Hammermo Terrasse, trinn 1

Bydelen Nordre Ål i Lillehammer er i rivende utvikling. Her legges det opp til en omfattende boligbygging. Her har Tronrud Mjøsbygg nå bygget 34 leiligheter i første byggetrinn av Hammermo Terrasse.

Publisert Sist oppdatert

Fakta

Sted: Lillehammer

Prosjekttype: Leilighetsbygg

Byggherre: Hammermo AS

Bruttoareal:
5.000 kvm (inkludert kjeller)

Totalentreprenør:
Tronrud Mjøsbygg

Kontraktssum eks mva:
80 millioner kroner

Rådgivere: ARK: SG Arkitektur l RIB: Graff Byggconsult l RIVA: Rambøll og Areal + (infiltrasjon og VA) l RIBr: Roar Jørgensen

Underentreprenør/leverandører: Elektro: El Installasjon l Rør: GK Rør l Ventilasjon: Lillehammer Ventilasjon l Grunnarbeid: S&B Stenersen l Landmåling: Bangs Oppmåling l Heis: Otis l Flis: Mjøsen Murermesterf-
orretning l Taktekker: Kvernmo Tak l Lydgulv: Lydgulvssystemer l Blikkenslager: J & K Johansen l Maler: Malermestrene Indre Østland l Balkong og trappeverk: Sagstuen l Betongsaging og kjerneboring: Betongsaging l Lås og beslag l Kaba Møller Undall l Aludører: Østlandske Fasadeteknikk l Garasjeport: Port Innlandet l Branntetting- og isolering: Firesafe l Plattendekker: Färdigbetong l Vinduer og balkongdører: Norgesvinduet Bjørlo l Forskalingssystemer: Peri l Mur og flis: Ullensaker Flis l Prefab trapper l Opplandske betongindustri l Kjøkken, bad, garderobe og parkett: Optimera l Byggevarer og dører: Maxbo Proff

Prosjektet har vært viktig for Lillehammer-entreprenøren, ikke bare i kroner og ører. Boligprosjektet er det første prosjektet som utføres i oppdrag fra eiendoms-selskapet i konsernet. Byggherre for Hammermo Terrasse er Hammermo AS, som er heleid av Tronrud Eiendom.

Bydel i utvikling
Første byggetrinn består av 34 leiligheter og Tronrud Mjøsbygg har hatt en totalentreprise på 80 millioner kroner. Før spaden gikk i jorda høsten 2012, var det godt salg i prosjektet og 24 av 34 leiligheter var solgt. Det siste året har leilighetsmarkedet i OL-byen stilnet noe og det stod ved overlevering seks usolgte leiligheter i prosjektet. Det har likevel ikke hindret Tronrud Eiendom i å satse på byggetrinn 2 i Hammermo Terrasse. Våren 2015 vil ytterligere 27 leiligheter stå klare. Hammermo Terrasse blir derfor et prosjekt som setter sitt preg på byut-
viklingen i nordre del av Lillehammer.

Fornøyd med valg av løsninger
I Hammermo Terrasse trinn 1 består av fire enkeltstående bygg. Størrelsen på leilighetene i prosjektet varierer fra 46 kvm til 115 kvm BRA. Alle leilighetene har romslige terrasser med egen bod.

Under tre av byggene som ligger på en rekke, er det et felles garasjeanlegg på 1.400 kvm for alle enhetene med totalt 52 parkeringsplasser. Beboerne i Hammermo Terrasse kan ta heis direkte ned til garasjekjelleren. Tilknyttet garasjekjelleren er det også et teknisk rom som betjener alle enhetene i første byggetrinn.

Prosjektleder Børge Taraldsen i Tronrud Mjøsbygg opplyser at første byggetrinn av Hammermo Terrasse har blitt bygd uten store komplikasjoner. Innflyttingen til leilighetene startet i begynnelsen av februar med en byggetid på 15 måneder. Det var i henhold til fremdriftsplanen.

