Ivan-André Johnsen har vært anleggsleder for Peab K. Nordang på alle tre byggetrinnene. Fri Sikt har vært arbeidsplassen hans siden 2019. Her foran høyblokka på 14 etasjer som er tredje og siste byggetrinn.

Fri Sikt Volsdalsberga bt 3

Boligprosjektet Fri Sikt Volsdalsberga er ferdig bygget og komplett med 159 leiligheter etter at den 14 etasjers høyblokka nå også er overlevert og innflyttet. Blokka er det høyeste boligbygget i Ålesund.

Publisert Sist oppdatert

Fakta

Sted: Ålesund

Prosjekttype: Leilighetsbygg

Byggherre: Fri Sikt Volsdalsberga AS (Ulsmo Eiendom og Peab Eiendomsutvikling)

Areal byggetrinn 3: Ca. 5.000 kvadratmeter

Kontraktssum bt 3: Ca. 120 millioner kroner eks. mva.

Totalentreprenør: Peab K. Nordang

Arkitekt: Niels Torp+ arkitekter

LARK: Lark Landskap

Rådgivende ingeniører: Ansvarlig søker: Nordplan l RIB: Multiconsult l RIE: Bra Elektro l RIV: Riksheim l RIBr: Fokus Rådgivning l RIA: Brekke & Strand

Underentreprenører og leverandører: Tømrer- og betong-arbeid: Peab K. Nordang l Elektro: Bra Elektro l Rør, ventilasjon: Bravida l Rekkverk: Midthaug l Branntetting: Firesafe l Lås og beslag: Låsservice Ålesund l Maler, flislegger, parkett: NIME l Blikkenslager: Langvas l Kjøkken: Norema/Design ditt kjøkken l Heis: Lift Tech l Stål: Møre Stål l Stillas: Odin Tilkomstservice l Vindusmontering: Team Montering l Snekker: Uldis Bygg l Grunnarbeid: Vasto Anlegg l Utstyrsleie: Cramo l Flytavretting: Gulventreprenøren l Kran: Kranor l Taktekker: Vestlandstak, Møretak og Membrantak l Betongsaging: Storfjord Betongsaging l Rengjøring: Clean4u l Innvendige trapper: Cement-Produkt l Byggevarer: Optimera l Ferdigbetong: Dyrøy Betong l Vinduer: NorDan l Fasadeplater: Steni l Innvendige dører: Swedoor l Terrassebord: Møre Royal

Klikk her for å se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Det har vært kontinuerlig drift på byggeplassen for Fri Sikt på Voldsdalsberga, rett ved Color Line Stadion, siden oppstarten av byggetrinn 1 høsten 2018. Nå har totalentreprenør for alle tre byggetrinnene, Peab K. Nordang, pakket sammen og flyttet til nye prosjekter.

– Det er blitt et veldig flott prosjekt. Det har vært utfordrende, men veldig spennende å jobbe med. Det er et kjempestort prosjekt her i området, sier Ivan-André Johnsen, anleggsleder for Peab K. Nordang på alle tre prosjektene. Ifølge Johnsen er det han og anleggsleder for betongarbeidet Marcin Bernaczek som har vært med hele veien. Konstruksjonene er stedstøpt med etterspente dekker. Totalt er det brukt 15.000 kubikkmeter ferdigbetong, levert av Dyrøy Betong.

Prosjektledere for Peab på siste byggetrinn har vært Andreas Gjerde Nilsen og Jørn Buch.

Lean-metodikk

Johnsen forteller at selv om alle de tre byggetrinnene har egne kontrakter, har de fleste underleverandørene vært med hele veien.

– Peab K. Nordang har hatt en intensjonsavtale for utbygging av hele prosjektet.

Byggherre er Fri Sikt Volsdalsberga AS, der Ulsmo Eiendom eier 60 prosent og Peab Eiendomsutvikling 40 prosent. Peab Eiendomsutvikling og Peab K. Nordang, den lokale Peab-entreprenøren på Sunnmøre, er to ulike selskap, men i samme konsern.

– Det har vært en tillitsentreprise siden vi kjenner Ulsmo. Vi ble involvert tidlig i «loopen», i prosjekteringsfasen.

Johnsen sier det har gått bedre og bedre å bygge for hvert byggetrinn.

– Vi har tatt med oss erfaringen videre. Siden aktørene i store fag som elektro og rørlegger har vært med hele veien og vi kjenner hverandre, er det skapt gode rutiner på byggeplassen. God dia-log og kultur har gjort at vi har jobbet effektivt. Vi har brukt Lean-metodikk fra første byggetrinn. Det vil si at vi har fulgt en fast taktplan. I utgangspunktet skulle vi være ferdig fjerde kvartal 2023, men vi ble ferdig tredje kvartal. Det betyr at driften har vært god, selv om det selvsagt var annerledes å bygge 14 etasjer enn de lavere byggene.

Tre uker på hver etasje

– Alt er stedstøpt, også i høyblokken. Og alt er plassbygget, også toa-lett og bad. Vi brukte pumpe for å få betongen opp til 9.-10. etasje, og «tobbet» resten. Det vil si at vi fylte en trakt med betong, heiste den opp med tårnkran og tømte den i konstruksjonen da den kom opp, forteller Johnsen.

Det 14 etasjers bygget har vært en luftig arbeidsplass. Det er jobbet fra stilas på utsiden av bygget.

