Hotel Zander K

I Zander Kaaes gate nær jernbanestasjonen i Bergen har LAB Entreprenør ført opp et hotell med 250 rom.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Fakta

Sted: Bergen sentrum

Prosjekttype: Nybygg, hotell

Kontraktssum uten merverdiavgift: 215 millioner kroner

Bruttoareal: Cirka 8.000 kvadratmeter

Tiltakshavere: Kjetil B Smørås og Herman Friele

Byggherreombud: Opak

Totalentreprenør: LAB Entreprenør

Arkitekt: Forum Arkitekter

Interiørarkitekt: Claesson Koivisto Rune Arkitektkontor

Rådgivere: RIB: Konstruksjonsteknikk | RIV: GK Inneklima | RIE: Magnus Thunestvedt | RIBr: Konsepta

Underentreprenører og leverandører: Rivning og grunnarbeid: AF Decom | Ferdigbetong: Unicon | Stålkonstruksjoner og q-dekke: Bergen Skipsindustri | Taktekking: Protan Bergen | Tømrer: Åsane Byggmesterforretning | Maler: Christensen & Heimdal | Mur og flis: FagFolk | Speil til rom: Bue Aluminium | Rørlegger: Frode Hagenes | Elektro: Magnus Thunestvedt | Ventilasjon: GK Inneklima | Baderomskabiner: Part | Heiser: Scan Heis | Branntetting: Damsgård Brannsikring | Sprinkler: Haugland VVS | Lås og beslag: Heikki Bruvik | Stillas: Pilar

Hotellbygget er i all hovedsak nytt. Fasaden mot Kong

Oscars gate og et trappehus mot hjørnet mellom Zander Kaaes gate og Lungegårdsbakken er beholdt fra tidligere bebyggelse på tomten.

215 millioner kroner

Hotel Zander K eies av Kjetil B Smørås (en tredjedel) og Herman Friele (to tredjedeler). Bygget er tegnet av Forum Arkitekter og ført opp i totalentreprise. Det har seks etasjer og et samlet areal på cirka 8.000 kvadratmeter. LAB Entreprenørs kontraktssum er på cirka 215 millioner kroner (eksklusive merverdiavgift). Rivingen startet i midten av februar i 2015, og i juni samme år startet arbeid med fundamentering. Det har vært en glidende overlevering til byggherren, og Hotel Zander K åpner 15. mars i år.

Vellykket lean

Anleggsleder Aleksander Grepstad i LAB Entreprenør forteller at de største utfordringene i prosjektet var liten riggplass og trange gater langs byggeplassen.

– Vi har også hatt to byggeprosjekt tett innpå oss. Interiørarkitekten var engasjert gjennom byggherren, men de utfordringene dette kunne gitt ble løst på en god måte. Det var krevende å montere en del spesialdesignete løsninger, sier Grepstad.

Sivilingeniør Mats Helland i LAB Entreprenør sier at Hotel Zander K har vært et pilotprosjekt der LAB Entreprenør har brukt lean på byggeplass i stor skala.

– Vi har lagt stor vekt på produksjonsplanlegging og oppfølging fra dag til dag og fra uke til uke. Prosjektledelsen har vært involvert i overordnet planlegging og baser i ukeplanlegging. Planleggingen har skjedd visuelt med lapper av ulike farger på tavle. Bygget har vært delt inn i kontrollområder og vi har jobbet oss nedover etasjene. En aktør har vært ansvarlig for et område og sjekket renhold og at alt er utført skikkelig når arbeidet er ferdig. Det har gjort at vi har kunnet deloverlevere område for område slik at byggherren har kunnet starte med legging av tepper og med innredning, sier Helland.

Grepstad sier at det ikke har vært behov for revisjon av framdriftsplanen, og peker på at lean har betydd veldig mye i dette prosjektet, siden bygget har mange rom som skulle ferdigstilles på kort tid.

Helland sier at LAB Entreprenør og underentreprenører har bygget 250 rom på under et år og ble ferdig til jul, to måneder før overlevering til byggherren.

