Frednes Brygge

De 25 nye leilighetene i prosjektet Frednes Brygge har Skienselva som nærmeste nabo og gåavstand til Porsgrunn sentrum.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel.

Fakta

Sted: Porsgrunn

Prosjekttype: Nybygg, leiligheter

Bruttoareal: 3.656 kvadratmeter

Kontraktsum uten merverdiavgift: 71,7 millioner kroner

Byggherre: Porsgrunn Bolig AS

Totalentreprenør: Betonmast Telemark

Arkitekt og landskapsarkitekt: Børve Borchsenius Arkitekter

Rådgivere: RIB, RIA, RIBr, RIVA, RIByFy: Asplan Viak l RIV: GK Inneklima og Bravida l RIE: Elektro 4 l RIG: Geoingeniørene

Underentreprenører og leverandører: Elektro: Elektro 4 l Ventilasjon: GK Inneklima l Rørlegger: Bravida l Malerarbeider: E. Zuraris Malerservice l Blikkenslagerarbeider: Blikkenslager Lauritzen l Spunt og peling: Seierstad Pelemaskiner l Plattendekker: Systemblokk l Parkett: ABS Parkettgruppen l Stålarbeider: Elektrosveis l Grunnarbeider: Hauk l Flisarbeider: Naturstein & Flis l Balkongrekkkverk: GBS Produkter l Byggevarer: Maxbo Proff l Lås og beslag: Brann- og Sikringsservice l Vinduer og balkongdører: Venta Windows l Dører: Swedoor l Glass/aluminiumsdører: Notodden Glass og Aluminium l Porter: Portteknikk

Betonmast Telemark har bygd 25 nye leiligheter fordelt på to bygningskropper over underliggende parkeringskjeller på Frednes Brygge i Porsgrunn. Kontrakten på nær 72 millioner kroner omfatter også et nytt bryggeanlegg foran byggene.

– Boligene har en idyllisk plassering rett ved elven. Samtidig ligger de sentralt med gåavstand til både kjøpesenter og Porsgrunn sentrum. Det har vært et veldig populært prosjekt, og det var rift om flere av leilighetene da de ble lagt ut for salg. Alle er solgt og flyttet inn i. Beboerne er fornøyde. Vi har bare fått positive tilbakemeldinger, sier arbeidsleder Tom Inge Ballestad i Betonmast Telemark.

Alle boligene har enten to balkonger eller en balkong og en veranda.

– Beboerne har gode muligheter for å oppholde seg ute. Flere av boligene er vendt rett mot elven, hvor de har stor veranda med flott utsikt og kveldssol. Ellers har leilighetene generelt god og moderne standard, med åpne løsninger og store vinduer for mye lysinnslipp. De strekker seg fra rundt 65 kvadratmeter på det minste til rundt 120 på det meste, sier Ballestad.

18 måneders byggetid

Prosjektet er utviklet i samarbeid mellom Bratsberg Gruppen og Porsgrunn Bamble Borgestad Boligbyggelag, som har etablert et felles eierskap gjennom utbyggingsselskapet Porsgrunn Bolig AS.

Teknisk sjef Per-Erik Skoglund i Betonmast Telemark forteller at arbeidene med byggeprosjektet startet opp i august 2018.

– Det er litt forskjell på de to byggene. Det ene består av fire etasjer med to leiligheter i hver etasje, mens det andre består av fem etasjer høyt med opptil fire leiligheter i hver etasje. Til sammen er det dermed åtte leiligheter i det minste bygget, og 17 i det største, sier han.

Ballestad legger til at arbeidene med de to byggene startet med kort tids mellomrom.

– Vi startet arbeidene med det minste bygget først, og så begynte vi på det store bygget rett etterpå. Når en type jobb var ferdig på det det lille bygget, startet de samme arbeiderne opp samme type arbeid på det store bygget. Slik gikk det slag i slag gjennom hele byggeprosessen, sier Ballestad

Plassbygd

Det minste bygget var tett like før sommerferien 2019, mens det store var tett like etter ferien.

– Deretter startet vi med de innvendige arbeidene. Malere, elektrikere og andre har tatt for seg etasje for etasje i byggene, og jobbet om hverandre. Det har vært en runddans, men vi har fått det til. De innvendige arbeidene pågikk fram til juletider 2019 på det minste bygget. Arbeidene i det store bygget var ferdige på nyåret, sier han.

Begge byggene i prosjektet er plassbygd, og fasaden består delvis av royalimpregnert trekledning og sinusplater. Innvendig er det benyttet stålvegger og gips. Oppvarming av bygg og leiligheter er via fjernvarme.

– Det er ingen prefabrikkerte elementer i prosjektet, bortsett fra balkongene. De er blitt heist opp med kran og montert etasje for etasje, sier Ballestad.

Brygge festet til kjellervegg

Utomhusarbeidene i prosjektet består hovedsakelig av bryggeanlegget knyttet til boligene.

– Vi fant en god løsning på bryggen, hvor vi slapp å fundamentere ut i elva. Det løste vi ved å dimensjonere opp kjellerytterveggen, og henge bryggekonstruksjonen til veggen med knekter. På den måten unngikk vi mye ekstraarbeid. Ellers består utomhusarealene av et lekeapparat, litt beplanting og belegningsstein. Beplantningen ferdigstilles så fort været tillater det, sier Skoglund.

Ballestad forteller at byggeprosessen generelt har gått bra, men at det har dukket opp ulike utfordringer underveis.

– Det var en del forurenset masse i grunnen da vi gravde opp tomten. Det er en gammel industritomt, og da er det er ikke alltid godt å vite hva som har vært i grunnen, sier han.

Ballestad sier de generelt har hatt et godt samarbeid med byggherren.

– Byggeprosessen har gått som planlagt. Det har selvfølgelig dukket opp ulike mindre utfordringer, men ingenting av stor betydning. Logistikken har gått bra, og at vi har hatt god riggplass. Vi har også lavt sykefravær, som tyder på at de ansatte trives, sier han.

Innflytting for koronasituasjonen

Betonmast Telemark overleverte prosjektet ved månedsskiftet februar og mars, og innflyttingen startet like etterpå.

– Det var innflytting rett før koronasituasjonen startet. Situasjonen skapte ingen problemer sånn sett, men det skaper noen utfordringer ved at vi ikke får gjort rettearbeider. Vi kan jo ikke gå inn til beboerne. Mange av dem er 50 år og oppover, og enkelte er i risikogrupper. Det må dessverre derfor drøyes inntil videre, sier Ballestad.

Skoglund sier de er stolte av prosjektet.

– Prosjektet fremstår som en perle langs elven, helt i tråd med illustrasjoner og slagsprospekt, sier han.

Boligene som er ferdigstilt, er første av to byggetrinn. Neste byggetrinn består av to nye bygg, og skal etter planen starte opp etter sommeren. De to byggene vil inneholde 61 leiligheter over 7 etasjer.

Powered by Labrador CMS