Øyane DPS

Øyane DPS

Øyane DPS

Sted: Straume, Fjell kommune

Prosjekttype: Nybygg

Kontraktssum eks mva: 60 mill kroner

Bruttoareal: 4.700 kvm

Byggherre: Fjell kommune

Totalentreprenør: Skanska Norge

Arkitekt: Ottar Arkitekter

Rådgivere: RIB: Holst & Valen - RIVent: GK Norge - RIRør: Techmentor - RISprinkler: Anders O. Grevstad - RIE: Algrøy Elektro

Underentreprenører/leverandører: Oppmåling: Skanska Survey - Grunnarbeider: Vassbakk & Stol - Hulldekker: Spenncon - Trappeelementer: ConForm - Betongsaging: Arna betongsaging - Gulv på grunn: Hummervoll Industribelegg - Stålarbeider: SKV - Taktekking: Fløysand Tak - Vinduer og vindusdører: H-vinduet Magnor - Blikkenslager: Bygg og Ventilasjon - Rekkverk: Smihuset - Solavskjerming: Fram Persienne og Markise - Tømrer: Byggmesteren Vest - Systemhimlinger, faste himlinger og foldevegg: Innomhus - Maler: Fasade & Interiørgruppen - Gulvlegger: Gulvlegger Paul I Kronheim - Parkett: Bo Andren - Mur og flis: Murmester Tor T. Pedersen - Rørlegger (inkl varme): Sartor VVS - Elektro: Algrøy Elektro - Ventilasjon: GK Norge - Sprinkleranlegg: Anders O. Grevstad - SD-anlegg: Torsvik Elektriske - Branntetting: Kaefer - Lås og beslag: Låsgruppen Wilhelm Nielsen - Tredører og ståldører: Daloc - Storkjøkken, kjøkken i leil, felleskjøkken i beboerdel: Norema - Heiser: Scan Heis - Mobilkran: Jarland Kran - Anleggsgartner: Anleggsgartnermester Wikholm - Kopiering: Allkopi - Maskinutleie: UCO - Byggvask/rent bygg: Rent Tørt bygg Consult - Avfallshåndtering: Veolia

På Straume i Fjell kommune har Skanska Norge ført opp Øyane DPS i totalentreprise.

Med fasader av trepanel, grå tegl og sink og pent opparbeidete uteområder fremstår Øyane DPS som et bygg med gode kvaliteter. Inntrykket forsterkes av lyse lokaler som er pent møblert.

60 millioner kroner
Prosjektleder Carina Schrøder i Skanska Norge forteller at bygget er 4.700 kvadratmeter, inkludert en parkeringskjeller på 800 kvm. Tiltakshaver er Fjell kommune. Bygget er tegnet av Ottar Arkitekter AS. Skanskas kontraktssum er på 60 millioner kroner eks mva. Byggestart var i januar 2010, og bygget ble overlevert i juni i år.

Øyane DPS tilbyr spesialisert psykiatrisk hjelp til personer over 18 år som bor i kommunene Sund, Fjell, Øygarden og Askøy. Bygget inneholder en sengepost med 20 pasientrom, avdeling for dagpasienter, behandlingskontorer, kantine og treningsrom.

Kebony, tegl og sink
Tomten på Blombakkane nord for Straume sentrum er flat og var grovsprengt da Skanska startet arbeidet på den. Grunnen består av fjell. Det er lagt radonduk under bygget.

Bygget består av en hovedfløy med en tverrfløy. Bærende konstruksjon er stålsøyler og hulldekker. Bygget er tilrettelagt og dimensjonert for en fremtidig ekstra etasje. Taket består derfor av hulldekker og en oppforet lett takkonstruksjon. Fasadene har panel av Kebony, forblending av grå teglstein og tekking med sink. Innvendig er det belegg med hulkiler på de fleste gulvene. Det er parkett i kantine og møterom. Våtrom er flislagte. Bygget har universell utforming.

Fasadene har panel av Kebony, forblending av grå teglstein og tekking med sink. Konstruksjonen ble tørket ut med byggvarme før innredning. Det ble praktisert rent bygg under oppføringen.

Bygget har vannbåren oppvarming med radiatorer, basert på varmekjel. I våtrom er det gulvvarme. Beregnet energibruk per kvadratmeter per år er 162 kWh. Det er 25 cm isolasjon i veggene og 35 cm i taket. Vinduene har en U-verdi på cirka 1,2 W/m2K. Bygget er termografert og trykktestet. Ventilasjonsanlegget er balansert og har varmegjenvinning. Brannsikring er ivaretatt med fullsprinkling. Solavskjerming skjer med utvendige persienner. Det er plass til 26 vanlige biler og fem elbiler i parkeringskjelleren og 20 biler på parkeringsplassen på sørsiden av bygget.

Avansert teknisk
Carina Schrøder sier at et gikk greit å føre opp Øyane DPS.

– Bygget er enkelt. Det er de tekniske anleggene som er avanserte. Adgangskontroll har vært et stort oppdrag for elektriker. 60 håndverkere var i arbeid på bygget da aktiviteten var på topp. Oppføringen skjedde uten fraværskader. Dette var min første totalentreprise, så de har vært mye å lære.

Eksponert tomt
Sivilarkitekt Egil Kråkenes i Ottar arkitekter as forteller at det har vært en utfordring å få plassert et omfattende og komplekst romprogram innenfor gitte arealrammer og en begrenset tomt.

– Men i godt samarbeid med byggherre og brukere har dette latt seg løse på tilfredsstillende vis. Prosjektet er lokalisert på en eksponert tomt med storslagen utsikt over hav og land, og tilsvarende værutsatt. Vi har forsøkt å legge til rette for at beboere, besøkende og øvrige brukere visuelt skal kunne ta del i det naturdrama som utfolder seg hele tiden i det store landskapsrommet mot vest og storhavet. Dette utrykkes i steile, frontale fasadevegger kledd med sink og med langstrakte, horisontale vindusfelt som favner havhorisonten. På lesiden mot øst, med adkomster og hagearealer, er det i hovedsak benyttet trekledning på fasader og med sjenerøse takutstikk. Dette er materialer og detaljer som gir et mykere og mer nedskalert uttrykk der enkeltmennesket er målestokken.

Tekst og foto: Ole Harald Dale

Powered by Labrador CMS