Prosjektledelsen for byggingen av Aure barneskole samlet på tribunen i idrettshallen. Fra venstre Ola Halkjelsvik (Advansia, prosjektleder for byggherre), Sverre Ulvestad (anleggsleder Åsen & Øvrelid Nordvest), Tor Laxaa (prosjektleder Åsen & Øvrelid Nordvest), Sølve Grimstad (prosjekteringsleder Åsen & Øvrelid Nordvest).

Aure barneskule

Åsen & Øvrelid Nordvest har sluttført Aure barneskule for byggherre Sykkylven kommune. Tre skoler er slått sammen til én ny med plass til over 500 elever. Kostnaden er på 292 millioner kroner før moms.

Publisert Sist oppdatert

Fakta

Sted: Sykkylven

Prosjekttype: 1.-7. barneskole

Byggherre: Sykkylven kommune

Totalentreprenør: Åsen & Øvrelid Nordvest

Arkitekt forprosjekt: Streken/Ola Roald

Arkitekt detaljprosjekt: Norconsult

Landskapsarkitekt: Asplan Viak

Prosjektleder: Advansia

Areal: Ca. 8.000 kvadratmeter

Prosjektkostnad: 292 millioner kroner ekskl. mva.

Rådgivende ingeniører: RIB: Tømmerdal Consult l RIB massiv-tre: Ny Struktur l RIBr, RIBfy, RIA: Sweco l RIG: Multiconsult l RIE: Bra Elektro l RIV ventilasjon: GK Norge l RIV rør: Bra-vida l RIM energibrønner: Norsk Boreteknikk

Underentreprenører og leverandører: Tømrer, flytsparkling, betongsaging/kjerneboring: Åsen & Øvrelid Nordvest l Massivtre, limtre: Woodcon l Sveiser for Woodcon: Orkland Industri-service l Kraning massivtre: Blindheim Kran l Elektro: Bra Elektro l Rørlegger og sprinkler: Bravida l Ventilasjon: GK Norge l Grunn-arbeid, utvendig VA, utomhus, lekeplassutstyr: Hole Maskiner l Hulldekker: Spenncon l Stedstøpt betong: Hug Betong l Stål: DS Nor l Armering: Celsa Steel Service l Ferdig-betong: Dyrøy l Utvendige vinduer: NorDan l Lett-tak: Lett-Tak Systemer l Kjøkken, innredning: Grande Interiør l Gulvsliping: Grind Tech l Himlingsarbeid: Byggmontering Møre l Maling, belegg og flislegging: Ullevål Malermesterforretning l Utvendige ståltrapper og rekkverk: Laiptu Fabrikas l Avfallshåndtering: Stranda gjenvinning og transport l Lås og beslag: Låssenteret Ålesund l Gulvstøp: Tiller Vimek l Sportsgulv, halldeler, gymsalutstyr, teleskoptribuner: Egas Sport l Brannsikring: Firesafe l Oppmåling: Longvas l Glass/alu: Straumsheim Glass og Fasade l Taktekking og blikkenslagerarbeid: Langvas l Leieutstyr: Ramirent l Tårnkran: Kranor l Byggevarer: Maxbo Proff l Grunn-isolasjon: Br. Sunde l Solskjerming: HD Solskjerming l Taktil Merking, foliering: Eidskrem Reklame l Dører: Daloc l Heis: Heisplan l Sandwich: Tata Steel l Industriparkett: Parkettgruppen l Lydanlegg: Lydkjelleren l Energibrønner: Norsk Boreteknikk

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Høstferien ble brukt til å flytte inn i den nye skolen som også inneholder idrettshall med full håndballbane. Konstruksjonen i skoledelen av bygget er i massivtre, mens idrettshallen har bærende konstruksjoner med stål og sandwichelementer, og med hulldekker på 500-600 kvadratmeter over garderobene. Takene er ellers Lett-Tak. Fundament og vegger rundt hallen er plasstøpt.

Bygget er det første Åsen & Øvrelid Nordvest har satt opp i massivtre. Prosjektleder Tor Laxaa sier det har gått bra.

