Brøter Terrasse

Midt i Lillestrøm har Ø.M. Fjeld bygget komplekset Brøter Terrasse for byggherren Kvartal 39.

Publisert Sist oppdatert

Fakta

Sted: Lillestrøm

Prosjekttype: Bolig, næring

Byggherre: Kvartal 39 AS

Prosjektleder for byggherre: AF Eiendom

Totalentreprenør: Ø.M. Fjeld

Kontraktsum eks. mva.: Cirka 200 millioner kroner

BTA: 7.032 kvadratmeter

Arkitekt: HRTB Arkitekter

Landskapsarkitekt: Bar Bakke

Rådgivere: RIB, RIBr, PGL, BIM, BREEAM-AP, PPL: Rambøll l RIA: COWI l RIBfy, RIEn: WSP l RIG: Multiconsult l RIM, RIVA, RIVei: Sweco l RIE: Elprosjekt l RIV: Structor l ITB: SRO Consult

Underentreprenører og leverandører: Fasadeentreprenør: ABC Pussteknikk l Leverandør fasadesystem: STO l Prefab: Contiga l Lett-tak: Lett-Tak Systemer l Søppelsuganlegg: Logiwaste l Heis: Kone l Elektro: AG Installasjon l Rørlegger: Rørteft l Ventilasjon: Gupex l Spunt og pel: Seierstad l Grunnarbeid: Sigurd Furulund Maskin l P-system: Metrisk l Kjøkken: Drømmekjøkkenet l Flisarbeider: Stryken og Gudbrandsen l Tekking: Tecta Tak l Tømrer: Norlico Bygg l Lås og beslag: Lås & Sikring l Betongsaging: Østfold Betongsaging l Kjerneboring: AiP l Brannisolering: Byggimpuls l Trinnlydgulv, sparkling: Gulventreprenøren l Stillas: Oslo Stillasutleie l Blikkenslager: HB Blikk l Maler: Sandå l Parkett: Parkettpartner l Rekkverk: PKS Industri l Glassfasade: H-Fasader l Himlinger: Modulvegger l Gulvbelegg: Byggbelegg Elvestad l Innv. Boder, sykkelparkering: Ing. Larsson l Solskjerming: Vental

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Arbeidet med planering av tomta startet i november 2020 før spunte- og pelearbeidet tok til.

– Grunnforholdene var som forventet med mye leire. Alt er fundamentert på peler. Prosjektet inneholder et smalt og høyt bygg, og et stort vinkelbygg med felles parkeringskjeller, boder og tekniske rom, sier prosjektleder Henrik Jansson i Ø. M. Fjeld til Byggeindustrien.

Ut mot gaten er det brann-impregnert, stående thermopanel. Inn mot gårdsplassen er det pussfasade, og ved de tre inngangspartiene er det høyglansplater i aluminium både på vegg og i himling. Mot den ene nabotomta er det prefabrikkerte betongelementer.

Prosjektet inneholder også noen næringslokaler i første etasje. Bare halvparten av de 78 leilighetene har parkeringsplass i garasjekjelleren.

– Utfordrende

– Det har vært utfordrende å bygge mot nabotomta. Vi har ikke hatt adkomst herfra, så vi har måttet heise på plass fasadeelementer. Selvfølgelig har også Corona-pandemien og krigen i Ukraina skapt problemer med hensyn til både bemanning og leveranser av enkelte materialer. Kommunens oppgradering av Storgaten har også påvirket prosjektet. I prinsippet har Storgaten vært stengt i halvannet år under byggetiden, noe som har skapt problemer for oss når det gjelder tungtransport av materialer. Men vi har kommet i mål på avtalt tid, sier Jansson.

– Et urbant boligkvartal

Daglig leder og partner i HRTB Arkitekter, Tove-Christin Eidskrem, skriver i en e-post til Byggeindustrien at Brøter Terrasse er et urbant boligkvarter med hjemlig atmosfære.

– Vi har jobbet mye med å gi Brøter Terrasse en karakter av et urbant boligkvartal med hjemlig atmosfære. Vi vil skape et boligkvartal med sjel og identitet som gir beboere tilhørighet og følelse av å være hjemme. Og vi vil skape hjem som beboerne kommer til å glede seg over hver dag, skriver Eidskrem.

– Egen identitet

Hun opplyser at bygningene er gitt form inspirert av bebyggelsen i og omkring kvartalet, og solas vandring over himmelen.

– Bygningene har en tydelig geometri med skrånende takflater over flere etasjer, og med det skapes en annerledes form som gir en egen identitet med tilhørighet til akkurat dette stedet. Med de to nye byggene organiseres kvartalet som en åpen kvartalsstruktur med et indre byrom som er tilbaketrukket, men synlig og tilgjengelig fra gatene rundt. Passasjene fra gatene er fargerike og inviterer inn fra gaten til gårdsrommet. Passasjenes variasjon i form og proporsjoner gjenspeiler at gatene rundt kvartalet har ulik karakter og funksjon i byen, skriver Eidskrem.

Stor variasjon

Det er stor variasjonen i størrelse og type leiligheter. På plan 1 er det både familieleiligheter og studioleiligheter med høy takhøyde og hems og egen uteplass/hage.

På plan 2-4 er det leiligheter i ulike størrelser i fra små ett-roms til fire-roms.

Fra plan 5-8 er det en blanding av små leiligheter med balkong og store leiligheter med takterrasser.

Noen av disse går over to plan.

– Vi ønsker at kvartalet blir et inspirerende sted å bo, der identiteten også skapes av hverdagslivet til beboerne, skriver Eidskrem.

Powered by Labrador CMS