BARK

Backe Romerike har bygget boligkomplekset BARK på Blystadlia i Rælingen kommune – et prosjekt som er blitt tatt godt imot i markedet.

Publisert Sist oppdatert

Fakta

Sted: Blystadlia, Rælingen

Prosjekttype: Leiligheter

Byggherre: Bori Utbygging

Totalentreprise: Backe Romerike

Kontraktsum eks. mva.: 125 millioner kroner

BTA: 5.300 kvadratmeter

Arkitekt: Arkitektgruppen lille frøen

LARK: Norconsult

Rådgivere: RIB: WSP l RIB plasstøpt betong: Norconsult l RIBr: B-KS l RIE: Sørum Elektriske l RIE brannalarm og ledesystem: Elotec l RIV rør: AFRY l RIV vent: Structor l RIG: Multiconsult l RIVA: Svendsen & Co l RIA: Brekke & Strand l RIBfy, RIEn: Rejlers

Underentreprenører og leverandører: Grunn- og utomhusarbeider: Havig & Ellingsen Entreprenør l Rørlegger: Haaland Romerike l Ventilasjon: Hamstad l Elektro: Sørum Elektro l Heis: Orona l Betongarbeider: Bruvoll Bygg og Anlegg l Gulvstøp: Fron Betong l Tegl, mur og flis: Mjøndalen Mur og Puss l Innvendig tømrer: Tiveta l Brannisolering, røykluker: Firesafe l Lås og beslag: Lås & Sikring l Taktekking: Protan Entreprenør lBlikkenslager: RS Blikk og Miljømontasje l Metallarbeid: Arqdesign Norge, Ivar Bråthen Mekaniske l Solskjerming: Nerligruppen l Maling og gulvbelegg: Artea l Sparking av lydgulv: TV Gulvavretting l Himlinger: Modulvegger l Kjøkken og bad: Studio Sigdal Lørenskog l Vinduer: Lian Vinduer l Stål- og innerdører: Nordic Door l Aludører: H-Fasader l Porter: Crawford/Assa Abloy l Boddører: Viken Bodmontasje

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Høsten 2021 begynte Backe Romerike med utgraving av tomta der blokken med seks etasjer i tillegg til garasjekjeller er satt opp. I starten av prosjektet var det også omfattende arbeid med ny infrastruktur i området, som forlengelse av eksisterende fortau og vei. En god del sprengningsarbeid ble også gjennomført.

– Blokken er fundamentert på stripe- og punktfundamenter på sprengt fjell. En utfordring under byggingen, var at prosjektet ligger tett på naboer som vi måtte ta hensyn til, sier prosjektleder Kjell Finøen i Backe Romerike til Byggeindustrien.

Garasjekjeller med 33 plasser

Blokken har til sammen 39 leiligheter med størrelser på 45-125 kvadratmeter. I garasjekjelleren er det 33 p-plasser, mens det utvendig er åtte p-plasser til beboerne i tillegg til gjesteparkeringsplasser.

– Fasaden har en kombinasjon av tegl og trepanel, sier Finøen.

Med full byggeaktivitet under pandemien, samt krigen i Ukraina, forteller prosjektlederen også om andre utfordringer.

– Det har vært trøbbel med enkelte leveranser. Blant annet gikk firmaet som leverte råbygget konkurs. Det var en utfordring å få dem til å montere råbygget i henhold til avtalt fremdrift. Men de klarte noenlunde å fullføre kontrakten, bortsett fra å montere balkongene som vi selv måtte få på plass. En stor utfordring har dessuten vært å oppnå minimumskravene til takhøyder i leilighetene for å imøtekomme de kommunale kravene, sier Finøen.

Egne energibrønner

Blokken har egne energibrønner som leverer vannbåren varme til alle gulv i leilighetene, foruten til baderommene som har elektrisk varme. Energibrønnene skal dekke minimum 50 prosent av energiforbruket til varmt vann og oppvarming.

– Prosjektet ligger fint til i terrenget, noe boligkjøperne tydeligvis har verdsatt. På bare to uker ble 70 prosent av leilighetene solgt, og vi har gode tilbakemeldinger fra fornøyde kunder. Det er også verdt å nevne den svært gode kollektivforbindelsen til blant annet Oslo og Lillestrøm. Det går busser i et sett, sier Finøen.

Flott utsikt

Master i arkitektur, Gunnhild Vik i Arkitektgruppen lille frøen, skriver i en e-post til Byggeindustrien at tomta i Blystadlia ligger i skrånende terreng mot vest og har flott utsikt og fine solforhold.

– Blokken er vinkelformet og føyer seg dermed etter terrenget samtidig som bygget trapper seg litt ned i hver ende for å tilpasse seg den omkringliggende bebyggelsen. Under utviklingen av prosjektet har det blitt lagt stor vekt på å tilpasse bygningen til det omkringliggende miljøet. Det er planlagt utendørsarealer på bakkenivå, balkonger og takterrasser, slik at beboerne kan nyte utendørsområder i ulike høyder og med forskjellige funksjoner. Alle leiligheter har sin egen, skjermede uteplass med gode solforhold, enten på markterrasse, balkong eller takterrasse, skriver Vik.

Ifølge arkitekten har det vært ønske om å skape en boligblokk som passer godt inn i nabolaget både estetisk og funksjonelt, og det er tatt hensyn til detaljer som tilpasning til nabobebyggelsen, utendørsarealer, parkering og håndtering av overvannsproblematikk for å sikre en god livskvalitet for beboerne.

– Detaljreguleringen har gitt klare føringer når det kommer til fasadeuttrykk og det er valgt et uttrykk med veksling mellom lys tegl og mørkere panel. Det er valgt mørke karmer på glassfelt og rekkverk for å stramme opp uttrykket. Takene har overflater med sedum-dekke der det ikke er takterrasser. Prosjektet er opprinnelig utviklet og rammesøkt av Østre linje arkitektur og landskap, mens Arkitektgruppen lille frøen har stått for videre detaljprosjektering og søkeprosess i gjennomføringen av prosjektet, skriver Vik.

Skryt fra byggherren

Det er Bori Utbygging som er byggherre for prosjektet BARK. Prosjektleder Ole Nadden skriver i en e-post til Byggeindustrien at selskapet i mange år og i forskjellige prosjekter har benyttet Backe Romerike som totalentreprenør.

– Backe Romerike har ledet prosjektet gjennom pandemi, krig i Ukraina og andre utfordringer med stødig hånd, og levert et flott bygg med gode kvaliteter. Bori Utbygging sitter igjen med et flott bygg som vi er stolte over å levere til 39 kjøpere, skriver Nadden.

Powered by Labrador CMS