Valaskjold omsorgssenter

Valaskjold omsorgssenter

Valaskjold omsorgssenter

Sted: Sarpsborg

Prosjekttype: Sykehjem og omsorgsleiligheter

Bruttoareal: 7.346 kvm

Byggherre: Sarpsborg kommune

Totalentreprise:
Nipas Byggentreprenør

Kontraktssum eks mva:
137 millioner kroner

Arkitekt: Ottar Arkitekter

LARK: Grindaker

Rådgivere: RIB, RIE og RIV for byggherre: Rambøll - RIB: UnionConsult Frederiksen - RIE: Sweco - RIV: Norman - RIBR: BSR

Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeid: Freddy Mathisen - Prefab: Kynningsrud - VVS: Rørcompaniet - Ventilasjon: Klima Øst - Elektro: Lyn Elektro - SD-anlegg: Johnson Controls - Stål: Ipoa - Maler: Odd Johansson - Storkjøkken: Fredrikstad Storkjøkken - Fast Innredning - Yttervinduer: NorDan - Byggevarer: Byggmakker Herføll - Taktekking: Loggia Tak - Murer: Lasse Holst - Heis: Elevator - Innvendige dører og glass: Jømna Brug - Utvendig glass: Bøckmann - Lås og beslag: Bravida Lås & Beslag - Ståldører: Lande Mek. Verksted - Blikkenslager: Roy Løvtangen - Sykesignaler: Ascom - Adgangskon-
troll: Stanley Security - KNX: SRO - Utstikking og oppmåling: BIG

Sarpsborg kommune oppgraderer tilbudet til de eldre og pleietrengende med et nytt sykehjem på Valaskjold, det tredje i byen på få år. En grende-
lekeplass i nærheten skal aktivt knyttes til omsorgssenterets kantine.

– Valaskjold omsorgssenter inneholder 32 sykehjemsplasser og 48 omsorgs
leiligheter. De nye sykehjemsplassene vil ikke medføre en nettoøkning i kommunens tilbud. Men nå kan vi gi et vesentlig bedre tilbud og service, og vi kan dessuten frigjøre andre bygg der det tidligere var enkeltrom, sier Sarpsborg kommunes prosjektleder, Henrik Høst.

Planene om et nytt sykehjem tok til i 2009, der flere forskjellige lokaliseringer var aktuelle. Men tomta på Valaskjold, der den nå revne ungdomsskolen engang lå, pekte seg klart ut. Den er på 20 mål, og har god tilgang til offentlig kommunikasjon. Et viktig moment er den unike plasseringen i en nesten parkliknende situasjon mot det naturskjønne skogsområdet Trompeten i vest. På den tidlige ungdomsskolens uteanlegg ligger i dag en grendelekeplass. Den vil – etter oppgradering og utvidelse – spille en aktiv rolle både for nærmiljøet og for omsorgssenteret.

Det vel 7.300 kvm store prosjektet er tegnet av Ottar Arkitekter, som gjennom en årrekke kan skilte med mange anerkjente bygg innen helse- og omsorgssektoren.

– Trompeten er også et viktig kulturminne. Dette er det lagt vekt på i utformingen av bygningsmassen, som er begrenset i høyden for at silhuetten av denne åsryggen fremdeles skal være synlig for reisende langs Tuneveien i sør, forklarer Sverre Skarpaas i Ottar Arkitekter.

Byggets form
På hver side av et midtbygg, med hovedinngangsparti med administrasjon og støttefunksjoner, er det plassert en L-formet bygningsfløy. Fløyen mot vest og mot Trompeten er en sykehjemsdel i to etasjer. Med 32 sykehjemsplasser, som er organisert som to og to avdelinger i hver etasje. Omsorgsleilighetene, det er 48 av dem, er fordelt i bofellesskap over tre etasjer i fløyen mot øst. I vinkelen i hver L ligger rapportrom, avdelingskontor, skyllerom og lager-rom, som er felles for to avdelinger.

Samdrift
– To og to avdelinger er organisert slik for å få til en effektiv samdrift, først og fremst ved at det blir korte avstander med mindre gangavstand og god oversikt, sier Skarpaas. Omsorgsleilighetene er på 42 kvm, med entré, stue med kjøkkenkrok, soverom og bad. I avdelinger á åtte beboere finnes felleskjøkken og fellesstuer. Omsorgssenteret har forøvrig arealer for det som er viktig i denne fasen i livet; legekontor, frisør, fot-terapi, og velvære-rom/ stillerom.

