Anleggsleder Sivert Sve (t.v.) og prosjekteringsgruppeleder og distriktssjef for kontoret på Stranda Bernt Are Lervåg har vært sentrale personer for Peab K. Nordang i Norsk Sjømat-utbyggingen.

Norsk Sjømat industribygg

Peab K. Nordang er totalentreprenør for bygningsmassen på Norsk Sjømats 8.000 kvadratmeter store nybygg i industriområdet Svemorka på Stranda.

Publisert Sist oppdatert

Fakta

Sted: Stranda

Prosjekttype: Industribygg

Byggherre: Norsk Sjømat

Totalentreprenør: Peab K. Nordang

Arkitekt: Berge Byggplan

Areal: Cirka 8.000 kvadratmeter

Entreprisekostnad: 102 mill. kr. ekskl. mva. Total prosjektkostnad ca. 200 mill. kr. ekskl. mva.

Rådgivende ingeniører: RIB, BIM, SØK: Norconsult l RIE: Kvalsund Ingeniører l RIG: Sunnfjord Geo Center l RIBr: Dib Prosjektering l RIByFy, RIV: Riksheim l RIA: ART arkitekter og ingeniører

Underentreprenører og leverandører: Tømrer- og betong-arbeid, elementmontering: Peab K. Nordang l Elektro, ventila-sjon, VA: Caverion l Kuldeteknikk: Øen Kuldeteknikk l Grunn-arbeid: Stranda Anleggsservice l Maler: Nime l Entreprise sandwichelementer: Isowest l Betongelementer: Spenncon l Betongtrapper: Cementprodukt l Armering: Bastal l Ferdig-betong: Opshaug l Industribelegg: Morten Skancke l Taktekker: Skårhaug Taktekk l Gulvstøp: Velde gulv l Branntetting: Flo Brannsikring l Heis: Heisplan l Porter: Assa Abloy l Porter brann: Olar Portconsult l Fuging, betongsaging: Storfjord betongsaging l Vindu: Straumsheim l Metallarbeid: Stranda Stålindustri l Lagerinnredning, pallereoler fryseri: Constructor Norge l Pallesystem: Ito Produksjon l Vindeltrapper: Midthaug l Stikking, oppmåling: Longvas Oppmåling

Klikk her for å se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Nybygget er cirka 8.000 kvadratmeter fordelt på to etasjer, der 1.000 kvadratmeter er fryseri. Det nye anlegget ligger bak den eksisterende fabrikken. Det nye bygget og eksisterende bygningsmasse gir plass til produksjon, lager, kjøl og frys.

Norsk Sjømat samler nå aktiviteten for foredling av sjømat, der de tidligere kjørte produkter til eksterne lager. Utbyggingen gir mer effektiv drift og større kapasitet. Totalt blir bygningsmassen til Norsk Sjømats anlegg nå doblet til cirka 16.000 kvadratmeter.

Entreprisekontrakten til totalentreprenør Peab K. Nordang er ifølge prosjekteringsgruppeleder og distriktssjef for kontoret på Stranda, Bernt Are Lervåg, 102 millioner kroner før moms. Ifølge driftssjef i Norsk Sjømat Per Gunnar Vangen er den totale prosjektkostnaden cirka 200 millioner kroner før moms.

3.500 kvadratmeter

– Hovedbygget med produksjonshall har en grunnflate på cirka 3.500 kvadratmeter, med to like store etasjer. Bygget inneholder produksjonsareal, frysetunneler, kjølelager, emballasjelager, tekniske rom og garderober, I tillegg til fryseri, sier Lervåg.

– Bygget er et prefabrikkert betongelementbygg med hulldekker som etasjeskille, der Spenncon har levert elementene og vi har montert. Det er bygd inntil eksisterende produksjonshall som er litt lavere. Det har vært noen utfordringer med sammenkobling av byggene, men det har løst seg bra, sier Lervåg.

Bygget er satt opp på en tidligere ubebygget tomt. Ifølge Lervåg måtte det gjøres noen tilpasninger, blant annet omlegging av kommunalt ledningsnett. Prosjektering startet i mars 2022 og omlegging av logistikk med riving av eksisterende lastehus og ny utkjøring ble utført i mai/juni 2022. Bygget ble overlevert 5. oktober i fjor. Tekniske sideentreprenører ferdigstilte sine arbeider i fjor høst og produksjonsanlegg skal monteres på nyåret.

