Mindes hus

Mindes hus

Mindes hus

Sted: Stjørdal

Prosjekttype: Nybygg

Entreprisekostnad bygg eks mva: 100 millioner kroner

Bruttoareal: 12.000 kvm

Byggherre:
Vennatrø Næringsutvikling

Bygningsmessig totalentreprenør:
Byggmester Grande

Teknisk totalentreprenør: YIT

Arkitekt: Asplan Viak og Studio My

Rådgivere: RIB: Siv. Ing. Per O. Danielsen - RIV/RIE: Cowi - RIBr: Prosjektutvikling Midt-Norge

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider/utomhusanlegg: Tverås Maskin og Transport - Betongarbeider: Br. Vangstad - Stålarbeid: Rørwelding - Vinduer: Lian Trevarefabrikk - Glass- og aluminiumsarbeider: Glassbygg - Maler og gulvlegger: Malermester Bjørås - Mur, puss og flisarbeid: Mur & Puss - Steinfasade: Naturstein - Systemvegger: Moelven Nordia - Blikkenslager: Blikk1slageren - Lås og beslag: Møller Undall - Rekkverk: Midthaug - Solavskjerming: Fasadeprodukter - Kjøkken, bad og garderobe: Norema - Porter: Hørmann Norge - Tredører: Swedoor - Ståldører: Hørmann Norge - Heiser: Kone

I Stjørdal sentrum har Byggmester Grande AS ført opp et kombinasjonsbygg for Vennatrø Næringsutvikling AS.

Bygget særpreges av spennende løsninger og materialer av høy kvalitet.

12.000 kvadratmeter
Prosjektleder Bjørn Tore Aksnes i Byggmester Grande forteller at bygget er på 12.000 kvadratmeter fordelt på fem etasjer (inkludert kjeller). Byggmester Grandes kontraktssum er på 100 millioner kroner eks mva. Bygget ble oppført innen budsjett og tidsplan. Tiltakshaver er Vennatrø Næringsutvikling AS. Bygget er tegnet av sivilarkitekt Håvard Eide, mens Asplan Viak har laget arbeidstegninger og håndtert søknader.

Byggestart var i mai 2008. Første leietaker flyttet inn i begynnelsen av juli i år, mens bygget stod ferdig i oktober.

Bygget ligger ved Værnes Gate og E14 i Stjørdal sentrum. Anleggsleder Olav Lian i Byggmester Grande forteller at tomten er flat og på 7,5 mål. Byggegrunnen består av sand, noe som gjorde det nødvendig å punktfundamentere bygget.

Næring og bolig
Mindes Hus har tilnærmet hesteskofasong. I deler av første etasje ligger det en Kiwi butikk. I andre etasje holder politiet, Skatt Midt-Norge, Fokus Bank og Krogsveen til. I tredje og fjerde etasje er det til sammen 36 leiligheter.

Leilighetene er fra 50 til 130 kvadratmeter. Snittpris ved salg er 40.000 kroner per kvadratmeter. Aksnes beskriver standarden i leiligheten som høy. Med to unntak har alle leilighetene balkonger eller terrasser. Byggets lengderetning er øst-vest, så mange av leilighetene har meget gode solforhold. Det er lagt opp trekkrør for kabel-TV. Det er vegghengte toaletter på badene med skjulte sisterner. Inne i baderomsveggene er det lekkasjesikring, slik at vann fra sisternene kommer ut på badegulvet hvis de begynner å lekke. Halvparten av leilighetene har universell utforming. I tredje etasje ligger det en skjermet takhage med terrasseheller, belysning og noen planter. I kjelleren har hver leilighet egen parkeringsplass.

Påkostede fasader
Bygget har hovedsakelig bærende konstruksjon i plasstøpt betong, supplert med noen betongelementer. Takene er flate, isolerte med rockwool og tekket med papp. Tredje og fjerde etasje er kledd med Larvikitt av typen lys Labrador og hvit StoVentec puss. Noen steder er steinkledningen trukket ned til grunnen. Første og andre etasje er kledd med grå StoVentec puss og profilerte fasadekassetter i stål. I næringslokalene er det systemhimlinger, systemvegger i gips og våtromskjerner i plassbygd bindingsverk med gips og flis.

Bygget har balansert ventilasjon. Det er fullsprinkling i næringslokalene og brannseksjonering i leilighetene. I næringslokalene er det solavskjerming med utvendige persienner og soldempende glass mot sør og vest. Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Fasadematerialene og bruk av aluminiumsvinduer i første etasje og alu-/trevinduer i tredje og fjerde etasje. Det er også god tilkomst til tekniske installasjoner. I parkeringskjelleren er det plass til 95 biler. Utenfor bygget er det 46 kunde- og gjesteparkeringsplasser.

Kort byggetid
Aksnes sier at byggetiden var den største utfordringen under oppføringen. – Grunnen var også krevende. For å ha kontroll på grunnvannet i den laveste delen av kjelleren laget vi pumpekummer. Det skjedde en del endringer i planene underveis, noe som gjorde at vi måtte være fleksible. I tillegg er det til dels sterkt trafikkerte veier rundt bygget. Etter at politiet flyttet inn i juli og Skatt Midt-Norge i august måtte vi ta hensyn til dem, blant annet ved å ikke sperre deres atkomst til bygget. Under E14 har vi bygget en betongkulvert. Det var krevende å sy denne sammen med bygget. Da aktiviteten var på topp var mellom 160 og 180 personer i aktivitet i bygget. Alt arbeid skjedde uten noen fraværsskader. Vi har fått god erfaring i å føre opp komplekse bygg med store krav til god logistikk. Vi har også sett hvordan det er å samkjøre alle underentreprenørene. Derfor hadde egne basmøter hver uke.

Sivilarkitekt Håvard Eide i Studio My forteller at hans største utfordring var å tegne et komplekst bygg som skulle ligge på en trang og krevende tomt.

– Vi har jobbet mye med detaljene i fasadene. Vi jobbet nært med byggherren i prosjektet, noe som har vært en styrke for oss. Det er hyggelig å samarbeide med en byggherre som er villig til å bruke litt ekstra for å få et godt resultat.

Tekst og foto: Ole Harald Dale

Powered by Labrador CMS