Anleggsleder Markus Flatmoen (t.v) og prosjektleder Cato Berntsen i Veidekke, sammen med Tom Stomlien, prosjektleder i Nordre land kommune.

Torpa barne- og ungdomsskole og Torpahallen

Veidekke har bygget nytt tilbygg og rehabilitert Torpa barne- og ungdomsskole i Nordre Land kommune i Innlandet. I prosjektet har kommunen også fått på plass en svært etterlengtet flerbrukshall.

Publisert Sist oppdatert

Fakta

Sted: Torpa, Nordre Land kommune

Prosjekttype: Nytt tilbygg og rehabilitering av barne- og ungdomsskole, flerbrukshall

Bruttoareal: 6.450 kvadratmeter

Totalentreprise eks. mva: 160 millioner, inklusive tilleggsarbeider

Byggherre: Nordre Land kommune

Byggherreombud, prosjektledelse, arkitekt: Norconsult

Totalentreprenør: Veidekke Bygg Indre Østland

Rådgivere: RIB: SBG Byggprosjekt l RIV: GK Inneklima l RIG: Arkimedium l RIE: Rambøll l RIAku, RIBr, RIBfy, ITB-koordinator: Sweco l RIB stål: Stabil l RIVA: Structor

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Gjerdalen Entreprenør l Elektro: Bravida l Rørlegger: GK Rør l Ventilasjon: GK Inneklima l Byggautomasjon: Nordomatic l Maler og gulvlegger: Malermestrene Indre Østland l Flisarbeider: Mjøsen Murmesterforretning l Lydgulv og gulvsparkling: Mjøsprodukter l Limtrebjelker: Moelven Limtre l Rivearbeider: Norsk Saneringsservice l Radonsperre: Radonmannen l Lås og adgangskontroll: Låssenteret l Taktekking: IcopalTak l Leverandør bassengteknisk: Enwa Badeanlegg l Prefabrikkerte veggelementer: RVT l Glass og aluminium: Sagstuen l Heis: Schindler l Stål og betongelementer: Spenncon l Metallarbeider: Smitek l Himlinger og systemvegger: Tøftum Innredning l Bærekonstruksjon hall, takplater: Straye Trebygg l Skilt: Unisign l Løfteplattform: Hybeko l Idrettsutstyr og garderober: Egas Sport l Byggevarer: Optimera l Innvendige glassvegger: Bosvik l Ferdigbetong : Betong Øst l Faste innredninger: Byggmakker l Solavskjerming : Scandic Markiser l Stål og gipsmontasje: Østlandske gipsmontasje

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien.

Den nye barne- og ungdomsskolen og idrettshallen i Torpa, ble tatt i bruk i januar etter en byggeperiode på cirka 21 måneder. Prosjektet har en total kostnadsramme på 230,5 millioner kroner, inklusive moms.

– Dette er nok det største enkeltprosjektet Nordre Land kommune har gjennomført i nyere tid, sier Tom Stomlien, prosjektleder i Nordre land kommune.

Rehab og tilbygg

Skole- og idrettshallprosjektet er tegnet av JAF Arkitektkontor i Gjøvik, som i fjor sommer ble en del av Norconsult. Veidekke Bygg Indre Østland har vært totalentreprenør, mens Norconsult har bistått Nordre Land kommune med prosjektledelse og byggherreombud.

Totalentreprisekontraken hadde ved signering en verdi på 150 millioner kroner eksklusive moms. Inklusive ekstraarbeider og tilleggsbestillinger havnet Veidekkes kontrakt på cirka 160 millioner kroner eksklusive moms.

I prosjektet har 1.200 kvadratmeter av eksisterende skolebygning blitt totalrehabilitert og et nytt tilbygg på cirka 3.500 kvadratmeter er tilknyttet de rehabilitere arealene. Foruten klasserom og fellesarealer, rommer skolen en ny svømmehall med 8,5x12,5 meters basseng.

Torpa barne- og ungdomsskole er dimensjonert for 300 elever, men huser i dag cirka 200 elever. Stomlien legger ikke skjul på at bygdesamfunnets 1. – 10. klassinger hadde behov for å nye skolearealer.