Totalentreprenør for omsorgssenteret er Nipas Byggentreprenør, med en kontrakts verdi på 137 millioner kroner.

– Først og fremst er dette et stort prosjekt for oss. Med en slik kontrakt utgjør Valaskjold en stor og viktig del av omsetningen i den perioden vi har holdt på her, fra oppstarten i april 2012. Vi kom til en ferdig ryddet tomt, men med dårlige grunnforhold, som vi løste med fundamentering på spissbærende peler, sier prosjektleder for Nipas Byggentreprenør, Ørnulf Aamot. Nipas er hjemmehørende på Rolvsøy og dekker Østfold og store deler av Akershus.

Foruten prosjektledelsen, utfører Nipas alt av betong- og tømrerarbeider med egne ansatte. Omsorgssenteret har et stort innslag av hel-tre eik i dørkarmer og eikespiler i himling i fellesområdene. De bygningsmessige snekkerarbeidene innvendig er utført av noen av Nipas cirka 30 håndverkere.

Konkurs underveis
– Kompleksiteten på et moderne omsorgsbygg, med diverse automasjonsanlegg, skiller seg vesentlig ut fra andre typer bygg. De tekniske entreprisene utgjør cirka 30 prosent av total byggekostnad. Vi fikk derfor store utfordringer å hanskes med da elektroentreprenøren vår, som uten tvil er den største underentreprenøren, gikk konkurs i april. Det var en skikkelig ryddeprosess før vi kom i gang igjen. Vi måtte avklare situasjonen med alle deres underentreprenører, finne ut hvor lang bestillingene til leverandører var kommet, samtidig som vi jobbet parallelt med å få tak i nye installatør, forklarer Aamot.

Ved å prøve å nøste opp i problemene, og samle trådene på nytt, tapte Nipas nesten to måneders fremdrift. Det kostet ressurser og penger.

– Vi jobbet hardt for å få det til med økt bemanning i hele sommer. Lyn Elektro kom inn som nye elektroentreprenør og gjorde en kjempejobb. I stedet for det normale – en åtte til ti montører – på plassen, var det på det mest hektiske 25 mann her. Men vi kom i mål og har levert i henhold til kontrakt, bekrefter anleggsleder Erik Thorkildsen.

Fasader
– Det er valgt en fargepalett som står seg godt til skogåsen Trompeten. Det ble valgt en mørk tegl i fløyene, zink i midtbygget og med store accoyafelter. Materialvalget inne er også av god kvalitet som gir en god følelse, sier arkitekt Skarpaas. I motsetning til ungdomsskolen som lå her, er den nye bygningsmassen trukket lenger sør, noe som har gitt de to sansehagene i nord og den nye grendelekeplassen en plassering på en tilnærmet flat og solrik tomt.

Gjensidig stimulans
Omsorgssenteret skal ikke isoleres fra den nye grenseplassen, de skal heller få mulighet til å delta i en nettverksbygging på tvers av generasjonene.

– Vi har tenkt på brukerne som skal bo i bygget. Det skal være en hjem-følelse og ikke et typisk institusjonspreg. Den vakre utsikten kan nytes mot Tunejordet og mot Greåker fra de overbygde terrassene som vender mot sør. Men grende-lekeplassen skal få en ny og viktig rolle her på Valaskjold. Barnehager som kommer til grendeplassen skal kunne komme inn i kantina og få spise matpakken sin her. De som bor her kan få komme ned og hilse på de besøkende. Vi gir beboerne en valgfrihet; noen vil ikke bare se på en fin utsikt, men også ta del i det livet som kommer på grendeplassen og i kantina her, sier Høst.

Overleveringen fra Nipas til kommunen er i skrivende stund godt i gang. Nå venter en periode med innkjøring før de første beboerne flytter inn i sykehjemsdelen i begynnelsen av februar 2014. Omsorgsleilighetene vil være innflytningsklare måneden etter.

– Suksessfaktoren i dette prosjektet har nok vært at vi har kunnet benytte oss av de innspillene vi har fått fra brukergruppene i kommunen, sammen med den kompetansen som finnes i markedet og som rådgiverne våre og totalentreprenøren sitter på. Det har vært en gjensidig respekt som gjennomsyrer hele prosjektet, avslutter Høst.

Tekst og foto: Trond Joelson

Powered by Labrador CMS