Daglig leder Alf-Erik Veipe, Stiftelsen Kystens Hus (t.v). og administrerende direktør Trygve Myrvang, Norges Råfisklag.

Kystens Hus

Nord-Norges sorte diamant ligger ved Tromsøsundet med beliggenhet helt på kaikanten med utsikt mot Tromsdalstinden og Ishavskatedralen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Fakta

Sted: Tromsø
Prosjekttype:
Kontor- og næringsbygg
Totale prosjektkostnader:
350 millioner kroner
Btoareal: 12.813 kvm
Tiltakshaver: AS Samvirkegården (Norge Råfisklag 40%, SIVA 30 % og Utstillingsplassen Eiendom 30 %).
Byggeledelse:
WSP Norge / MjøsConsult
Totalentreprenør: Econor
Arkitekt og LARK:
Narud Stokke Wiig
Rådgivere: RIB: Asplan Viak l RI Geologi og Miljøgeologi: Multiconsult
l RIBr: Norconsult l RIE: Bravida
Underentreprenører/levrandører: Grunn- og utomhusarbeider: Roald Madsen l Hulldekke/søyler: ElementNor l Stål: Tial OU l Solav-
skjerming: Appelbom l Systemvegger/ himling: Troms Byggmontering l Lås og beslag: KABA l Maler- og flis: Schwencke & Sønn l Parkett: ABS Parkettgruppen l Blikkenslager: Bertheussen Blikkenslager l Kjøkken: HTH l Storkjøkken: Myrvold Storkjøkken l Brann/lydtetting: Firesafe l Rør: Åge Nilsen l Ventilasjon/kjøling: GK Inneklima l Heiser: Kone l Vare-
heiser: Translift l Trappesystem: HC Cosmos, Litauen l Porter/ rullegitter: Hörmann l Taktekking og PVC- kledning: Tromsø Takmontering l Stålramme til akvarium: Båt & Byggstål

– Bakgrunnen for prosjektet var at vi var medeier i en eiendom i sentrum, den gamle Samvirkegården oppført i 1955, som var moden for renovering Det har vært mange planer, men etter hvert tok Råfisklaget initiativet til å bygge et Kystens Hus. Der ønsket vi å samle flest mulig nærings-
aktører, organisasjoner, offentlige myndigheter med relasjon til tradisjonelt fiske og havbruk i kombinasjon med et publikumsområde i første og annen etasje. Vi fikk med oss to andre eiere, SIVA Eiendom (30 prosent) og Utstillingsplassen Eiendom på Hamar (30 prosent). Råfisklaget eier 40 prosent, forteller administrerende direktør i Norges Råfisklag, Trygve Myrvang.

Fleksibelt og moderne
– Da vi overtok prosjektet forelå det allerede en svært detaljert reguleringsplan basert på et annet prosjekt med annet innhold. Vår oppgave var å tegne et fleksibelt og moderne kontorbygg for sjømat-
næringen med utadrettede funksjoner i første og delvis andre etasje med innhold som liten mathall, restauranter samt opplevelsessenter for sjømatnæringen med blant annet et stort saltvannsakvarium, forteller arkitekt Tore Schjetlein i Narud Stokke Wiig.

Fasaden har fått sin utforming delvis for å optimalisere arealbruken, men mest for å bidra til at bygget endrer karakter med skiftende lysforhold.

– Vi bestemte oss tidlig for å gi bygget en mørk fasade, både fordi den dominerende fargebruken i tilliggende bygninger er mørk, men også fordi de varierende skråflatene ville reflektere lyset ulikt på en sterkere måte enn om huset hadde fått en lys farge. På vinteren vil også skråflatenes ulike helning gjøre at snø fester seg ulikt på fasaden og således ytterligere forsterker denne effekten. På denne måten vil byggets visuelle fremtoning endre seg med årstidene og lysinnfall og fremstå med ulik karakter, forklarer Schjetlein, og tilføyer at fordi store deler av fasaden består av skråflater vil også avstanden inn til vinduene være ulik. Dette bidrar også til en lys/skygge virkning som ytterligere understreker ønsket om at bygningen fremstår på ulike måter avhengig av tid på døgnet, værforhold og årstid.

Diagonal passasje
Innvendig er huset organisert som et moderne kontorbygg med et glassoverdekket innvendig atrium og et amfi som knytter første og andre etasje sammen og kan brukes ved ulike tilstelninger, men også av publikum. Det er lagt til rette for en diagonal passasje gjennom første etasje fra hovedinngangen mot Torghuken og til havnepromenaden langs kaikanten. På sommerstid vil det også være uteservering både mot Torghuken og Tromsøsundet.

Kaipromenade
Lokalentreprenøren Econor startet riving av eksisterende kai og Samvirkegården i august 2013.

– Tromsø Havn har nå fått en flunkende ny havn til en meget hyggelig pris, og er nå i gang med å lage en ny flytebrygge i forbindelse med etablering av en kaipromenade. Målsettingen er at det skal bli en sammenhengende og fin promenade langs indre havn, smiler Alf-Erik Veipe, daglig leder i Stiftelsen Kystens Hus.

