Ulven T

Skanska Norge har bygget 168 leiligheter og to næringslokaler i et nytt prosjekt på Ulven i Oslo for byggherren Ulven Bolig.

Publisert Sist oppdatert

Fakta

Sted: Oslo

Prosjekttype: Leiligheter og noe næring

Byggherre: Ulven Bolig AS

Totalentreprenør: Skanska Norge

Kontraktsum eks. mva.: 345 millioner kroner

BTA: 16.628 kvadratmeter

Arkitekt: Arcasa Arkitekter

Lark: Gullik Gulliksen Landskapsarkitekter

Rådgivere: RIB, RIG og RIBfy: Skanska Teknikk l RIV, RIVA: Multiconsult l RIBr: Norconsult l RIAku: Brekke & Strand Akustikk l RIB mur: Ingeniørplan

Underentreprenører og leverandører: Prefab: Contiga l Ventilasjon: Bjerke Ventilasjon l Rør: Ing. Sverre Hollie l Elektro: Minel Kreativ Elektro Ski l Heis: Otis l Murarbeider: AK Byggservice l Gravearbeider: Isachsen Anlegg l Pele/spuntarbeider: Entreprenørservice l Systemglass: H-Fasader Glassteam l Prefab baderom: Parmarine l Kjøkken: Norema l Parkett: Bo Andrèn l Anleggsgartner: Skaaret Landskap l Malerarbeider: Malermester Buer l Taktekking: HesselbergTak l Ledelys: Luxfire l Flis og membran: Mur og Flisarbeid l Blåseisolering: Isoteks Miljø l Blikkenslager: A Hansen Gruppen l Solskjerming: Lady l Betongsaging og kjerneboring: R3 Entreprenør l Rekkverk: GBS Produkter l Himlinger: Acusto l Rapelleringssystem fasadevask: Høyden l Vinduer: NorDan l Boder og sykkelstativ: Ing. Larsson l Lås og beslag: Assa Abloy l Utomhus: Skaaret Landskap l Gulvbelegg: Academica l Maler: Malermester Buer l Gulvoppbygging: Gulventreprenøren l Byggrenhold: Maid4You l Oppmåling: Skanska Survey

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Det var i desember 2019 at Skanska Norge startet grunnarbeidene til prosjektet, og betongarbeidene tok til på nyåret 2020.

– Det har vært et greit prosjekt å gjennomføre. De aller fleste møter har gått digitalt, og det å ha fremdriftsmøter med alle underentreprenører på Teams, ble en ny måte å jobbe på. Alt av prosjekteringsarbeid ble gjort digitalt fra hjemmekontor, sier prosjektleder Ina Lesjø i Skanska Norge til Byggeindustrien.

Utfordringer

Hun forteller at det var litt utfordringer i starten med grunnarbeidene, da 30-meters sonen til Bane Nor måtte hensyntas.

– Og Hovinbekken går i en betongkulvert gjennom tomta, og krysser under bygget to ganger. På det nærmeste ligger kulverten bare 30-40 centimeter fra underkanten av kjellerdekket, sier Lesjø.

Fundamentert på peler

Bygget er fundamentert på peler, og det er fundamentert rundt Hovinbekken. Prosjektet har to frittstående blokker, der den ene har fem boligetasjer og takterrasse. Den andre blokken har fire oppganger og har fra syv til 14 etasjer i tillegg til takterrasse. Størrelsen på leilighetene varierer mellom cirka 35 til 120 kvadratmeter. Blokkene er satt opp etter Tek17-standard. Det er vannbåren varme i alle gulv foruten soverommene.

Tegl

Det er teglforblending på alle fasader, med noe platefelt over og under vinduer. Alle trappeganger har glassfelt med noen sidefelt i plater. Leilighetene har trestavs hvitpigmentert parkett og vegger med gips. Det er hulldekker med V-fuger i tak der det ikke er nedforet himling.

– Vi har hatt våre egne tømrere i prosjektet, og jeg vil ellers si at det har vært et godt samarbeid med underentreprenører, arkitekt og byggherre, sier Ina Lesjø.

Fornøyd byggherre

Prosjektleder i Ulven Bolig, Martine Teigset, sier til Byggeindustrien at Ulven T har blitt et veldig fint prosjekt, og at nesten alle leilighetene er solgt.

– Vi har hatt fokus på det grønne i uterommene. Det er en takterrasse til alle oppgangene, og herfra har man panoramautsikt over hele byen. De som har kjøpt leilighet virker fornøyd, og Skanska har gjort en veldig god jobb, sier Teigset, som legger til at de har engasjert firmaet U.reist til å drive et samdyrkelag i borettslaget.

– Her kan beboerne blant annet lære å dyrke sine egne grønnsaker, sier Teigset.

En av leilighetene er også en «Work and Living»-bolig med eget galleri. Boligen vil leies ut til en utøvende kunstner.

Variert fasadeuttrykk

I en e-post til Byggeindustrien skriver Torill Solberg Wikstrøm I Arcasa Arkitekter at det har blitt lagt vekt på et variert fasadeuttrykk, både i fasadeliv, bygningshøyder og materialbruk.

– Dette for å understreke og underbygge et rikt bygateløp. Materialet er hovedsakelig tegl i ulike farger, oppbrutt med annen kledning i felter. Alle leiligheter har balkong, og tilgang til felles takterrasser, i tillegg til felles oppholdsareal på bakkeplan. Takterrassene vil bli opparbeidet som grønne rom med beplantning. Utestrukturen og støyskjerm/sykkelpergolaen vil være i tre/glass med klatreplanter, skriver Wikstrøm.

Balkongrekkverk er svarte spilerekkverk. De høyeste byggene har glassrekkverk i de øverste etasjene for å aksentuere toppetasjene, og for å gi et luftigere uttrykk mot toppen av byggene, ifølge arkitekten.

Godt synlig bygg

– Det høyeste bygget er godt synlig fra Ulvenveien, og fremstår som et tydelig teglhus i mørk teglstein. Fasadene har et overordnet gridmønster som med ulike gridmasker underdeler bygget i en sokkel, midtparti og toppetasjer. De tre toppetasjene, som også har større leiligheter toppes med hjørnebalkonger i glass for å skape et luftigere uttrykk, og hvite større vindus/platefelt markerer toppene ytterligere, skriver Wikstrøm.

Felles gårdsrom og park

I fasadenes stramme gridmønster etableres det vindusfelt med aluminiumrammer i elokserte/hvite overflater. Innenfor hvert vindusfelt varierer vinduene med ulike skråflater, vindusstørrelser og glasskjerming som gir en spennende variasjon innenfor feltene. Feltenes skråstilte blanke flater og markerte, fremskutte rammer skaper ulikt skinn, skygger og spill oppover fasadene, ifølge arkitekten.

– De nye byggene er samlet rundt et felles gårdsrom. I vest anlegges en park mot den eksisterende gang og sykkelforbindelsen til Økern, skriver Torill Solberg Wikstrøm.

Powered by Labrador CMS