– Åsen & Øvrelid har tidligere bygget Vitensenteret på Kaupanger i massivtre, så det er ikke ukjent. Men for avdeling Nordvest har det vært læring. Elementene i massivtre er levert ferdig produsert og med alle hull for tekniske føringer boret opp. Det har stemt bra. Det har vært få feil. Vi har hatt et godt samarbeid med leverandør av massivtre Woodcon, sier Laxaa. Massivtrekonstruksjonene er produsert hos Stora Enso i Sverige.

– Kombinasjonen massivtre og Lett-Tak er vellykket, mener Laxaa.

Jordvarme

Taket er forberedt for solcelleanlegg. Bygget får energi fra jordvarme. Bravida har hatt ansvaret for energisystemet med 14 brønner boret cirka 250 meter ned i jorden. I skoledelen er det vannbåren varme i gulv i et jord-til-vann-system. Idrettshallen varmes av et jord-til-luft-system. Ventilasjonsanlegget er desentralisert med 16 aggregat plassert i ulike avdelinger, slik at ventilasjonen kan sones etter behov.

Kontrakten mellom byggherre og totalentreprenør ble signert i oktober 2021. Byggingen startet i januar 2022. Tomten var ubebygget, omregulert fra landbruksformål. Området heter Bakkøyane og ligger rett bak tettstedet Aure, kommunesenteret i Sykkylven.

Monteringen av massivtrekonstruksjonene startet i mai 2022, og den to etasjers såkalte trinnfløyen var tett for vær og vind til ferien 2022.

– Monteringen gikk fort slik at vi hadde tett bygg raskt. Det var en stor fordel, sier Laxaa.

Etter ferien 2022 begynte de med idrettsbygget som var tett i oktober 2022. Det påfølgende året har gått med til å bygge den 8.000 kvadratmeter store skolen ferdig innvendig og utvendig. På det meste har cirka 130 arbeidere vært involvert. Syv prosent er lærlinger. Åsen & Øvrelid Nordvest har hatt 30-40 ansatte i egenregi, inkludert innleie fra bemanningsbyrå. Totalentreprenøren har selv blant annet utført tømmerarbeid innvendig og utvendig. Betongarbeidet er utført av underleverandør Hug Betong.

Massivtre

Ola Halkjelsvik i Advansia har vært prosjektleder for byggherre Sykkylven kommune. Det var opprinnelig Xpro som hadde oppdraget, men dette ledende prosjektingeniørselskapet i møremarkedet ble 1. juni kjøpt opp av Advansia.

– Jeg har vært her i fire år. Jeg begynte å jobbe for kommunen i september 2019 i forbindelse med gjennomføring av skisse til forprosjekt og konkurransegrunnlag for totalentreprenør. Åsen & Øvrelid vant konkurransen med totalt fem tilbydere, forteller Halkjelsvik.

Kontraktssummen var på 215 millioner kroner før moms.

Massivtre var en del av konkurransegrunnlaget. Halkjelsvik mener det er vellykket.

– Vi har fått gode referanser på massivtrebygg. Det gir godt arbeidsmiljø både i byggefasen og for de som skal være her når bygget er ferdig. Massivtre gir godt inneklima og behagelig lyd, sier han.

Laxaa sier bygging i massivtre gir noen lydutfordringer med tanke på å hindre at lyd trenger gjennom vegger.

– Det er ikke nok med bare massivtre som skillevegger. Vi har påført tolags gips på ene siden for å hindre at lyd trenger gjennom.

Åsen & Øvrelid Nordvest startet byggingen av Aure barneskole direkte etter at de var ferdig med Kolvikbakken ungdomsskole i Ålesund som Byggeindustrien skrev om sommeren 2022. Nå er de i gang med byggingen av Osane idrettshall, en stor hall med dobbel håndballbane i ytre bydel i Ålesund. Denne skal være klar i mai 2025.

Vedtatt for ti år siden

Halkjelsvik sier Aure skole er det mest kostbare byggeprosjektet Sykkylven kommune har stått for noen gang. Prosjektkostnaden er 292 millioner kroner før moms. Veien frem til ferdig bygg har vært lang. Det er ti år siden kommunestyret vedtok bygging.

