Illustrasjon: Utstillingsplassen Eiendom
Illustrasjon: Utstillingsplassen Eiendom
Illustrasjon: Utstillingsplassen Eiendom
Anleggsleder Tommy Kristiansen i ØMF Hamar (midten), sammen med formennene Jon Nordhaug og Stein Erik Haugsveen.

Bryggeribakken

Over en periode på 20 år har Utstillingsplassen Eiendom utviklet over 400 leiligheter i Vestbyen i Hamar sentrum. Nå har Ø.M. Fjeld ferdigstilt et nytt boligprosjekt med i alt 38 leiligheter realisert på det gamle industriområdet.

Publisert Sist oppdatert

Fakta

Sted: Hamar

Prosjekttype: 38 leiligheter fordelt på to blokker

Totalentreprise ekskl. mva: 100 millioner kroner

Areal (BTA): 5000 kvadratmeter

Byggherre: Utstillingsplassen Eiendom

Totalentreprenør: Ø. M. Fjeld

Prosjektledelse byggherre: Driv Prosjektstyring

Arkitekt: Studio NSW

Byggteknisk rådgiver: Bjørnstad Prosjektering

Underentreprenører og leverandører: Grunn- og utomhusarbeider: M. Dobloug l Elektro: Innlandet Elektro l Rørlegger: Rørservice Innlandet l Ventilasjon: Innlandet Ventilasjon l Plattendekker, skallvegger: Con-Form l Heis: Kone l Prefab betong: Opplandske Betong l Peling: Seierstad l Flytavretting: Mjøsprodukter l Stål: Armec l Mur og flis: Th Johansen & Sønner l Innvendige vegger: Østlandske Gipsmontasje l Parkett: Parkettpartner l Branntetting og ståldører: Firesafe l Aludører: Profilteam l Lås og beslag: Certego l Metallarbeider: Ivar Bråthen Mek l Tekking: IcopalTak l Maler: Morten Skancke l Kjøkken: HTH l Himlinger: Tøftum Innredning l Innglassing: Glamitec l Beslag: Østlandske Blikkenslagerverksted l Laminatdører: Maxbo Proff l Vinduer: Lian Vinduer l Montering: Bs Boligbygg

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Utstillingsplassen Eiendom er byggherre for nok et boligprosjekt i sentrumsområdet Vestbyen, som tidligere huset Hamar bryggeri og Nestlé-fabrikken (Melkefabrikken). Det siste prosjektet i transformasjonen av det gamle industriområdet inneholder to boligblokker med 18 og 20 leiligheter som under salgsprosessen fikk navnene Bryggeribakken og Bryggerigården, men som nå kun kalles Bryggeribakken.

Det er Studio NSW på Hamar som er arkitekt og som mange ganger tidligere har Utstillingsplassen Eiendom engasjert Driv Prosjektstyring til å lede prosjektet på vegne av byggherren. Boligprosjektet er gjennomført med Ø. M Fjeld som totalentreprenør.

Over 400 leiligheter

Prosjektleder Sten Gunnar Torseter i Driv Prosjektstyring teller opp elleve boligprosjekter når han skal oppsummere utbyggingen Utstillingsplassen Eiendom har gjennomført på det gamle industriområdet de siste 20 årene. Torseter har vært med på de fleste av prosjektene.

– Det første prosjektet, Bryggeriet 1, sto ferdig i 2003. Inklusive det siste prosjektet med 38 leiligheter har Utstillingsplassen Eiendom stått bak 407 leiligheter i Vestbyen, forteller Torseter.

– Oppdaterer og fornyer

Han sier videre at det under utviklingen av boligområdet har vært viktig for Utstillingsplassen Eiendom å ta med seg erfaringer fra tidligere prosjekter, samtidig som prosjektene har fornyet seg over de to tiårene som har gått siden oppstarten på det som har blitt et meget populært boligområde i Hamar.

– Vi høster hele tiden erfaringer som vi tar med oss videre, samtidig som vi oppdaterer og fornyer oss på en del ting. I en av de nye blokkene har vi satset på en del mindre leiligheter og generelt prøver vi hele tiden å se på hva folk vil ha. Jeg synes leilighetsmiksen, planløsninger og innhold har blitt bra i det siste prosjektet. Finishen er bra og kvalitetsmessig mener jeg begge blokkene ligger på et normalt høyt nivå, sier Torseter.

