sier han.

Prosjektleder Lars Erik Bøe Engen i Betonmast er også fornøyd, men vedgår at tidspresset har vært hardt.

– Samarbeidet med byggherre har fungert godt. Selv om prosjektet har vært utfordrende, er resultatet noe vi kan være stolte av. På grunn av kompleksiteten var en av utfordringene å opprettholde fremdriften. Vi måtte også rehabilitere Autronica-bygget i tråd med byantikvarens krav og oppføre fire bygg med ulike fasadeløsninger, som alle skulle kobles til en felles parkeringskjeller. På grunn av plassering utenfor byggegrensa, fikk vi 180 dagers stans på et bygg, noe som påvirket fremdriften. I tillegg krevde byggingen av veier og søppelsuganlegg tett samarbeid med kommunen, forklarer Engen.

Bortsett fra en forsinkelse på fem uker for bygget som var feilplassert, klarte Betonmast Trøndelag å overlevere til avtalt tid.

Godt nabolag

Selvaag har ønsket en miks av beboere for å skape et godt nabolag. Rekkehusene retter seg mot familiesegmentet, mens de to seks etasjer høye blokkene har leiligheter mellom 38 og 65 kvadratmeter, og har appellert mest til de unge. Leilighetene i den fire etasjer høye blokka er opptil 125 kvadratmeter store. Prisene spenner helt fra 3,1 millioner kroner til 13 millioner.

Plasstøp

Parkeringskjelleren som knytter byggene sammen, går under de fire blokkene og fellesområdet mellom dem. P-kjelleren har 111 p-plasser til bil, 418 plasser for sykkel, samt boder til alle leiligheter, tekniske rom og varmesentral. Råbyggene og balkongene i de tre nye blokkene er plasstøpte. Det er ikke så vanlig, og gir stor fleksibilitet og utmerket lydisolasjon. Betonmast Trøndelag har egen produksjon av betong og har stått for det aller meste av betong- og tømrerarbeid selv, forteller Betonmasts prosjektleder.

Badene i bygg A, B og C er ferdige kabiner, mens det er plassbygde bad i rekkehusene og Autronica.

Mye tegl

De to blokkene på seks etasjer har fasade i skjermtegl, mens blokka på fire etasjer har en murt fasade i mørk tegl. Rekkehusene har bærekonstruksjon i tre, med skjermtegl.

Energiforsyningen er fjernvarme via gulvet i boarealene og radiatorer i fellesområdene. Energiklassen ligger i gjennomsnitt på B. Prosjektet har ikke hatt Breeam-ambisjoner.

Alle leilighetene har kjøkken fra HTH og alle gulv har énstavs eikeparkett. Inngangspartiene har flislagte gulv, mens det er belegg i korridorene. Balkongrekkverkene er i stålspiler eller glass for å gi lysinnslipp og utsikt.

Ønsket luftig preg

ARC Arkitekter har hatt ansvaret for regulering og prosjektering, og sto for parkeringskjelleren og bygg A og B. Arkitektværelset i Oslo har hatt hånd om bygg C, rekkehus-ene og Autronica.

– Det som særlig gir bygg C karakter er de utkragede balkongene som stikker langt ut fra byggets hjørner, sier Grethe Løland i Arkitektværelset.

– Ellers er komposisjonen enkel med en stram fargepalett. Teglfasaden har en mørk sjattering med mørk fugemasse, fargebåndene på balkongene er svarte og rekkverkene har sotet glass, sier hun.

På rekkehusene ville arkitekten ha et varmt preg, med lys tegl og bruk av treverk i inngangspartiet og på takterrassen.

– Autronica var annerledes fordi det var et kontorbygg fra 1970-tallet med verneinteresser. Vi erstattet de karakteristiske metallbåndene rundt bygget med perforerte metallbånd som er transparente innenfra, men skjermer for innsyn utenfra. Vi tilstrebet en luftig bokvalitet, det gjaldt alle byggene vi hadde i Ringve Pluss, forteller Grethe Løland.

Populært siden vikingtid

Ringve Pluss ligger sentralt på Lade som siden tusenårsskiftet har opplevd en sterk boligvekst. At bydelen øst i Trondheim er populær, er ikke så rart. Den er bynær, har flotte friluftsområder og ligger ved fjorden. Her er Ringve botaniske hage, og langs sjøkanten går den populære Ladestien med badeplasser og idylliske serveringssteder. Det var i dette duvende landskapet at de rikeste trondhjemmere anla sine lystgårder fra 1600-tallet og utover. Tilbake i vikingetid styrte de mektige lardejarlene store deler av landet herfra.

Ringve Pluss ligger mellom et stort idrettsanlegg på én side og næringsarealer og boliger på den andre. Travle Haakon VIIs gate går forbi i sør, mens mer makelige Lade Allé ligger i nord.

Har solgt resten

Selvaag Bolig og Relogs opprinnelige plan var å bygge omkring 600 leiligheter på den 37 dekar store Autronica-tomta. Men etter å ha ferdigstilt første byggetrinn med 164 leiligheter, har utbyggerpartnerne valgt å sette strek og selge resten av tomta. Storparten er kjøpt av Obos og Solon. Boligene som disse skal bygge blir også knyttet til Pluss-konseptet.

(Rehabiliteringen av Autronica-bygget ble omtalt i Byggeindustrien nummer 5 i 2024).

Powered by Labrador CMS