– Vi startet med å spunte rundt byggegropen, og selve spunten ble forankret med skråpeler langs ytterkant og inn langs Torghuken. Det ble en del utfordringer med grunnforholdene med uforutsett forurenset masse. Noe av massene er gjenbrukt, mens en god del er transportert til deponi. Det samme gjaldt betongmassene som var tenkt gjenbrukt, noe måtte kjøres bort, forteller anleggsleder Trond Bjørn i Econor.

– Grunnarbeidene var krevende med lekkasjer i spunten. Under pele-arbeidene traff vi på vannårer, og det ble gjort tiltak med pumper som ledet vannet til filtreringsdammer som senere ble kjørt til det kommunale anlegget. Selve bygget står på peler, sier han.

Tekket fasade
Tømrerarbeidene har vært utfordrende med cirka 30 forskjellige vinkler i fasaden som består av sort Swiss Pearl-plater.

– De skrå flatene forårsaket en dyr og komplisert konstruksjon. I tillegg til at den ble oppført som et tradisjonell bygningsverk, er fasaden tekket på utsiden som et tak i og med at fasaden er så skrå. Montasjen var litt av et puslespill. Det ble mange timer med kapping og tilpasninger og mye utmåling, konstaterer Bjørn.

Delåpnet
– Vi var ganske tidlig klar over at det ble en del utfordringer i grunnen, og ble enige om at vi skulle ferdigstille deler av utomhusarbeidene etter overleveringen slik at bygget kunne tas i bruk. Vi var også innforstått med at Kystens Mathus skulle gjøre en stor del av innredningsarbeidene selv.

Det gjensto derfor en del arbeider i første etasje på akvariet og utomhus, sier Veipe.

Internasjonalt akvarium
Saltvannsakvariet i plan én står i en stålramme i syrefast stål. Selve rammen er bygget i Tromsø av et lokalt firma, Båt og Byggstål. Akrylen ble produsert hos Clax, sør for Roma. Et nederlandsk firma, Fishhion Aquarium Project, sto for selve leveransen med en thailandsk underentreprenør som utførte montasjen.

– Dekorasjonene inne i akvariet er produsert av det danske selskapet Rockbuilder, så dette er virkelig et internasjonalt akvarium, sier Alf-Erik Veipe som også roser samarbeids-
partneren Polaria i Tromsø sin betydelige innsats for å få dette realisert.

Via en sjøvannsledning midt ute i Tromsøsundet blir det pumpet inn saltvann til akvariet. I tillegg brukes saltvannet til oppvarming av bygget. Det avanserte systemet er montert i kjelleren for å dekke behovene: Kaldt vann til akvariet og vann til varmevekslere for oppvarming. To elektrokjeler skal ta spisslast.

– Det er også lagt til rette for fremtidig påkobling til fjernvarme, opplyser Myrvang.

Prosjekt i prosjektet
– I tillegg har utbyggerselskapet AS Samvirkegården gjort en betydelig jobb for Tromsø kommune med omlegging av avløpssystemet i området, påpeker byggherreombud Bengt-Arild Paulsen i WSP Norge, som har ivaretatt prosjektoppfølging lokalt for utbygger.

Kommunen har bygget ny pumpestasjon for området som er plassert i kjelleren, som er et prosjekt i prosjektet. Det er lagt nytt ledningsnett nordover og sørover forbi Torghuken, der det er fjernet to gamle pumpe-stasjoner. Den nye pumpestasjonen server store deler av Tromsø sentrum. En forholdsvis stor jobb som ble tiltransportert til totalentreprenør Econor. En spesiell avtale som medførte at det ble en utførelse for Tromsø kommune i henhold til en beskrevet jobb.

Fyrtårn
I tråd med ambisjonene har de fått inn flere store organisasjoner og bedrifter som leietakere. Innovasjon Norge, avd. Troms, Norges Sjømatråd, Fiskeridirektoratets regionkontor, Norges Råfisklag, Lerøy Aurora, Salmar og en rekke mindre aktører er på plass. På gateplanet i 1. etasje driver Kystens Mathus sjømat- og kjøttforretning, Coop Prix har dagligvarebutikk og i tillegg har de restaurant Skirri.

I husets andre etasje er det et stort formidlingsareal som skal presentere kysten og kysten næringsliv. Her presenteres havbruksnæringen og villfisknæringen sammen med Barents Watch og Akademia som er et samarbeid mellom Universitetet, Havforskningsinstituttet og Nofima. I løpet av sommeren vil revisjonselskapet BDO flytte inn i tredje etasje, og Nordea vil etablere seg i toppetasjen. Bygget er nå 96 prosent utleid. Med sin sammensetning av leietakere og formidlingsarealet, fremstår Kystens Hus som en av kystens viktigste kompetanse- og næringsklynger.

– Kystens sorte diamant skal være et fyrtårn for kystens verdier, understreker Veipe.

Powered by Labrador CMS