Solberg Panorama

Solberg Panorama er et nytt bolig- og næringsprosjekt i Solbergelva sentrum bestående av 26 leiligheter og næringsarealer som rommer både kontorer, pub og treningssenter.

Publisert Sist oppdatert

Fakta

Sted: Solbergelva, Viken

Prosjekttype: Nybygg bolig og næring

Bruttoareal: 6430 kvadratmeter

Byggherre: Lissos Eiendom

Byggeledelse: Prodecon

Uavhengig kontroll: Takstforum

Totalentreprenør: Strøm Gundersen

Kontraktssum eks. mva.: 128 millioner kroner

ARK: Arkitektgruppen Drammen

LARK: Siv. Ing. Stener Sørensen

Rådgivere: RIB: Will Arentz l RIBr: Afry l RIG: Seierstad Geo l RIV Vent: GK Inneklima l Riv Rør: EM Teknikk l RIE: Five Elektro l RIA: Brekke og Strand l RIBfy: EM Teknikk Energi l Eiendomsbesiktigelse, rystelsesmålinger: Multiconsult

Underentreprenører og leverandører: Grunn- og utomhusarbeider: Kaare Mortensen Oslo/Akershus l Spunt og peling: Seierstad Pelemaskiner l Plasstøpt betong, gulvstøp: Trio Betong l Prefab betongelementer: Loe Betongelementer l Ståltrapper, rekkverk: GBS Produkter l Blikkenslager: Lier Blikk l Dører: Swedoor l Lås og beslag: Låssenteret Drammen l Systemvegger, himlinger: Modulvegger l Glass/alu: H-Fasader l Maler: Bohlin Prosjekt l Gulvbelegg, avretting: Industribelegg l Kjøkken: HTH l Skilting: Idé Systemer l Branntetting, isolering: Thermax l Rørlegger: Jensen Varme & Sanitær l Ventilasjon: GK l Elektro: Five Elektro l Heis: Otis l Taktekking: Viken Takentreprenør l Fasadepuss: Mjøndalen Mur & Puss l Flis: Stryken og Gudbrandsen l Tømrer: GST Byggmontering l Vinduer: Lian Vinduer l Solskjerming: Nerligruppen l Overlys, røykventilasjon: Velux Commercial Bramo l Parkett: Bo Andren l Storkjøkken: Berg & Dahl l Stillas: Scanstillas l Brakkerigg: Modulcompagniet l Stikking, oppmåling: Nerdrums Oppmåling l Adgangskontroll: Certego l SD-anlegg: Nordomatic

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Solbergelva er et tettsted i Drammen kommune – tidligere Nedre Eiker – med cirka 6000 innbyggere. Stedets historie er sterkt knyttet til bedriften Solberg Spinderi, som var en av landets eldste bedrifter og ga arbeid til mange av bygdas innbyggere.

Det var også flere teglverk i Solbergelva, blant andre Aaserud Teglverk og Solberg Teglverk. Bygda er også kjent for Solberg Sportsklubb, som er blant Norges ledende innen bandy.

Solberg Panorama er bygget på tomta hvor nettopp det gamle klubbhuset til Solberg sportsklubb sto, langs Gamle Riksvei, som går gjennom bygda. Nybygget er inntrukket fra hovedveien og ligger nær butikksenter, skoler, Solberg Sport- og kultursenter og idrettsanlegg.

Bolig- og næringsbygget er på fem etasjer og rommer 26 leiligheter fordelt på de tre øverste etasjene i størrelse 55 til 142 kvadratmeter. Leilighetene er sørvendte og gjennomgående, med uteplass/balkong og store vindusflater.

De to nederste etasjene er næringsarealer med treningssenter, pub, restaurant, kontorfellesskap og arealer for helserelatert virksomhet. Treningssenteret er allerede innflyttet og tatt i bruk, og flere leietakere er også på plass i kontorlokalene. Da Byggeindustrien var på besøk var det siste finpuss på pub- og restaurantlokalene, som planlegger åpning i begynnelsen av mars.

I kjelleretasjen er det 49 parkeringsplasser, sportsboder, sykkelparkering og tekniske rom.

Første boligprosjekt for byggherre

Byggherre er Lissos Eiendom, som er en sentral eiendomsaktør i Solbergelva. Solberg Panorama er deres første boligprosjekt, som er bygget på en 3,5 mål stor tomt langs Gamle Riksvei.

– For noen år siden kjøpte vi eiendommen med de gamle klubblokalene til Solberg Sportsklubb, samt et nabobygg. Det er en sentrumsregulert tomt som kunne bebygges med fem etasjer, og da var det naturlig å kombinere næring i de to nederste etasjene og boliger i etasjene over, sier daglig leder Ole Grøtterud i Lissos Eiendom om bakgrunnen for prosjektet.