Den nye 1.-7.-skolen erstatter skolene Aure som er 70 år, Ullavik fra 1970-tallet og litt nyere Vik skule.

– De gamle skolebyggene var utdatert og det var på tide med nytt. Det var lite strid om å slå sammen de tre skolene til én ny. Det var nok en erkjennelse av at det ikke var hensiktsmessig med tre skoler med et par kilometers avstand, tror Halkjelsvik.

Han berømmer jobben som er gjort:

– Det er godt håndverk.

405 elever og 75 ansatte tar nå i bruk den nye skolen. Men den er dimensjonert for vekst og har plass til 525 elever og 87 ansatte. Den inneholder 21 klasserom med adskilte grupperom, spesialrom som sløydsal med maskinrom, musikkrom, skolekjøkken, tekstilrom, kontor og sosiale soner for både ansatte og elever, og arbeidsrom for ansatte.

Her er lokaler for kulturskole og SFO, og egen fløy for helsesykepleiere, fysioterapeuter og PPT der det også er rom for elever med spesielle behov.

Hjerterom

Fra inngangspartiet kommer du rett inn i en aula, et såkalt hjerterom, der det er amfi og inngang til klasserom og idrettshall. Her er scene som kan snus både mot amfiet og idrettshallen. I rommet der det er scene er det lagt til rette for dans og musikk. Skolen er bygget for flerbruk slik at den også kan fungere som samlingssted for kultur og idrett utenfor skoletid.

Inne i idrettshallen er det en tribune med 370 sitteplasser som kan kjøres ut fra veggen ved behov.

Utendørsområdet er omfangsrikt. Både idrettshall og aktivitetsområdet er delfinansiert med spillemidler. Uteområdet inneholder blant annet 5-erbane for fotball, ballbinge, baner for landhockey og basket, trampoline, bordtennis, zipline og område for vannlek.

Rektor Kjersti Hovet forteller at lærere, elever, foreldre og andre frivillige benyttet høstferien til å flytte inn i den nye skolen. De gleder seg til å ta den i bruk.

– Det er helt fantastisk. Innemiljøet var dårlig på et par av de gamle skolene. Dette blir en helt ny hverdag. Endelig får elever og ansatte gode arbeidsforhold. Og vi har fått et helt fantastisk uteområde. Vi er veldig fornøyd så langt, sier Hovet til Byggeindustrien.

Perforert bjørkefinér

Massivtre er naturlig nok et dominerende materiale inn i skoledelen av bygget. Det er store områder med eksponert massivtre, spesielt i trappeoppganger, men også på veggpartier i ganger og klasserom. Både trappesjakt og heissjakt er bygget i massivtre.

Perforert bjørkefinér er brukt som akustisk regulerende og dekorativt materiale i store rom som idrettshall og aula.

I takene er det systemhimling, mens gulvene er en blanding av slipt betong i store fellesareal, industriparkett i trapper og aula, og vinyl gulvbelegg i klasserom og sosiale soner i trinndelen. I idrettshallen er det sportsgulv, levert av Egas Sport som også har levert halldeler, gymsalutstyr og teleskoptribunen. Tak og øvre del av vegger i idrettshallen er eksponert stål og innsiden av sandwichelementer slik det er vanlig i denne type idrettsbygg.

Skitten og ren sone

For å komme inn i klasserommene går elevene gjennom to soner – først en yttergarderobe med heldekkende gulvmatte for å tørke av skitne sko, så en ren garderobe der de plasserer ytterklær i egne garderobeskap. Grande Interiør har levert alt av fast inventar og kjøkken. De ulike trinnene har egne innganger og miljøsoner hvor de oppholder seg.

På vegger i klasserom og gangområder er malt robustgips et dominerende materiale.

Der det er hovedredningsveier er massivtre innsatt med brannhemmende impregnering, mens det andre steder er satt inn med Osmo hardvoksolje.

Garderobene har malt gips på vegger, systemhimling og vinyl-belegg på gulv. Våtområdene har fliser på vegger.

Fasaden har værbestandig malmfuru fra Alvdal Skurlag, levert gjennom Maxbo, i kombinasjon med Steni-plater i første etasje og under himling.

Powered by Labrador CMS