– Dermed har vi hatt tid til å ta ting som ellers kunne blitt reklamasjoner, sier Helland, og peker på at det viktigste prinsippet med lean er involvering. Han legger til at god planlegging i forkant gir bedre flyt i byggeprosessen, bedre kvalitet og bedre HMS.

Byggeleder Jan-Stian Opdal i LAB Entreprenør sier at en viktig konsekvens av lean er at under-entreprenørene planlegger bedre sammen.

AF Gruppen fornøyd

Grepstad sier at mange fra AF Gruppen, også fra ledergruppen og fra ulike prosjekter, har besøkt byggeplassen og sett hvordan lean har fungert.

– Jeg har inntrykk av at de har vært fornøyd. Flere fra AF Gruppen har sagt at de har tatt med seg viktig lærdom herfra, sier Grepstad.

Helland legger til at AF Gruppen har lyst til å være i forkant med innovasjon og har stor interesse for forbedringsmuligheter.

Tilbakemeldinger fra underentreprenører som Åsane Byggmesterforretning og GK Norge går ut på at satsing på lean har gitt økt produktivitet og enklere rutiner for bestilling av varer.

– Byens mest moderne hotell

Hotelldirektør Kjetil B. Smørås forteller at Hotel Zander K er et designhotell som er tilgjengelig for mange ulike kundegrupper. Forventet årlig omsetning i et fullt driftsår ved hotellet er cirka 50 millioner kroner, og hotellet får på sikt cirka 50 arbeidsplasser.

Smørås sier at de viktigste kundegruppene blir forretningsreisende og ferie- og fritidsmarkedet.

– Vi håper at Hotel Zander K vil bety at vi kan ta i mot flere konferanser i Terminus Hall, som ligger nær hotellet. Med 400 rom i gaten bør det være mulig. Vi har dess-uten en sterk turistsesong i Bergen og håper at turistene vil trives ved hotellet. Det har vært et mål for oss å skape et hotell som på en moderne måte bygger på nordiske tradisjoner og stil. Vi tror at Hotel Zander K blir byens mest moderne hotell, sier Smørås.

Direktør ved hotellet blir Peter Håkansson, som også er direktør ved Grand Terminus, som ligger like ved og som eies av Smørås.

Bevart trappetårn

Opdal forteller at det er masseutskiftet ned til stedlige masser og punktfundamentert uten peling. Det har tidligere vært verksted, bensinstasjon og parkeringshus på deler av tomten og en del forurensede masser er sendt med båt til deponi i Oslo. Det er lagt radonduk under bygget.

Første etasje er rektangulær. Fra andre etasje og opp har bygget tre fløyer akterover fra fasaden langs Zander Kaaes gate, en fløy langs Lungegårdsbakken og to fløyer inn i bakgården. Et trappetårn på fem etasjer i byggets sydlige hjørne er bevart og påbygget en etasje. Langs Kong Oscars gate er den verneverdige fasaden pusset opp og malt i opprinnelige beige farger.

Hotellbygget har bærende konstruksjon i plasstøpt betong. Taket bæres av q-dekker og har tekking med sedum-planter. Det har fall mot bakgården. Fasadene har sto-puss i hvitt og blått.

Det er betongfliser med dekor i lobby og tepper fra andre etasje og opp, både i korridorer og på rom. Rommene har parkett og speil på veggene. Det er systemhimlinger i korridorer og synlig betonghimling med klar støvbinding på rommene. Alle baderom er av prefabrikkerte baderomskabiner. I femte og sjette etasje er det flott utsikt over Bergen.

Tek10

Hotellbygget er prosjektert og ført opp etter Tek10, med noen dispensasjoner på grunn av eksisterende bygningsdeler. Oppvarming skjer med vannbåren gulvvarme i plan 1 og med radiatorer på alle rom, basert på fjernvarme. Hotellbygget har balansert ventilasjon med varmegjenvinning.

Zander Kaaes gate er under opparbeiding og får stor brostein av hvit granitt. Lungegårdsbakken på hotellets sørøstside skal bli gågate. Begge gatene får oppvarmede fortau.

Powered by Labrador CMS