– Hvordan har gjennomføringen og samarbeidet med entreprenører vært?

– Vi synes det har vært et godt samarbeid. Vi er ganske på som byggherrerepresentanter og vi føler at også entreprenør har vært på i dette prosjektet, sier Torseter, før han kommer inn på at prosjektet hadde en start de gjerne skulle vært foruten.

– Det var selvsagt litt kjedelig da vi oppdaget at geologirapporten for den bakerste av blokkene ikke stemte. Dårlig grunnforhold gjorde at vi måtte omprosjektere og resultat ble at bygget måtte peles til fjell. Det er både kostbart og tidkrevende, men heldigvis er det ikke ofte vi opplever slike overraskelser. Entreprenør skal ha ros for at de snudde seg fort og hjalp oss med å løse denne utfordringen, sier Torseter.

Fornøyd totalentreprenør

Ø. M Fjeld startet byggingen av den første blokka i august 2021 og leilighetene i den siste blokka ble overlevert i desember 2022. Totalentreprisekontrakten har en verdi på cirka 100 millioner kroner.

Anleggsleder Tommy Kristiansen i ØMF Hamar, sier entreprenørselskapet har samarbeidet med Utstillingsplassen Eiendom ved flere av boligprosjektene byggherren har gjennomført i Vestbyen. Han tror og håper at byggherren er fornøyd med både kvalitet og samarbeid ved Bryggeribakken-prosjektet.

– Vi er fornøyde med prosjektet og samarbeidet vi har hatt med Utstillingsplassen Eiendom og underentreprenører, sier Kristiansen. Han presiserer at Emma Maie Skjærstad har vært prosjektleder for ØMF Hamar, frem til hun nylig gikk ut i fødselspermisjon. Daglig leder i ØMF Hamar, Ole-Jo Engelstad, har håndtert prosjektlederansvaret i hennes fravær.

Prefab og plasstøpt

Boligprosjektets to blokker er begge på fire etasjer med kjeller. Det er bygget felles parkeringskjeller under den ene av blokkene. Kristiansen opplyser at den ene blokken er plasstøpt, mens den siste de ferdigstilte er i prefab betong. Begge blokkene har tegl med innslag av tre i fasadene.

– Det var et krav fra byggherre at den ene blokka skulle plasstøpes, mens det var valgfritt for den andre. Byggetiden gjorde at vi valgte prefab, opplyser Kristiansen.

Tommy Kristiansen trekker frem at innkjøringen til parkeringskjelleren er litt utenom det vanlige.

– Bryggeribakken-tomta støttes opp av en gammel støttemur. Muren er vernet, men vi fikk tillatelse til å skjære et hull for innkjøringen til parkeringskjelleren. Resten av muren står som den alltid har gjort, forteller Kristiansen.

Boligbrems

Det er bygget mye boliger på Hamar over mange år, men i 2023 har det bremset opp med nye boligprosjekter.

– Vi har brukbart med oppdrag på Hamar, men ser at det blir færre boligprosjekter i 2023. Vi er optimistiske og regner med at boligbyggingen vil ta seg opp igjen i løpet 2024. Det er fremdeles mye som skal bygges på Hamar, både prosjekter i egenregi og planer om boligbygging på det såkalte Espern-området. Vi jobber parallelt med å fylle opp ordrereserven med andre typer prosjekter, som for eksempel offentlige oppdrag, næringsbygg og noen interessante spesialprosjekter, sier Ole-Jo Engelstad.

Sten Gunnar Torseter i Driv Prosjektstyring bekrefter at det er brems i boligbyggingen i Hamar.

– Utbyggingstakten på boliger har blitt mye roligere, samtidig er det flere ting som er under planlegging. Hvis renta holder seg ganske i ro, så tror vi at boligmarkedet vil ta seg opp igjen. På Hamar har vi sett at tilbud skaper etterspørsel. Når det er mye bra leiligheter til salgs så selges det også mer, sier Torseter.

Powered by Labrador CMS