– Vi er fornøyd og beboerne virker også godt fornøyde med resultatet. De fleste valgene i dette prosjektet er videreført i trinn 2, men her har vi justert oss litt etter markedet og har gått litt ned på størrelsen på de største leilighetene. Vi har også lagt opp til flere mindre leiligheter som er attraktive som utleieobjekter i dette området med nærhet til Høgskolen på Lillehammer, sier han.

Kald vinter
Vinteren 2012/2013 var kald på Lillehammer. Anleggsleder Vemund Kleiven i Tronrud Mjøsbygg forteller at det førte til litt rusk i maskineriet ved oppstart.

– Vi startet med graving og støping i streng kulde og fikk litt teleproblematikk i tidlig fase i fjor vinter. Men etter at kjelleren ble etablert, har prosjektet gått knirkekritt. Det har også blitt et godt resultat i parkeringskjelleren, sier han.

Selv om det degenerelt kan være utfordrende grunnforhold i dette området på Lillehammer, har det vært gode masser i de begrensede dybdene leilighetsprosjektet forholder seg til på tomta.

Hammermo Terrasse er koblet til Eidsiva Energis fjernvarmenett og det er vannbåren varme i alle gulv i leilighetene, unntatt innendørs boder. Også ved innkjøring til parkeringskjelleren og felt ved inngangspartiene er det lagt slynger med vannbåren varme slik at det ikke skal bli glatt for beboerne vinterstid.

– Vi la tidlig rør i gulvene og koblet på til fjernvarmenettet slik at vi har brukt denne varmen også i byggetiden. Det er et grep som har bidratt til at vi har spart store oppvarmingskostnader vi alternativt hadde brukt til strøm, sier Taraldsen.

Stor betongjobb for Tronrud Mjøsbygg
Arkitekt for prosjektet er SG arkitektur på Hønefoss. Byggene har en fasade av vedlikeholdsfrie Cembrit-plater og stående trekledning. Leilighetsbyggene har en nøytral framtoning og er godt tilpasset den blandede bebyggelsen i området.

– Mellom hver leilighet er det plasstøpte betongskillevegger, forklarer prosjektlederen. Tronrud Mjøsbygg har selv utført alle plasstøpte betongarbeider som egenproduksjon i det som har vært en stor betongjobb for entreprenøren. Totalt har det gått med ca. 1.800 m3 betong i første byggetrinn.

For etasjeskillene og tak er det brukt plattendekker og byggene har en bærekonstruksjon av stål.

Flittig avkrysning i tilvalgslista
Mange beboere i de nye leilighetene er godt voksne mennesker som har krysset flittig av i tilvalgslista både for kjøkken og bad. Badene i prosjektet er plassbygd.

– Prosjektet er for lite til at badekabiner ble vurdert i dette prosjektet. Det er dessuten et prosjekt med mange leiligheter av ulik størrelse, sier Kleiven.

I første byggetrinn av Hammermo Terrasse er det installert vanntåkeanlegg som slokkeanlegg ved brann. Alle leilighetene har også sentralstøvsuger. Leilighetene har balansert ventilasjon med varmegjenvinner.

Til sommeren ferdigstilles arealene utomhus med opparbeiding av plen og noe beplantning. Når begge byggetrinnene i Hammermo Terrasse er utført, har Tronrud Eiendom forpliktet seg til å bygge en liten fotballbane og akebakke tilknyttet prosjektet.

«Booster» for ordrereserven
Prosjektet Hammermo Terrasse kom på et kjærkomment tidspunkt for Tronrud Mjøsbygg og markerte starten på en positiv vekst for selskapet. Da kontrakten ble signert høsten 2012, var det ganske rolige tider i entreprenørens kjernemarked. Siden den gang har ordrereserven forbedret seg kraftig og entreprenøren bygger nå også et nytt forretningslokale et lite steinkast unna Hammermo Terrasse.

– Vi er veldig fornøyd med at vi har fått mulighet til å tilføre dette spennende området av Lillehammer et leilighetsprosjekt med attraktiv beliggenhet og god standard, sier prosjektleder Taraldsen.

Powered by Labrador CMS