Sivert Sve har vært anleggs-leder og Jan Olav Kaldhussæter prosjektleder for Norsk sjømat-utbyggingen for Peab. Siden Peab K. Nordangs Stranda-avdeling
også har administrasjon i industriområdet Svemorka, har det vært kort vei til byggeplassen.

Den mest kjente bedriften som holder til på dette industriområdet er Orkla med produksjon av Pizza Grandiosa.

Avanserte systemer

– Vi har vært totalentreprenør på det bygningsmessige. Sentrale sideentreprenører er Caverion på VVS og elektro, og Øen Kuldeteknikk på det frysetekniske og de seks innfrysningstunnelene. Overskuddsvarme fra kuldeanlegget er benyttet i varmerør under både frysetunnelene og i fryseriet, forklarer Lervåg.

Han forteller at det er avanserte systemer på innsiden.

– Byggherre har selv ansvar for lagersystem og prosessanlegg, men vi har hatt god dialog for å ivareta grensesnitt og tilpasse bygget til logistikk- og lagerløsningene. Ito Produksjon har levert systemer til pallesluse. Dette er et system der du setter pallene på rullebånd der de blir sluset inn i hovedfryseriet og plassert i et mobilt reolsystem, levert av Constructor. Peab K. Nordang støpte inn skinner i gulvene i fryseriet tilpasset reolsystemet. Alle gulv er for øvrig fiberarmerte gulv med store støpefelt uten fuger. Velde Gulv har gjort denne jobben for oss, mens Morten Skancke har lagt polyuretangulv, det vil si industribelegg. Epoxyen går to meter opp på vegger og ivaretar de strenge hygienekravene med daglig vasking, sier Lervåg.

Skråstilte lastehus

Ifølge Lervåg er noe av det spesielle med bygget løsningene for lastehus og portsystemer. I fryseriet er det bygget doble vegger for å ivareta behov for både fryseport, hurtigport og brannporter. I utgående lastehus er det bygget konteinerfundament med et lastesystem med leddport der en vindebro kan heves og senkes for å komme ut til konteineren. Løsningene er utarbeidet i samarbeid mellom byggherre, Peab K. Nordang og Stranda Stålindustri, og medfører en stor effektivisering for bedriften.

Stranda Stålindustri har levert vindebro og ståltrapper, mens Midthaug har levert spiraltrapp.

– Assa Abloy har levert to skråstilte lastehus og to rette lastehus samt alle leddheiseporter og hurtigporter. Det er høye brannkrav for vegger mellom seksjoner. Olar Portconsult har levert brannskyveporter til disse.

– Det er også høye brannkrav mellom seksjonene i bygget, og Isowest har levert stålsandwichvegger fra Paroc med høyere brannkrav enn de noen gang har levert tidligere. Veggene er med hygieneoverflate og montert på påkjøringsvern i rustfritt stål.

I tak i industridelen er det malte hulldekker, mens det i et kontorområde i andre etasje er systemhimling.

– Der er bygget noen kontorer, men ellers har det vært lite tømrerarbeid på bygget, sier Lervåg.

Sjømat til over 40 land

Vangen i Norsk Sjømat begrunner utvidelsen med mer rasjonell, kostnadseffektiv og fremtidsrettet drift, og at kapasiteten i anlegget siste årene har vært sprengt. Bedriften har 250 ansatte, inkludert innleie. De hadde en omsetning på 1,5 milliarder kroner og 107 millioner kroner i resultat før skatt i 2022, ifølge offisielle regnskapstall.

– Vi investerer i mer plass. Det var naturlig å samarbeide med Peab K. Nordang siden vi er naboer. De har vært med fra prosjektfase til ferdig bygg. Det nye bygget gir oss mulighet til å vokse, men det viktigste er å få på plass gode løsninger for produksjonen vi allerede har. Målet er å bli mer effektive, sier Vangen.

Ifølge deres eget nettsted eier Norsk Sjømat Holding AS 100 prosent av Norsk Sjømat Stranda AS som nå har bygget ut. Morselskapet eier også blant annet Norsk Sjømat Oppdrett, samt 60 prosent av Vital Seafood og Nergård. Med andre ord er dette en stor aktør i ulike deler av sjømatnæringen her i landet.

Gjennom oppdrettsselskapet Norsk Sjømat Oppdrett AS der de produserer laks og ørret, leverer de om lag 50 prosent av det de trenger av råmateriale til videre prosessering som foregår i bygget som nå er utvidet med 8.000 kvadratmeter. Gruppen leverer sjømat til over 40 land.

Powered by Labrador CMS