Prosjektsjef Steinar Moritsgård (t.v) og prosjektleder Anders Johan Grøndahl i HENT, sammen med Lorentz Kvalvik, daglig leder i Eiendomsgruppen Utvikling Oslo og prosjektleder for Dovrekvartalet.

Dovrekvartalet

Dovrekvartalet er starten på en ny bydel og en ny bygningsstruktur i sentrum av Lillestrøm.

Publisert Sist oppdatert

Fakta

Sted: Lillestrøm

Prosjekttype: 194 leiligheter og næringsareal fordelt på fem blokker

Areal (BRA): cirka 28.000 kvadratmeter

Byggherre: E & G Bygg (hovedeier er Eiendomsgruppen)

Totalentreprenør: HENT

Arkitekt: AT Plan & Arkitektur

Landskapsarkitekt: Bar Bakke

Rådgivere: RIB, RIG, RIBr, RIA, RIBfy og vibrasjonsmålinger: Rambøll l RIVA: Cowi

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Becker Entreprenør og Hadeland Anlegg l Spunt og peling: GEO Fundamentering & Bergboring l Utomhus: SL Stenlegging l Ventilasjon og automatikk: Stillesby Ventilasjon Service l Rørlegger: Rørteft l Elektriker: Installatøren Fredrikstad l Asfalt: Arctic Asfalt l Armering: Celsa Steel Service l Forskaling: Doka l Betong: Skedsmo Betong l Betongarbeider: Betonorte l Riggmannskap: Vicario l Gulvstøp og tynnavretting: Gulventreprenøren l Prefab trapper: Contiga l Prefab plattendekker og balkonger: Elementsalg l Stålkonstruksjon: Åkrene Mek l Glass-/alu-arbeider, rekkverk: Sagstuen l Innvendige metallarbeider: GBS Produkter l Byggevarer: Maxbo Proff l Tømrerarbeider: MarBre, Knu Bygg og Renovering, PZ Service l Innvendige trapper: Nor-Trapp l Fuging: Mr. Fug l Trekledning: Woodify l Røykluker: Jet Bramo l Vinduer: Lian Vinduer l Balkongdører: Noractor l Innerdører: Swedoor l Foldedører: Saxi l Ståldører: Daloc l Porter: Industriporter l Taktekking: Icopal Tak l Vanntetting vegger og dekker: Bitumen Norge l Sedumtak: Bergknapp l Fasadeplater: Alunor l Solskjerming: Kvint Bendex l Lås og beslag: Bravida l Heis: Starlift l Maler og gulvbelegg: Artea l Parkett: Skau l Gulvbehandling: Oslo Epoxybelegg l Flis: Bygg og Mal l Mur: AK Byggservice l Murmaterialer: Xella l Systemhimlinger: Bærum Byggmontering l Bodvegger: Troax Nordic l Kjøkken og garderober: HTH Prosjektavdeling l Kjerneboring og betongsaging: Mimax Asfalt og Betong, Ai-Gruppen l Brannisolering og branntetting: Byggimpuls

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Dovrekvartalet består av fem bygg fra 7 til 15 etasjer, pluss parkeringskjeller, og inneholder til sammen 194 leiligheter og 4.000 kvadratmeter med næring. Det er investorselskapet E & G Bygg AS, med Eiendomsgruppen som desidert største aksjonær (50 prosent), som står bak prosjektet.

– Som byggherre er vi veldig fornøyde med resultatet. Vi møtte en del motbør da vi skulle bygge høyhus på opptil 15 etasjer i en by med lav bebyggelse og eneboliger. Nå som prosjektet står ferdig får vi stort sett bare positive kommentarer og de som bor her stortrives, sier Lorentz Kvalvik, daglig leder i Eiendomsgruppen Utvikling Oslo AS og prosjektleder for Dovrekvartalet.

Starten på ny bydel

Han forteller at Dovrekvartalet er starten på en ny bydel og en ny bygningsstruktur sentralt i Lillestrøm sentrum.

– Vi vi ville bygge noe annerledes i Lillestrøm, og det er vi fornøyde med at vi fikk gjøre. Det har vært en lang prosess fra vi startet utviklingen til det står ferdig, men det var dette prosjektet vi ønsket oss. Nå er det også andre som bygger høye hus i Lillestrøm, sier Kvalvik.

