Kråkehaugen

På Øvre Fantoft i Bergen har LAB Entreprenør ført opp fire punkthus med til sammen 55 leiligheter. Både boliger og uteområder har høy standard.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Fakta

Sted: Øvre Fantoft, Bergen

Prosjekttype: Nybygg, boliger

Entreprisekostnad uten merverdiavgift: 198 millioner kroner

Bruttoareal: Cirka 5.000 kvadratmeter

Byggherre: Kråkehaugen

Totalentreprenør: LAB Entreprenør

Arkitekt og LARK: LINK arkitektur

Rådgivere: RIB: Konstruksjonsteknikk l RIByfy: LINK arkitektur l RIV: Miljøconsult l RIE: OneCo l RIA: Brekke & Strand l RIG: Multiconsult l RIBr: Firesafe

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Field Group l Grunnarbeider: Sartor & Drange l Anleggsgartner: Jans Hageservice l Betongarbeid: LAB Entreprenør l Stålarbeid: BSI Service l Taktekking: Protan Entreprenør l Vinduer: NorDan l Tømrer: Åsane Byggmesterforretning l Maler: Malermester JC Andreassen l Parkett: Norgesgulv l Rørlegger, sprinkler og ventilasjon: AO Grevstad l Elektro: OneCo l Heiser: Scanheis lBranntetting: Damsgård Brannservice l Lås og beslag: Låssenteret/Heikki Bruvik l Kjøkken: Studio Sigdal l Byggevarer: Neumann Bygg

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Byggherre er Kråkehaugen AS. Prosjektet er tegnet av LINK arkitektur og ført opp i en totalentreprise. De fire byggene har et samlet areal på cirka 5.000 kvadratmeter. Entreprisekostnaden er på 198 millioner kroner uten merverdiavgift. Byggestart var i mai 2021 og innflytting var i april i år.

Høy standard

I bygg A varierer leilighetene fra 57 til 125 kvadratmeter, i Bygg B fra 40 til 121 kvadratmeter, i Bygg C fra 41 til 158 kvadratmeter og i Bygg D fra 78 til 187 kvadratmeter.

Standarden er høy, med påkostede løsninger både inne og ute. Kjøperne hadde mange tilvalgsløsninger. Alle leilighetene har store terrasser eller balkonger med rekkverk av glass. Noen av leilighetene har to terrasser.

Både leiligheter og uteområder er planlagt i henhold til gjeldende krav om tilgjengelighet. Garasjeanlegget er plassert i delvis nedgravd underetasje under hvert bygg og med innkjøring fra vei. Det er direkte tilkomst via heis fra parkeringsanlegg under hvert bygg og ved Bygg B er det en trinnfri adkomst til utearealet på kollen. Mellom byggene er det et parkanlegg med mye opprinnelig vegetasjon. Prosjektet har to lekeplasser og er barnevennlig. Fra leilighet-ene er det utsikt mot Bergen sentrum og Nordås og mot byfjellene Løvstakken, Rundemannen, Fløien og Ulriken.

Prosjektleder Aleksander Grepstad i LAB Entreprenør sier at oppføringen gikk greit. Alle fag brukte BIM. Utførende praktiserte Lean Construction.

Godt tilpasset terreng og omgivelser

Sivilarkitekt Elin Heimark i LINK arkitektur forteller at byggene er plassert i en halvsirkel og trapper seg opp rundt et eksisterende høydedrag, slik at toppen av den eksisterende landskapskollen bevares. Deler av eksisterende vegetasjon og trær er også bevart og utgjør et felles grøntområde for det nye boligprosjektet.

– Det er lagt ned et betydelig arbeid i å tilpasse byggene til terreng og omgivelser. Viktige siktlinjer er ivaretatt samtidig som hver enkelt leilighet, balkong eller terrasse er forsøkt gitt best mulig utsikts- og solforhold, sier Heimark.

Hun sier at ved å bruke materialer som naturstein, Dekton-plater og trekledning av høy kvalitet, samt ved å trappe ned volumene i forhold til eksisterende terreng, vil stedets egenart ivaretas og prosjektet vil bidra positivt til eksisterende omgivelser. Elementer fra den omkringliggende bebyggelsen forankrer byggeriet i situasjonen. Horisontale linjer som gjentas, inntrukne toppetasjer samt vinduer med et gjennomgående høydeformat og balkongrekkverk i helglass, er brukt for at prosjektet skal fremstå nedtonet og tilpasset tomtesituasjonen.

– Å finne en god og hensiktsmessig plassering av renovasjonsanlegget var utfordrende, men løsningen som ble valgt ble ansett som den beste, både for naboer og de nye beboerne. Uteareal og møter mellom private og felles areal er generelt utformet slik at god bokvalitet prioriteres og tilgrensende eneboliger i størst mulig grad skjermes med hensyn til sol og utsiktforhold, sier Heimark.

Vannbåren gulvvarme

Kråkehaugen er prosjektert og ført opp etter Tek17. Oppvarming skjer med vannbåren gulvvarme. Leilighetene er i energiklasse A til C og har balansert ventilasjon med varmegjenvinning.

Tomten på Øvre Fantoft er småkupert. Ifølge Grepstad er det sprengt ut 22.000 kubikkmeter faste masser fra tomten. Det er membran og ventilasjonshull under alle byggene. Mange av trærne på tomten er bevart, i samarbeid med Arborist.

Bygg A, B og C er tilnærmet rektangulære, mens Bygg D er vinklet. Bærende konstruksjon er i plasstøpt betong. Takene er flate og har fordrøyning for overvann. Fasadene har liggende og stående kledning av gråbrun Superwood og svarte Dekton-plater med skjult innfesting rundt vinduene. På sokkeletasjen er det forblending med stein fra Solesnes i Jondal i Hardanger. Leilighetene har enstavs eikeparkett som tåler gulvvarme og flislagte, plassbygde bad, innervegger av gips og stålstender og himling av betong. Baderom, hall og entre har downlights i himling.

Det er 250 millimeter isolasjon i ytterveggene og i snitt 400 millimeter i takene. Vinduer har en U-verdi på 0,8. Trykktesting viser en luftveksling på 0,1 per time. Trelags trevindu med beslag av aluminium, Superwood og steinforblending sikrer lang levetid og et enkelt vedlikehold.

Det er totalt fem heiser i de fire byggene.

Utenfor byggene er det nedkast av søppel i fem fraksjoner. Både leiligheter og fellesareal er sprinklet. Kråkehaugen er ført opp uten skader.

Powered by Labrador CMS