Foto: Halden kommune/Contentvideo.no

Os skole og Halden Arena

AF Bygg Østfold har stått for den omfattende byggingen av Os skole og Halden Arena, et prosjekt som både har flere nybygg og restaurering av det eksisterende skolebygget.

Publisert Sist oppdatert

Fakta

Sted: Halden

Prosjekttype: Skole og idrettsarena

Byggherre: Halden kommune

Totalentreprise: AF Bygg Østfold

Kontraktsum eks. mva.: 503 millioner kroner

BTA: 14.200 kvadratmeter

Arkitekt og landskapsarkitekt: Asplan Viak

Byggeledelse: WSP

Rådgivere: RIB, RIBr, RIA, RIG, RIM, BIM: Multiconsult l RIBfy: Agnalt og Holmen l RIVA: Afry l RIV rør og sprinkler: DHJ l RIV vent: Asplan Viak l RIE: Structor Fredrikstad

Underentreprenører og leverandører: Grunn-, VA- og utomhusarbeider: Park & Anlegg l Prefab betong og stål, rekk-verk: Hansen Sveis & Montering l Ventilasjon: Østfold Klima og Ventilasjon l Rørlegger: F. Jørgensen l Elektro: Østfold Elektro l Idrettsutstyr: Egas Sport l Mur og flis: Herregårdsmur l Heis: Schindler l Vareheis, løftebord: Castor Mekaniske l Stikking: BIG l Taktekking: Fagprosjekt l Tak- og fasadeelementer: Brødr. Iversby l Dører: Daloc l Kjøkken, fast innredning: Sørlie Prosjekt-innredninger l Maling og belegg: Borg Fagmaling l Brannsikring: Byggimpuls l Lås og beslag, adgangskontroll: Bravida l Glass/alu: Viken Fasade l Vinduer: Norgesvinduet l Himlinger: System1 l Gulvstøp: Gulventreprenøren l Solskjerming: Vental l Riving: Øst-Riv l Beslag: Blikkenslager Frode J. Kristiansen l Røykluker, branngardin: BVS l Avfallshåndtering: Norsk Gjen-vinning

Klikk her for å se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Det fysiske arbeidet startet med riving av gamle Halden Bad, en idrettshall og et SFO-bygg i juli 2021.

– Deretter startet vi med grunnarbeidene i januar 2022. Idrettsarenaen ligger seks meter under bakkenivå, så vi gravde ut store masser med blant annet kvikkleire. Her ble hele byggegropa spuntet, sier prosjektleder Geir W. Johansen i AF Bygg Østfold til Byggeindustrien.

Kompliserte grunnforhold

Etter at betongarbeidene til råbygget av idrettsarenaen var ferdig, og bygget var tett, fortsatte totalentreprenøren med innvendige arbeider i arenaen. Samtidig gjennomførte de grunn- og betongarbeidene til basishallen og skolebygget.

– Arenabygget ble overlevert til byggherren Halden kommune i desember i fjor, og basishallen og skolebygget ble overlevert den 15. august i år, sier Johansen, som forteller at grunnforholdene var kompliserte.

– Vi måtte grave ut seksjonsvis, og avstive spunten med skråstivere. På grunn av kvikkleire måtte vi også kalkstabilisere grunnen, sier prosjektlederen.

Sømløs tilkobling

Den nye skoledelen, som sømløst er koblet til det eksisterende skolebygget, har teglstein i fasaden. Det eksisterende skolebygget har pusset fasade. Idrettsarenaen har aluminiumprofiler og sementbaserte plater i fasaden.

– Det er 20 energibrønner på rundt 300 meters dybde som gir vannbåren varme i gulv i skolebygget. I arenaen og i basishallen er det varmeflåter i taket, sier Johansen, som gir honnør til de som har vært involvert i prosjektet.

– Det har vært et veldig bra prosjekt med mange gode under-entreprenører, og en profesjonell byggherre som vi har samarbeidet godt med hele veien. Dessuten har Asplan Viak gjort et godt arkitektarbeid, sier Johansen.

– En stor politisk sak

I en epost til Byggeindustrien, skriver Arne Eikre, prosjektleder Eiendom i Halden kommune, at arbeidet med det nye skoleprosjektet startet i 2017 for å se på løsninger som endte opp med et helt nytt prosjekt – kombinert skoledel med barne- og ungdomsskole med trinnene 1-10. klasse, og riving av den gamle barneskolen.

– Saken ble en stor politisk sak i lokalvalget i 2019, og utfallet ville det annerledes. Vi gikk da i gang med å prosjektere løsningen som til slutt ble valgt. Den inkluderer:

• Omlegging av dyp bekkelukking på tvers over området.

• Idrettsarena.

• Basishall til turnformål.

• Innvendig ombygging og rehabilitering av eksisterende barneskole fra 1914.

• Tilbygg til skole.

• Utomhusarbeider.

– Rimelig intenst

– Overtakelsen av prosjektet var todelt der selve idrettsarenaen ble overtatt og tatt i bruk like før jul i 2023, mens det resterende ble overtatt medio august og bare få dager før skolestart. Os-prosjektet har vært rimelig intenst hele tiden der kommunens prosjektledelse har deltatt aktivt hele veien i planlegging, brukermøter og løpende kontakt og møter med totalentreprenør AF. Det gode samarbeidet mellom AF og Halden kommune må nevnes. Vi har foran oss en periode med avregninger som løses mellom partene på prosjektnivå, skriver Eikre.

– Antikvariske premisser

Master i Arkitektur MNAL, Kari Klaveness, skriver i en epost til Byggeindustrien at skolebygget fra 1914 er rehabilitert på antikvariske premisser, med bevaring av originale detaljer, materialer og fargebruk fra gjeldende tidsepoke.

– Integrert i det gamle skolebygget er et nybygg med skolens spesialutstyrte rom, administrasjon, bibliotek med mer. Skoleanlegget kobler seg til idrettsarenaen under bakken via et garderobeanlegg der elever kan gå tørrskodd til undervisning i arenaen. Det nye skolebygget er tilpasset og underordnet 1914 skolen ved fargebruk, materialvalg og takform. Det er etterstrebet et harmonisk uttrykk og et grep som fremhever den gamle skolen og situasjonen ut mot Os Alle. Arenaen er gitt en taktilitet og materialbruk som tilfører en letthet til et ellers stort volum, skriver Klaveness.

Idrettsanlegget består av en håndballarena med teleskoptribuner tilpasset krav til internasjonal standard. I hverdagen kan arenaen deles i 6 like deler for undervisning eller annen bruk av idretten. I tillegg til håndballarenaen ligger en turnhall nedgravd tilknyttet anlegget.

– Os skole har fått en ny solrik, vestvendt skolegård hvor en mindre del av skolegården ligger på taket til turnhallen. Området nord for skolegården fungerer som en samlet hovedatkomst til skole- og idrettsbygg. Skolegården tilfredsstiller krav til UU samtidig som den utfordrer elevene motorisk, mentalt og kreativt. Den består av en grønn «side» og en mere hard slitesterk side nærmest skolebygningen, skriver Klaveness, og avslutter:

– Skole og Arena er et tverrfaglig prosjekt i Asplan Viak, hvor vi har levert premissdokumenter, skisseprosjektløsning og funksjonsbeskrivelse for totalentrepriseforespørsel, samt ferdig detaljprosjektering, arbeidstegninger og oppfølging i byggetid. Parallelt med totalentrepriseinnhenting videreutviklet ARK og LARK prosjektet sammen med brukere og byggherre.

Powered by Labrador CMS