Prosjektleder Jan-Eirik Hammervoll i Skanska.

Belsjø Terrasse

Mellom skog vann og grønne, velfriserte golfbaner har Skanska bygget nye boliger for eldre i Drøbak. Her kan de praktisk talt sitte på den grønne green.

Publisert Sist oppdatert

Fakta

Sted: Drøbak

Prosjekttype: Nybygg Omsorgsboliger

Bruttoareal: 3.000 kvadratmeter

Byggherre: Frogn kommune

Byggherrerepresentant: WSP

Totalentreprenør: Skanska Norge

Kontraktsum eks. mva.: 96,2 millioner kroner

ARK: BAS Arkitekter

LARK: In Situ

Rådgivere: RIB, RIByFy, RIE, RIA: Sweco Norge l RIBr: Roar Jørgensen l RIE: Gulcon l RIV vent: Klima og Byggservice l RIV rør: Multiconsult l RI Veg og VA: Follo Prosjekt l Breeam AP: Skanska l RIØkologi Asplan Viak

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Solli & Hoff Oppmåling l Arborist: Arborist og gartner Kenneth Thomassen l Massivtre: Abico Massivtre l VVS: Storm VVS l Elektro: Ski Elektriske l Ventilasjon: Klima og Byggservice l Grunnarbeid: Svein Tyreng l Vinduer: Lian Vinduer l Dører: Swedoor l Kjøkken og bad: Norema l Maler: Edvardsson l Gulvbelegg: Intep l Gulvsparkling: Gulventreprenøren l Taktekking: IcopalTak

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Belsjø Terrasse rommer 24 leiligheter for eldre, samt flere kommunale arbeidsplasser. Leilighetene er to- og treroms leiligheter med utsikt til skog på én side av bygget og golfbane og vann på den andre. Store, beplantede takterrasser, fellesrom med store vinduer og flere aktivitetstilbud på området rundt byggene skal gi et godt aktivitetstilbud.

– Belsjø Terrasse blir et helt nytt tilbud for de eldre i Frogn kommune, og det er tilrettelagt for å kunne være aktiv både ute og inne. Omsorgsboligene ligger veldig fint til og har mange sosiale arenaer. Jeg både håper og tror at dette kommer til å være veldig populært blant de som bor i Frogn og som trenger et slikt tilbud, sier Bjørn Nordvik i Frogn kommune.

Nordvik forteller at det har vært et stort behov for omsorgsboliger for å imøtekomme et økt fremtidig behov for eldreomsorgstjenester i kommunen.

– Vi hadde ikke slike omsorgsboliger i Frogn fra før av. I 2017 bygde vi Ullerud helsebygg på sørsiden av Ulleruddammen. Det har hele tiden vært en tanke om å bygge denne siden av dammen også, slik at vi nå både har sykehjem og omsorgsboliger i samme område, sier han.

Overraskelser under bakken

Skanska har bygget Belsjø terrasse for Frogn kommune parallelt med åtte boliger for lettere psykisk utviklingshemmede i samme område. Disse boligene, som har fått navnet Ullerud Terrasse, hadde byggestart i mars 2021, og så startet Skanska opp på Belsjø Terrasse, med samme organisasjon og samme underentreprenører, mai samme år.

Fra før av stod et gammelt kloakkrenseanlegg på Belsjø-tomten, og da Skanska skulle starte opp våren 2021, ble det klart at noen gamle kloakkbasseng ikke var revet – og heller ikke tømt.

– Det var ikke redegjort for, så det var vel en liten overraskelse. Bassengene måtte tømmes for gammelt kloakkslam, og det var veldig tidkrevende å pumpe det opp, kjøre det gjennom et renseanlegg på tomten og kjøre vekk alt for deponering samtidig som vi sikret oss mot tilsig mot vannet som ligger like ved siden av her. Det ble gjort omfattende kontroller av grunnen og vannet underveis, sier prosjektleder Jan-Eirik Hammervold i Skanska.

Ekstraarbeidet med de etterlatte kloakkbassengene forsinket planene til Skanska med omtrent to måneder fra startblokka.

For å bevare noen eiketrær på eiendommen måtte også bygget flyttes én og en halv meter, og Skanska måtte inn med fjellskjæring for ikke å ødelegge røttene til de verneverdige trærne.

– Det var også med på å forsinke oppstarten, forteller Hammervold.

Det ene av de to bygningskroppene i prosjektet er direktefundamentert til fjell, mens omtrent to tredjedeler av det andre bygget står på peler. På grunn av flyttingen av hensyn til de fredede eiketrærne bak bygget, er dette også utkraget mot vannet som ligger ved Belsjø Terrasse.

– Gitt utfordringene har Skanska i fellesskap med samarbeidspartnere og byggherre funnet gode, optimale løsninger, forteller Hammervold.

Dyre tiltak

Bjørn Nordvik hos byggherre Frogn kommune bekrefter at de har fått noen uventede utfordringer i fanget under byggingen av Belsjø Terrasse.

– Vi måtte flytte bygget for å være sikre på at vi kunne beskytte noen eiketrær i området, og koronapandemien og krigen i Ukraina har gjort verden mer uforutsigbar for alle. Vi hadde gjort en miljøkartlegging på tomten, men det lå forurensede maser så dypt at de ikke hadde blitt fanget opp i kartleggingen. Det var en stor overraskelse for oss – og en dyr en også, sier han.

Nordvik mener dog at både globale og lokale overraskelser har blitt løst på en god måte på Belsjø Terrasse.

– Det har blitt en del prosesser som man ikke var forberedt på, men de ble håndtert bra så snart man fikk kontroll på situasjonen, sier han.

I tillegg til omsorgsboligene inkluderer prosjektet ferdigstillelsen av en ny gangvei som Nordvik forteller vil skape utfartsmuligheter og ytterligere liv til hele området. I tillegg til å ta hensyn til de verneverdige trærne på området har utbyggerne også lagt til rette for å bevare lokale salamandre, flaggermus og planter.

Very good

Råbyggfasen startet i oktober 2021. Bygget står på en plasstøpt betongsåle, og de kjellerveggene som grenser mot berget, er også plasstøpt betong. Så godt som alt av bærekonstruksjoner, etasjeskiller og sjakter, inkludert heissjakter, er utført i massivtre.

Fasadene er kledd med grå Cembrit-plater og royalimpregnert termofuru.

– Belsjø Terrasse er levert med god kvalitet og blir et referanseprosjekt for oss, med Breeam Very Good og utstrakt bruk av massivtre. Prosjektet har hele tiden vært preget av god, konstruktiv dialog og tett samarbeid med byggherren, sier prosjektleder Jan-Eirik Hammervold i Skanska.

Hammervold forteller at Skanska har jobbet proaktivt med smittevernstiltak og at de ikke har hatt noen smitteutbrudd på Belsjø Terrasse. Likevel ble Ullerud terrasse rammet av smitteutbrudd, men strenge tiltak og tett oppfølging skal ha bidratt til å begrense konsekvensene av utbruddet.

– Vi klarte å opprettholde driften, men med noe redusert og tilpasset produksjon. Prosjektet hatt et sterkt HMS-fokus og en god sikkerhetskultur helt fra planlegging til gjennomføring, noe som har resultert i null fraværsskader, sier prosjektlederen.

Powered by Labrador CMS