– Den eldste delen var fra 1958 og skolen har blitt bygget på i etapper etter det. Arealene var veldig slitt, og det var behov for mer plass. Etter en grundig utredning kom vi frem til løsningen der noe bygningsmasse ble revet og der vi kombinerer rehabilitering med det nye tilbygget, sier Stomlien.

Prosjektleder Cato Berntsen i Veidekke opplyser at de beholdt den delen av skolen som hadde en konstruksjon som egnet seg til ombygging.

– Den gamle delen fra 1967 ble ribbet helt ned til råbygget og fremstår derfor nå som helt nye arealer innvendig, sier han.

Flerbrukshall for hele kommunen

Rett ved siden av skolen er det bygget en ny flerbrukshall på cirka 1.750 kvadratmeter. Tom Stomlien i Nordre Land kommune, sier det var viktig å få på plass en ny idrettshall i kommunen. Ifølge Stomlien var det sprengt kapasitet i idrettshallen i kommunesentrumet Dokka, som ligger knappe to mil unna skolen og idrettshallen i Torpa.

– Idrettshallen gir et etterlengtet tilbud for de som bor i området, men dette er en hall for hele kommunen, understreker Stomlien.

Fornøyd

Byggherren er fornøyd med både gjennomføringen av prosjektet og det ferdige resultatet.

– Både skolen og idrettshallen har blitt veldig bra, og ikke minst er brukerne fornøyde. Det er alltid noen innkjøringsutfordringer i nybygg, men i stor grad fungerer ting som det skal, sier Stomlien.

– Jeg har lyst til å trekke frem Norconsult som kommunen har hatt med seg på prosjektledelse og som vi synes har gjort en veldig bra jobb for oss i prosjektet, tilføyer han.

– Fin flyt

Anleggsleder Markus Flatmoen i Veidekke, sier det alltid er artig når byggherren er fornøyd. Han fremhever det gode samarbeidet i prosjektet og den positive tonen de involverte aktørene har hatt på byggeplassen.

– Jeg synes vi har hatt et kjempesamarbeid med underentreprenørene våre. Alle har dratt i samme retning og gjort en kjempejobb, og det gjør at det har vært en veldig fin flyt i prosjektet. Vi har vært i en pandemi under hele prosjektet, men vi har vært både heldige og flinke, og har i liten grad blitt påvirket av smitte, sykefravær eller karantener underveis, oppsummerer Flatmoen.

Kommunen ønsker trebruk

Det nye tilbygget til Torpa barne- og ungdomsskole har en konstruksjon av stål og hulldekker fra Spenncon. RVT har levert prefabrikkerte ytterveggselementer til både skolebygget og idrettshallen. Elementene er kledd med jernvitrolbehandlet furu. Også innvending er det en del bruk av tre. Blant annet er det benyttet en del veggpanel i skolebygget og idrettshallen har synlige limtredragere i taket.

– Kommunen vil at det skal brukes tre der det er mulig og hensiktsmessig. Det er derfor mye tre i både hallen og i skolen, fastslår Tom Stomlien.

– I hvor stor grad har Veidekke som totalentreprenør påvirket løsningene i prosjektet?

– Kommunen kom ut med en anbudskonkurranse med en ganske detaljert beskrivelse. Vi har hatt noen innspill på små justeringer, men mye var bestemt, sier Cato Berntsen i Veidekke.

Krevende grunnforhold

Veidekkes prosjektleder sier skole- og idrettshallprosjektet i stor grad har gått på skinner for totalentreprenøren, men Berntsen trekker frem to ting som han mener har krevd litt ekstra.

– Det å bygge svømmebasseng er alltid litt utfordrende, og det krever ekstra fokus med tanke på å levere et godt og varig resultat, sier Berntsen.

Han trekker også frem grunnarbeidene i prosjektet, som Berntsen beskriver som både krevende og omfattende

– Under idrettshallen og deler av skolen var det veldig dårlig grunn med en kombinasjon av myr og gamle masser som var tømt der tidligere. Totalt har vi skiftet ut cirka 11.000 kubikk med masser, opplyser han.

Powered by Labrador CMS