Foto: Øyvind Berggren
Tonen er fin mellom Øyvind Berggren (t.v.) fra Ruta Entreprenør, Ove Olsen fra Sebo Boliger og Geir Saltvik fra Fredensborg Bolig.

Vikhammerstrand

På et jorde som skrår ned mot Trondheimsfjorden ligger boligprosjektet Vikhammerstrand. Første byggetrinn med 51 leiligheter, elleve rekkehus og fem eneboliger er ferdig.

Publisert Sist oppdatert

Fakta

Sted: Malvik, Trøndelag

Prosjekttype: Bolig

Bruttoareal: 11.000 kvadratmeter (51 leiligheter, 5 eneboliger og 11 rekkehus)

Byggherre: Vikhammerstrand (Sebo Boliger og Fredensborg)

Totalentreprenør: Ruta Entreprenør

Kontraktsum: 162 millioner kroner inkl. mva.

Arkitekt: Skibnes Arkitekter

Landskapsarkitekt: Plan Arkitekter

Rådgivere: SØK: ÅF Advansia l RIB: Dr.Steinar Trygstad l RIA: WSP l RIBfy: Multiconsult l RIB: Norconsult l RIBR: BRAG l RIG: Norconsult l RIVA og Veg: Structor l RIVeg: Structor l RIE utomhus: Prosjektutvikling Midt-Norge

Underentreprenører og leverandører: Grunn- og utomhusarbeid: Kjell Lian l Landmåler: Skanska Survey l Betong-arbeider: Ruta Entreprenør l Stålkonstruksjoner: Hiltula l Prefab betongtrapper: Con-Form l Trinnlyd og avretting: RS Gulv l Elektro: Oneco Elektro l Ventilasjon: Energima l Rørlegger: GK Rør l Parkett: Bo Andrén l Heis: Heis1 l Taktekking: ARW Mestertak l Blikkenslager: TFS Entreprenør l Glass og Alu: H-fasader l Lås og Beslag: Abra Lås og Beslag l Branntetting: Axuda l Rekkverk: Brødrene Midthaug l Vinduer: Lian Vinduer l Maler: Rosenborg Malerteam l Port: Windsor l Prefab rekkehus: Støren Treindustri l Innvendige trapper: Hagen Trapp l Kjøkken: Studio Sigdal

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Vikhammerstrand AS, eid 50/50 av selskapene Fredensborg Bolig og Sebo Boliger, har planer om å bygge omkring 450 boliger på Vikhammer. Første byggetrinn ble overlevert i oktober og arbeidet er i full gang med trinn 2. Ruta Entreprenør er totalentreprenør for de to første byggetrinnene. Tomta for hele prosjektet er på 32 dekar tidligere jordbruksareal som er skilt ut fra gården Vikhammer Øvre.

Sentrumsutvikling

Arealet ligger mellom Malvikveien og Trondheimsfjorden. Tettstedet Vikhammer i Malvik ligger strategisk til, midt mellom Trondheim og Trondheim lufthavn, Værnes. Sentrum på stedet er under utvikling og kommunen har gitt grønt lys for bygging også på det gjenværende landbruksarealet øst for Vikhammerstrand. I tillegg skal Malvikveien rustes opp til miljøgate, Malvik ungdomsskole like ved flytter snart inn i nytt bygg og en barnehage i nabolaget blir ferdig neste år.

Blandet bebyggelse

De to blokkene i første byggetrinn er på fem og fire etasjer. Til sammen er blokkene, de elleve rekkehusene og fem eneboligene på 11.000 kvadratmeter. Blokkleilighetene er mellom 42 og 124 kvadratmeter store, rekkehusene er på 100-115 kvadratmeter og eneboligene 180 kvadratmeter. Miksen i boligtype gjør at beboere i ulike livsfaser har valgt å bo der. Variasjon også i det ytre miljøet var noe arkitekten var opptatt av.

– Vi la vekt på å få variasjon i enhetene og å skape et tun mellom husene. Sol og utsikt til alle var et mål, sier arkitekt Stein Audun Jenssen hos Skibnes Arkitekter AS.

Plasstøpt hele veien

Byggestart var 1. mars 2021 og overlevering skjedde 10. oktober i år. Hele bygningskroppen, fra bunnplate til tak, er plasstøpt. Prosjektleder Øyvind Berggren i Ruta opplyser at selskapet har satset på å utvikle sin avdeling for betong, og alt dette arbeidet er utført av egne folk. Ifølge prosjektsjef Geir Saltvik fra Fredensborg Bolig var det ikke viktig i valg av entreprenør, men i ettertid er han glad for at det ble plasstøpt.

– Det tilfører bygget ekstra kvalitet, sier Saltvik.

Lite vedlikehold

Blokkene har kledning med Alvdal Varig og cembrit-plater, mens rekkehus og eneboliger er kledd med MøreRoyal. Balkonger er i betong og rekkverk i aluminium. Det er lagt vekt på å minimere vedlikeholdsbehovet. Byggherre tilbød tre interiørkonsepter som kjøper kunne velge mellom, det forenklet valgene og sparte tid. En artig detalj i leilighetene er en master bryter i entreen som slår av alt lys når man forlater boligen.

Gulvvarme overalt

Byggene er fullsprinklet. Leilighetene har vannbåren gulvvarme i alle rom, minus på soverom. Vinduene har passivstandard med en u-verdi på 0,8. Byggene er i energiklasse B. Varmesentralen opererer med luft til vann varmepumper. Søppelsystemet er lukket, med stativ på bakkeplan utendørs og avfallcontainere under bakken.

Parkeringskjelleren har rom for 54 biler og det er sykkelparkering i kjeller og utendørs under tak.

På grunn av den skrånende tomta er det rikelig med takhøyde i store deler av kjelleren.

Koronabrems

Overleveringen skjedde noe forsinket. I hovedsak var årsaken at entreprenøren opplevde en del koronafravær ved årsskiftet 2021-2022. Fag med avhengigheter ble forsinket på grunn av fravær hos andre fag. Ellers rapporteres ikke om de store utfordringer underveis. At vei, vann og kloakk måtte etableres på området samtidig med byggingen, gjorde at det ble lite armslag på byggetomta i en periode.

Byggherre er fornøyd med salget på byggetrinn 1, bare fire leiligheter er usolgt. Seks av leilighetene ble lagt ut som «leie-til-eie», men alle som leide har allerede kjøpt ut enhetene. Salget har vært godt også på byggetrinn 2, men for byggetrinn 3 har man merket at markedet har blitt roligere, men det vil mest sannsynlig bli vedtatt byggestart innen kort tid.

BIM-ros

Både Saltvik og Ove Olsen fra Sebo Boliger roser Rutas bruk av BimSync.

– Dette er den beste prosjekteringsfasen jeg har vært med på. Uten å binde oss til noe videre, vil jeg si at vi er veldig godt fornøyde med Ruta. Et veldig hyggelig og bra bekjentskap, sier Ove Olsen.

Fin prosess

Prosjektleder Øyvind Berggren hos Ruta Entreprenør er også en fornøyd mann.

– Vi synes det har vært en veldig fin prosess der vi har hatt et veldig tett og fint samarbeid, med stor vilje for å finne gode løsninger. Det er artig å jobbe sammen med en offensiv byggherre som tenker langsiktig, til tross for uro i dagens rentemarked, sier Berggren.

Powered by Labrador CMS