Prosjektlederne Sveinung Johannesen (t.v.) og Erlend Dragesæt fra Veidekke har en god tone med Solveig Sunniva Djønne Haugli, prosjektleder for Lilleby Eiendom.
Prosjektlederne Sveinung Johannesen (t.v.) og Erlend Dragesæt fra Veidekke har en god tone med Solveig Sunniva Djønne Haugli, prosjektleder for Lilleby Eiendom.

Verkstedgården 2

I løpet av åtte år har det gamle tungindustriområdet på Lilleby i Trondheim skiftet fullstendig karakter. Siste overleverte nybygg er Verkstedgården 2 som Veidekke Entreprenør har hatt ansvaret for.

Publisert Sist oppdatert

Fakta

Sted: Trondheim

Prosjekttype: Boligblokk 8 etasjer

Bruttoareal: 3800 kvm. bygg + 1400 kvm. p-kjeller

Byggherre: Lilleby Eiendom

Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør

Kontraktsum: 148 millioner, inkl. mva.

Arkitekt: Lund Hagem Arkitekter

Landskapsarkitekt: AsplanViak

Rådgivere: RIBr, RIA: Cowi l RIB: Siv.ing. Danielsen l RIE: Rambøll l RIG: Multiconsult

Underentreprenører og leverandører: Rør: GK l Ventilasjon: Bryn Byggklima l Elektro: OneCo l Blikkenslager: Dahle Blikk l Lås og beslag: Abra l Vinduer: Nordan l Ståldører: RH prosjekt l Baderomsmoduler: Parmarine l Flisarbeider: Mursystem l Gulvavretting: Tiller Vimek l Bærestål og rekkverk: Trondheim Stål l Grunn- og utomhusarbeider: Tverås Maskin og Transport l Heis: Schindler l Maler: Sandå l Systemboder: Troax Nordic l Systemhimling: Modulvegger l Innerdører: Swedoor | Byggevarer: Optimera l Ytterkledning av tre: Woodify l Kjøkken: Studio Sigdal Trondheim

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Bydelen Lilleby øst for sentrum har vært gjenstand for en storstilt fornyelse siden nedleggelsen av Ila og Lilleby Smelteverker i 2002. Det gamle industriområdet er planlagt fullt utbygd med boliger og en del næringsarealer i 2027-2028.

Før tomta ble åpnet for bygging ble store mengder forurenset masse fjernet. Siden 2015 har Veidekke overlevert i underkant av 600 leiligheter og rekkehus til Lilleby Eiendom, som er en av de tre utbyggerne i området. Den 100 dekar store tomta som Lilleby Eiendom har utviklet har fått navnet Nye Lilleby.

Verkstedgården 2 består av 56 leiligheter over åtte etasjer, totalt 3.800 kvadratmeter. Byggestart var i mai 2021 og overleveringen skjedde i oktober 2022.

Kubehus

Verkstedgården 2 er fundamentert på en betongplate som står på leirgrunn. Plata stikker opptil én og en halv meter utenfor blokkas fotavtrykk. Før bygging ble tomta belastet av knuste rivemasser for å forhindre setninger.

Bygget er et kubehus, med sentrert trapp og heis. Bæresystemet er plasstøpt betong og stålsøyler. Klimavegger er også plassbygd. Høyhuset har stående kledning av varmebehandlet termofuru som «myker» opp uttrykket. Lund Hagem har vært arkitekter og fasaden er tilpasset de øvrige byggene i nabolaget der det er mye bruk av trepanel.

Alle leilighetene har balkong. Veidekke har valgt å benytte plattendekker som ga muligheten til å støpe varierte balkongstørrelser på utkragingen. Balkongene har rekkverk med spiler i pulverlakkert stål designet av Lund Hagem.

Små og store leiligheter

Leilighetene er i størrelsen 38 til 104 kvadratmeter. Beboerne i første etasje har alle en liten hageflekk. Det er vannbåren varme i gulvene som er i hvitpigmentert eikeparkett. Kjøkken er fra Sigdal og hvitevarer fra Siemens. Badene er prefabrikerte moduler med flis på gulv og vegg. Alle leilighetene har Smarthub for å styre lys, temperatur og sikkerhet.

Beboerne disponerer 1.400 kvadratmeter i parkeringskjelleren som er felles med naboblokka. P-kjelleren har en egen sykkelparkering og et kar med tilgang på varmt og kaldt vann for vask av tohjulingen.

Fjernvarme

Lilleby er tilknyttet det kommunale fjernvarmeanlegget som fyres av søppelforbrenning. Alle de nye byggene er knyttet til det kommunale systemet med søppelsug som også ble etablert av utbygger og Veidekke.

Det meste av planleggingen av bygget har vært i BIM og prosjektet har brukt Veidekkes gjennomføringsmodell med involverende planlegging.

Utsolgt

Verkstedgården 2 var sluttsolgt ved ferdigstillelse. Prosjektleder for Lilleby Eiendom, Solveig Sunniva Djønne Haugli, er godt fornøyd med gjennomføringen.

– Vi har som alltid hatt en veldig god prosess sammen med Veidekke Entreprenør. De har vært involvert fra tidlig utviklingsfase sammen med arkitekt og oss. Vi ser stor nytte i å ha med enkelte rådgivere i tidlig fase. Det er flott å ha med seg en entreprenør som viser så stor forståelse for god kundebehandling av sluttbrukeren, boligkunden, sier hun.

De største eierne av Lilleby Eiendom er Nordr Norge AS, Trollborg Invest AS, Songa Eiendom og Labek AS.

Stolt entreprenør

Prosjektleder Erlend Dragesæt i Veidekke Entreprenør har også bare godord om samarbeidet.

– Vi er svært stolte av å kunne overlevere ytterligere 56 nye hjem for Trondheims befolkning. Som totalentreprenør ser vi en klar fordel med tidliginvolvering. Da kan vi sammen med oppdragsgiver og arkitekt bidra til å etablere en felles forståelse for bygget vi skal utvikle sammen. Verkstedgården 2 er et godt eksempel på at nok en gang har vi lykkes med det, sier Dragesæt.

Veidekke er i sving med fire andre prosjekter med blokker og rekkehus på Lilleby. Tre av dem skal være ferdig til høsten.

Høye hus

38 dekar på Nye Lilleby er satt av til park og grøntarealer. I randsonen av tomten er høydene på bebyggelsen fra fire til 16 etasjer, mens det indre området har rekkehus og lavere bebyggelse. Midt i feltet ligger Dakotaparken der blant annet det lokale hagelaget har sin egen avdeling med palledyrking.

Navnet Dakota kommer fra slutten av 1800-tallet da enkle hus begynte å dukke opp på det som den gang var ei øde slette, og minnet om nybygging i Amerika. Noe av den opprinnelige bebyggelsen står fortsatt.

Ingen biler

Verkstedgården 2 ligger i veien Ladebekken som følger et gammelt bekkefar. Nye Lilleby er et bilfritt område og parkeringsdekningen i Verkstedgården er bare 0,5. Ideen er at det skal være normalt å bo der uten å eie bil. I Dakotaparken er det bysykkelstasjon og det er heller ikke langt unna busstoppet til Metrobussen.

Spisestedene i området holder et høyt nivå. Credo kan skilte med Michelin-stjerne og Jossa Mat og Drikke er også prisbelønt. Edoramen er den tredje restauranten i området som styres av mesterkokken Heidi Bjerkan.

Powered by Labrador CMS