Leikvang friidrettshall

Leikvang friidrettshall

Leikvang friidrettshall

Sted: Åsane

Prosjekttype: Nybygg

Kontraktssum eks mva:
47 mill kroner

Bruttoareal: 6.400 kvm

Byggherre:
Bergen Kommunale Bygg

Totalentreprenør: Betonmast

Arkitekt: Rambøll Norge

Rådgivere: RIB: Rambøll Norge - RIV og RIE: YIT - RIBr: Sweco

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Anko - Grunnarbeider: Rune Nordahl - Betongarbeider: Brødrene Rio - Hulldekker: Spenncon - Brystnings-
elementer: Nobi - Fasadeelementer, tekking og takplater: Borg Bygg-
montering - Betongsaging: Steffensen & Skaflestad - Gulvstøp: Hummervoll - Gitterdragere / stålfag-
verk: SKV - Vinduer og aludører: Hole Glass - Kantstein, sandfang (innv): Svein Boasson - Tømrer: Spesialbygg - Maler: Fasade & Interiør - Gulvlegger: Paul I Kronheim - Mur og puss: Arthur J Thorsen - Rørlegger: YIT - Elektro og ventilasjon: YIT - Branntetting: Protectio - Røykluker: Icopal Everlite - Friidrettsutstyr: Mondo - Tidtakingsutstyr: Simplex Finckelsen - Vektutstyr: Stockholm Powerzite - Lås og beslag: Hole Lås - Heiser: HK-Service - Port: Windsor - Maskinutleie: Ramirent - Byggvask / rent bygg: Rent Tørt Bygg Consult - Mottak byggavfall: Ragn Sells

Leikvang Friidrettshall er tegnet av Rambøll Norge og ført opp i totalentreprise av Betonmast Bygg Bergen.

Friidrettshallen ble tatt i bruk i september i år, etter 16 måneders byggetid. Bygget er på 6.400 kvm, mens hallflaten er på 4.800 kvm. Resten er garderober, kontorer, sosiale rom og tekniske rom.

Gave fra Trond Mohn
Tiltakshaver er Bergen Kommunale Bygg. Betonmasts kontraktssum er 47 millioner kroner eks mva. Av dette har Trond Mohn bidratt med 26 millioner kroner.

Leikvang Friidrettshall ligger på Leikvang i Åsane (rett nedenfor Bergen Travpark). Prosjektleder Helge Jarstad i Betonmast forteller at tomten er flat og har fjellgrunn. – Vi har sprengt bort cirka 2.000 kubikkmeter faste masser.

Stålbygg
Bygget har en rektangulær hoveddel som ligger i øst-vest retning og et tilbygg mot sør. Bærende konstruksjon er i stål, med søyler og gitterdragere. Det er brukt hulldekker som etasjeskillere i tilbygget. Fasadene består av Paroc-elementer og betongelementer som brystning. Innvendig er det brukt leca og gipsvegger. Garderobene er flislagte.

I hallen er det idrettsbelegg på gulvet. Den rommer en 200 meters løpebane, 60 meters sprintbane, treningsfelt for slegge, diskos og spyd, konkurransefelt for kule, hoppegrop med sandfang for lengde og tresteg, tre baner for høydehopp og en for stavsprang. I det sørvestre hjørnet er det satt opp apparater for styrketrening.

Bygget har fire friidrettsgarderober og to fotballgarderober. Langs sørsiden av hallen er det nedfellbare tribuner med plass til 400 personer. Hallen lyses opp av 270 lamper som kan yte 1000 lux (normalt ved trening vil være 250 lux). På nordveggen er det montert en videoskjerm på 5,8x2,9 meter.

Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Fasadene er tilnærmet vedlikeholdsfrie. Bygget har universell utforming.

Elkjel og varmepumpe
Bygget har vannbåren oppvarming basert på elkjel og varmepumpe. Det er radiatorer i andre etasje og gulvvarme i første etasje. Hallen varmes opp via ventilasjonsanlegget. Bygget har to balanserte ventilasjonsanlegg. Hallens anlegg har en kapasitet på inntil 25.000 kubikkmeter i timen, mens anlegget for garderobene har en kapasitet på 16.000 kubikkmeter per time. Det er 24 cm isolasjon i veggene og 28 cm i taket. Bygget har brannseksjonering, sentral driftskontroll og trådløst nettverk. Utenfor bygget er det plass til cirka 20 biler. Litt lenger unna kan cirka 100 biler parkere.

Grei byggeprosess
Helge Jarstad sier at byggingen har gått greit. – Leikvang er et spesialbygg for friidrett og har gitt oss kompetanse jeg håper vi får bruk for senere. Bygget er ført opp uten fraværsskader. 60 håndverkere var med da aktiviteten var på topp. Sorteringsgraden for byggavfall var 60 prosent.

Seniorarkitekt Olav Arne Ljøsne i Rambøll Norge sier at et viktig arkitektonisk grep var å få ned inntrykk av stort volum.

– Vi brukte forskjellige materialer og farger og vi trakk fargene på taket et stykke ned på sidene som en mørk kappe. Den begrensete tomten og plasseringen av idrettsbanen la føringer på utformingen av bygget. Jeg synes vi har fått et fint bygg med gode kvaliteter.

Tekst og foto: Ole Harald Dale

Powered by Labrador CMS