Kanalveien 62

Kanalveien 62

Kanalveien 62

Sted: Bergen

Prosjekttype: Nybygg

Totalkostnad eks mva: Ca 100 millioner kroner

Bruttoareal: 5.980 kvm

Byggherre: FAV gruppen

Totalentreprenør: OBAS Vest

Arkitekt: Grieg Arkitekter

Rådgivere: RIB: Holst & Valen - RIV og RIE: Multiconsult - RIBr: Skansen Consult

Underentreprenører og leverandører: Graving: Roger Jordalen Maskin - Tømrer: Vest Norsk Bygg - Taktekking: Protan Tak - Glass og fasade: Hole Glass - Innredningsarbeider: Bergen Bygginnredning - Mur/flis: Skansen Mur og Flis - Rørlegger, ventilasjon, elektro og sprinkling: YIT Systems - Brannisolering: Käfer - Asfalt: Lemminkäinen Norge - Rekkverk: Trakon Vest - Maling og gulvbelegg: Fasade & Interiørgruppen - Peling/Fundamentering: Vestnorsk Brønnboring

Grieg Arkitekter har tegnet og OBAS Vest har ført opp et næringsbygg for FAV Gruppen med høy kvalitet og spennende løsninger.

Bygget, med navn etter adressen Kanalveien 62, er på 5.980 kvadratmeter og har fire etasjer over og en parkeringsetasje under bakken. I første etasje ligger det en butikk for Flisekompaniet. I fjerde og deler av tredje etasje leier Skanska Norge.

Ca 100 millioner kroner
Kanalveien 62 hadde en total kostnad på ca 100 millioner kroner eks mva og ble oppført innen budsjett og tidsplan. Det ble oppført i total-entreprise. Byggestart var i mai 2008. Flisekompaniet flyttet inn i mai i år, mens Skanska flyttet inn 1. november. I kontoretasjene er det kombinasjon av cellekontorer og landskap.

Eiendomssjef Odd Fondevik i FAV Gruppen sier bygget har konstruksjon og løsninger av høy kvalitet, med blant annet kjølehimlinger og dobbel glassfasade mot vest. I tredje etasje ligger det en kantine med 60 sitteplasser. Andelen fellesarealer er lav, cirka 18-20 prosent. Når bygget på nabotomten er oppført, skal kantinen flyttes dit. Da vil andelen gå ytterligere ned. I parkeringskjelleren er det plass til 70 biler. Det er seks gjesteparkeringsplasser foran bygget og 80 på nabotomten (også eid av FAV gruppen).

Pelt til 24 meter
Tomten er flat og på 2,8 mål. Grunnen bestod av leire, jord og en steinfylling. Et lag på fire meter er gravd opp og kjørt bort. Det ble så fylt på med ny sprengstein fra Kanalveien 54, en tomt som også eies av FAV Gruppen. Bygget hviler på seks til 24 meter lange peler.

Dobbel glassfasade
Bygget er tilnærmet rektangulært (med unntak av et lite utbygg på baksiden). Bærende konstruksjon er i prefabrikkerte søyler, dragere og hulldekkelementer. Taket er flatt, isolert og tekket med Sarnafil. Mot vest har bygget en stor dobbel glassfasade med selvrensende glass. Den doble konstruksjonen gir meget god lyddemping. Solavskjerming skjer med persienner som ligger mellom de to lagene med glass. På de andre sidene er bygget tekket med mørke fliser i størrelse 60 x 30 cm. Utbygget mot øst er kledd med sibirsk lerk for å danne en myk overgang til boligbebyggelsen på nabotomtene. Inne i bygget er det parkett, teppeflis eller belegg på gulv. Våte soner er flislagt. I kontoretasjene er det innredning med fleksible systemvegger.

Rent bygg
Det ble praktisert rent bygg i byggeperioden. Konstruksjonen ble tørket ut med byggvarme. – Vi tørket ut bygget for sikkerhets skyld. Vi var meget heldige og fikk tett bygg i september 2008, etter en av de tørreste somrene på mange år på Vest-landet. Jeg tror ikke det kom en dråpe vann i konstruksjonen. Vi var også heldige med været da vi holdt på med grunnarbeidet.

Bygget er konstruert og bygget med tanke på at det skal ha et enkelt og rimelig vedlikehold. Alle vinduene er i aluminium. Bergensværet er som skapt for selvrensende glass (som trenger vann for å fungere). Flistekkingen er tilnærmet vedlikeholdsfri.

Oppvarming skjer med radiatorer og er basert på fjernvarme. Bygget oppfyller kravene i TEK 09. Det er 25 cm isolasjon i veggene og 30 cm i taket. Ventilasjonsanleggene er balanserte og har varmegjenvinning. Bygget er fullsprinklet og har et meget avansert SD-anlegg. Hvert cellekontor har individuell styring av temperatur.

Grei byggeprosess
Byggeleder Fredrik Nilsen i OBAS Vest sier at Kanalveien 62 var et morsomt bygg å føre opp. – Byggingen gikk greit. Den doble glassfasaden i front og de spesielle utvendige detaljene gjør det til et særpreget bygg det var kjekt å bygge.

Fondevik bekrefter at byggingen gikk greit. – Byggingen skjedde uten noen problemer og uten noen fraværsskader. Vi er godt fornøyd både med bygget og med arkitekten. Vi tar med oss ny kunnskap om energistyring til nye prosjekter.

Sivilarkitekt Lorentz Grieg i Grieg Arkitekter forteller at det mest krevende var den store doble glassfasaden, løsningene med ny teknologi og de mange detaljene som måtte til for å få løsningene til å fungere sammen.

Tekst og bilder: Ole Harald Dale

Powered by Labrador CMS