Næringsarealene er på cirka 2.000 kvadratmeter, mens boligene er på 3.000 kvadratmeter.

Det er AFs datterselskap Strøm Gundersen som har vært hovedentreprenør, mens Arkitektgruppen Drammen har tegnet prosjektet.

Prosjektleder Trond Fjeldheim forteller at de startet med grunnarbeidene i august 2021 med beregnet byggetid på 18 måneder. Eksisterende bygninger ble revet i en egen entreprise, også det av Strøm Gundersen.

– Grunnarbeidene gikk som planlagt, men det var veldig bløtt med mye leire. Vi har spuntet rundt hele tomta og pelet. Det har vi gjort fra opprinnelig terreng, og så har vi gravd ut i to omganger ettersom det var så bløtt, sier Fjeldheim til Byggeindustrien.

Han peker også på at det var litt utfordrende med høy grunnvannsstand.

– Grunnvannet står høyt, opptil en meter opp på veggene i parkeringskjeller. Yttterveggene i kjeller er bygget med plasstøpte betongvegger for å holde vannet ute, sier Fjeldheim.

Konstruksjon og fasader

Bygget har en tradisjonell konstruksjon, med plasstøpt betong i kjelleretasje og bygningskropper med bærende betongskiver, stål og betongdekker.

– Det er tradisjonelle yttervegger hvor fasadene er en blanding av pusset STOVentec-system, og panel med royalimpregnert kledning, opplyser Fjeldheim.

Leilighetene har adkomst fra svalgangside på baksiden av bygget. Svalgangene er gjort bredere en nødvendig, med plass til privatiserte områder mot inngangene til hver leilighet. Ved dette får ganglinjen forbi også en naturlig avstand fra vegglivet.

Hver leilighet har balansert ventilasjon med separate aggregater og vannbåren gulvvarme fra el-kjele i kjeller.

Ifølge arkitektbeskrivelsen er det lagt vekt på at leilighetene skal få delvis inntrukne og overdekte balkonger mot syd. Dette vil samtidig gi tilbaketrekninger i bygningsvolumet som forsterkes ved dybdevirkningen i fasadelivet og at trematerialet tas igjen i himlinger og bakvegg på balkongene.

Næringsarealene i første og andre etasje har glassfasader i kombinasjon med tette felt i trepanel, slik at bygget får et variert uttrykk. Sammen med tilsvarende materialbruk i tilknytning til balkongene og den inntrukne toppetasjen vil det gi bygget et oppdelt preg.

Bygget er organisert med en sentral og gjennomgående adkomstvestibyle, og med eget trapperom og heis til leilighetsetasjene. På den måten blir det heisadkomst og handicaptilgjengelighet til alle leiligheter. Trapperommet er åpnet med en større sammenhengende glassfasade ut mot bandybanen på baksiden av bygget.

På gavlveggen mot øst har man gradvis trukket glasspartiene opp i 2. etasje for å gi en variasjon og arkitektonisk spenning i anlegget.

I fjerde etasje er det anlagt en stor felles takterrasse som skal oppdeles i soner med plantekasser og møblering. Den ligger i enden av bygget, mot vest. På bakkeplan er det anlagt et lekeareal og grøntanlegg som er tilgjengelig for alle. For boligene er det anlagt en nedgravd avfallsløsning med separate kamre ved innkjøringen til kjelleretasjen.

Både prosjektleder Trond Fjeldheim og prosjekteringsleder Kristin Ask-Henriksen understreker at det har vært et tett og godt samarbeid mellom byggherre og entreprenør gjennom hele prosjektet.

– Vi kjenner Lissos Eiendom godt og har bygget for dem tre ganger tidligere, men da kontor- og lagerprosjekter. Dette er deres første boligprosjekt, og det er litt annerledes og derfor knyttet spenning til det, men det har gått veldig bra, sier Fjeldheim.

Han peker på at for byggherre har det vært viktig å få til noe positivt for Solbergelva, som har jobbet mye med å få inn aktivitet og leietakere i næringsdelen i bygget.

En liten kuriositet er at det i restaurantlokalene er satt opp en vegg hvor det er gjenbrukt teglstein fra noen av byggene som sto på tomta fra før.

– Her snakker vi om veldig kortreiste materialer som har blitt revet ned, tatt vare på, mellomlagret og ført tilbake til samme område og gjenbrukt i et nytt bygg. Noe av tegl-
steinen er plukket fra ei pipe, og du kan se at det er sot på noen av steinene, sier Fjeldheim.

Prosjektet har også vært kjennetegnet av deltakelse fra en rekke lokale leverandører og underentreprenører.

– Vi har hatt med oss veldig mange flinke bedrifter som har gjort en veldig god jobb. Det har vært så vellykket at vi gjerne skulle fortsatt litt lenger, men nå er det ikke mer å bygge, avslutter prosjektlederen.

Powered by Labrador CMS