Oppsummering

Dovrekvartalet er tegnet av AT Plan & Arkitektur og Rambøll har hatt de fleste rådgiverfagene i prosjektet. Utbyggingen er gjennomført med HENT som totalentreprenør. Selskapet startet byggingen mot slutten av 2018 og prosjektet ble overlevert byggherren i høst.

Prosjektsjef Steinar Moritsgård i HENT, sier byggingen av Dovrekvartalet både har vært spennenende og veldig krevende for totalentreprenøren.

– Det er et utrolig kult prosjekt arkitektonisk som det har vært spennedene og morsomt å bygge, og vi er veldig fornøyde med kvaliteten på det vi har levert. Vi har hatt med oss en bra gjeng som virkelig har stått på for å levere et godt prosjekt. Men så har Dovrekvartalet også vært et prosjekt hvor vi har hatt store utfordringer fremdriftsmessig, oppsummerer Moritsgård.

Krevende grunnforhold

Han forteller at entreprenørselskapet hadde store utfordringer med grunnforholdene. Ifølge HENT ble omfanget av pelearbeidene betydelig større enn forutsett. Det resulterte i en forsinkelse på fire måneder som entreprenøren måtte ta igjen i råbygg- og innredningsfasen.

– I det høyeste bygget innredet vi 15 etasjer på tre måneder, inklusive fasader, og dette gjorde vi i en tid med koronatiltak på byggeplass. Det har vært meget krevende å klare de ulike fristene, men vi kom i mål med alle datoene som var satt, sier Moritsgård.

Ifølge prosjektsjefen har de brukt masse ekstraressurser på å hente inn det tapte, og prosjektet har generelt fått god bistand fra HENT sentralt.

– Vi er fornøyde med å komme i mål som planlagt, men vi foretrekker prosjekter hvor vi har mer ro til å tenke økonomi og løsninger. Det er til beste for både prosjektet og alle involverte, sier Moritsgård, og legger til at økte materialpriser, korona og andre utfordringer, gjør at det økonomiske resultatet ikke blir slik selskapet hadde håpet.

Krevende byggeplass

Prosjektleder Anders Johan Grøndahl i HENT, påpeker at Dovrekvartalet også har hatt en uvanlig krevende byggeplass.

– Prosjektet er utført tett på bebodd område, tett på jernbane og tett på trafikkert vei. I tillegg er det tre ulike entreprenører som har tre entrepriser som bygges inntil hverandre med to ulike byggherrer. Det krever en del koordinering og samordning oss imellom, sier han.

– Det har også vært en utfordring å få til gode grensesnitt mellom byggeplass og det som er ferdig bygget. Første blokken ble ferdigstilt for 1,5 år siden og vi har hatt flere deloverleveringer. Jeg synes vi har klart oss bra, men det har krevd en betydelig innsats, og jeg synes beboerne har vist stor forståelse for at ting ikke er optimalt før alt står ferdig, tilføyer Steinar Moritsgård.

Godt samarbeid

Grøndahl understreker at utfordringene de har møtt på ikke har gått ut over samarbeidet i prosjektet.

– Samspillet med underentreprenørene og andre involverte har vært bra og løsningsorientert. Vi hadde ikke kommet i mål på den korte tiden vi hadde til rådighet uten et godt samarbeid og riktig innstilling, fastslår han.

Oppbygging

– Kan dere si litt om oppbyggingen av prosjektet?

– Tre av byggene har stålbæring og plattendekker, mens de to høyeste har plasstøpte dekker og stålbæring. Alle heissjakter er plasstøpt, og trapper og balkonger er prefab. Valget av plasstøpte løsninger handlet både om byggetid, logistikk, geometri og optimalisering av etasjehøyder, forteller Grøndahl.

– I fasadene er det en kombinasjon av komposittplater med ulikt utrykk som Alunor. Det er også brukt en del brannpanel fra Woodify, i tillegg til mye glass. Det har vært ganske krevende fasader å bygge, men det er stilig og det har blitt veldig bra, tilføyer prosjektlederen.

Dovrekvartalet har et samlet totalareal (BRA) på nesten 28.000 kvadratmeter, og er bygget etter TEK17. Moritsgård mener prosjektet har normalt gode kvaliteter både inn- og utvendig. Leilighetskjøpere som var tidlig ute hadde flere tilvalgsmuligheter som HENT har koordinert. Moritsgård trekker også frem at alle våtrom er plassbygde. Det grepet gjorde entreprenøren for å utnytte etasjehøydene best mulig.

Powered by Labrador CMS