– Arbeidet med HMS har vært nøyaktig og alt har gått bra, sier anleggslederen.

Mellom etasjene er det brukt stålsøyler på yttervegger med treverk mellom, mens alle skillevegger i leilighetene er stedstøpt betong.

– Vi har hatt intervaller på råbygget på tre uker for hver etasje. Det vil si at vi brukte tre uker på å bygge bærende konstruksjoner og yttervegger med stål og treverk, før nye fag flyttet inn. Slik bygget vi oss oppover.

Johnsen og Peab har nå flyttet fokus til Borgundfjordveien 70 der Peab Eiendomsutvikling bygger rundt 100 leiligheter. Byggetrinn 1 i dette prosjektet skal være ferdig i 2025.

156 av 159 solgt

De første beboerne i de tre blokkene i byggetrinn 1 flyttet inn i slutten av januar 2021. Byggetrinn 2 ble overlevert i november 2022, mens byggetrinn 3 ble overlevert før jul 2023.

Salgsmessig har prosjektet vært en suksess. Kun tre leiligheter var tilgjengelige for kjøper da vi var der midt i januar. Det som var ledig var en leilighet på 134 kvadratmeter i 12. etasje til 12 millioner, en på 87 m2 i 13. etasje til åtte millioner og en på 54 m2 i 8. etasje til 3,6 millioner kroner.

Total salgssum er cirka 900 millioner kroner. Ifølge Johnsen i Peab er deres tre kontrakter i prosjektet samlet verd om lag 480 millioner kroner før moms.

Høyblokken er om lag 5.000 kvadratmeter, med cirka 400 kvadratmeter i hver etasje, noe mindre i de fire øverste. Under bygget er en parkeringskjeller på 5.900 kvadratmeter som også går under byggetrinn 2. Parkeringskjelleren med 167 parkeringsplasser, inkludert 13 handikapplasser og ti utvendige gjesteparkeringsplasser, var i hovedsak med i utbyggingen av byggetrinn 2. En halv P-kjeller ble bygget under byggetrinn 1.

Vellykket også økonomisk

Ulsmo er eiendomsselskapet til familien Ulstein, mest kjent for verftsvirksomhet i hjembyen Ulsteinvik. Ingerid Ulstein, daglig leder i Ulsmo Eiendom, sier de er godt fornøyde med Fri Sikt.

– Det er blitt veldig flott. Vi er godt fornøyde med prosjektet og gjennomføringen. Når byggetrinn 3 er ferdig, sitter vi igjen med tre av 159 leiligheter. Det er vi komfortable med i den markedssituasjonen som er. De siste leilighetene kommer til å bli solgt. Vi lander prosjektet økonomisk, sier Ulstein.

Hun forteller at de på grunn av markedsforholdene endret på utformingen underveis.

– I 1. byggetrinn var det relativt mange store leiligheter. Da vi skulle selge byggetrinn 2, så vi at markedet hadde snudd. Da endret vi til flere mindre leiligheter, noe som gjorde at vi solgte unna. Byggetrinn 3 er en kombinasjon av små og store leiligheter.

27.000 kvadratmeter samlet

Utvendig fasade på høyblokken er tilsvarende de andre byggetrinnene, en kombinasjon av glass, stål og Steni fasadeplater i tre ulike materialer. Det er brukt hvit, gul og lys grå farge på fasadeplatene. Steni Natur er med stein, mens Steni Color er glatt.

Innvendige materialer er parkett på alle gulv i leilighetene, malt gips i tak og vegger med listfrie overganger, og flis på vegger og gulv på alle bad. Gulv i gangareal er flislagt, mens det er er sparklet og malt betong på vegger og i tak.

Det er to trappeløp i høyblokken, et hovedløp og en bitrapp. Trappen har cirka 400 trinn.

Første byggetrinn på 11.600 kvadratmeter nærmest sjøen består av tre blokker med til sammen 65 leiligheter. Byggetrinn 2 med 47 leiligheter er en blokk på åtte etasjer og en blokk på fire etasjer, samlet 4.200 kvadratmeter boareal, bak de tre første ved sjøen.

Samlet bygningsmasse er med andre ord cirka 27.000 kvadratmeter.

Hestesko med atrium mot sjøen

Høyblokken i byggetrinn 3 med 47 leiligheter står bak byggetrinn 2, slik at alle de seks blokkene danner en omvendt hestesko bakover med åpning mot sjøen og et atrium med fellesareal i midten.

Niels Torp+ arkitekter vant arkitektkonkurransen i konkurranse med 24 nordiske arkitektkontor med konseptet der de fleste leilighetene har utsikt mot sjøen. Også de minste boenhetene på 39 kvadratmeter har uteplass og fjordutsikt. På det jevne er terrassene 16-20 kvadratmeter, den største er 50-60 kvadratmeter.

Ingerid Ulstein i Ulsmo berømmer arkitekten for jobben de har gjort.

– Arkitekten fortjener virkelig kred for arbeidet. Det er kanskje to leiligheter i prosjektet uten fjordutsikt, men de har utsikt. At boligene har store vinduer med masse lys inn, gode balkonger og fjordutsikt, ble en salgstrigger. Det var noe folk ville ha.

Ulstein forteller at Ulsmo nå jobber videre med et kontorprosjekt på 6.000 kvadratmeter på Holsletta mellom Moa og Breivika, samt et boligprosjekt med 54 leiligheter fordelt på tre blokker i Ulsteinvik.

Powered by Labrador CMS