Prosjektleder Harald Berland i Berland Bygg og avdelingsleder Alf Robin Kjær i Neumann Bygg på Janaflaten.

Janaflaten 30

På Janaflaten i Drotningsvik i Bergen Vest har Berland Bygg ført opp et nytt byggevarehus for Neumann Bygg.

Publisert Sist oppdatert

Fakta

Sted: Drotningsvik, Bergen vest

Prosjekttype: Nybygg, byggevarehus

Entreprisekostnad uten merverdiavgift: 56 millioner kroner

Nybygg: 3.355 kvadratmeter

Ombygd: 450 kvadratmeter

Byggherre: Berland Invest

Totalentreprenør: Berland Bygg

Arkitekt: Forum Arkitekter

Rådgivere: RIB: Konstruksjonsteknikk l RIV: Miljøconsult l RIBr: Konsepta

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Field Group l Grunnarbeid og tømmer: Berland Bygg l Betongarbeid: H. Skarholm l Fasadeelementer og hulldekker: Spenncon l Påstøp tak og epoksy: Nilsen & Sture Betong l Påkjøringsvern: Alsaker Stål l Taktekking: Fløysand Tak l Alu/glass fasade: Bolseth Glass l Blikkenslager: Bygg og Ventilasjon l Maler: 100% Maling l Flislegger: Murmester Tor T Pedersen l Rørlegger: Husevåg Rør l Ventilasjon: Bergen Air l Brannsikring: Firesafe l Leddporter og branngardiner: Windsor Door l Adgangskontroll og lås: Låssenteret l Byggevarer: Neumann Bygg

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Byggherre er Berland Invest. Bygget er tegnet av Forum Arkitekter og ført opp i en totalentreprise. Arealet er på 3.355 kvadratmeter. Entreprisekostnaden er på 56 millioner kroner uten merverdiavgift. Byggestart var i september 2022, og bygget ble overlevert i slutten av mai i år.

Butikken har et areal på 710 kvadratmeter, mens kontorer, møterom, spiserom og garderober utgjør 245 kvadratmeter. Trelastavdelingen er på 2.400 kvadratmeter og har gjennomkjøring for kunder slik at opplasting av varer kan skje under tørre forhold, viktig i en by som enten har regn eller forbigående oppholdsvær. Det nye bygget er en forlengelse av Berland Byggs eksisterende bygg på Janaflaten og 450 kvadratmeter i dette bygget er totalt ombygd. Det er etablert parkeringsdekke på taket av byggevarehuset.

Akklimatiserte lister

Varehussjef Alf Robin Kjær ved Neumann Bygg avdeling Drotningsvik forteller at i tillegg til trelastavdeling med gjennomkjøring har byggevarehuset listverklager med akklimatisert listverk, salgskontorer, møterom og proffsenter med bredt vareutvalg innen verktøy, gulv, maling og arbeidsklær.

– Når byggevarehuset er i full drift vil det være cirka ti ansatte i det flotteste varehuset Neumann Bygg har, sier Kjær.

Kort byggetid

Berland forteller at på grunn av oppstarten på Sotra-sambandet ble det svært knapp byggetid. Statens vegvesen har lagt begrensninger på bygge- og anleggsaktivitet nær den nye Sotrabrua.

– Vi måtte bruke betydelige ressurser for å klare den knappe byggetiden, men vi fikk det til, sier Berland. Selve byggeriet ble ferdigstilt på åtte måneder. Hadde vi hatt mer tid på oss kunne vi bygget ytterligere 3.000 kvadratmeter på taket, men med den korte fristen før byggestopp fra Vegvesenet måtte vi holde oss til Neumann sitt bygg. Vi får se om det kan la seg gjøre om fem år, når brua er ferdig, sier Berland.

Tre ventilasjonsanlegg

Neumann Byggs nye varehus ligger på Janaflaten i Bergen Vest, nær Sotrabrua og Askøybrua. Grunnen består av fjell og det er sprengt ut 4.000 kubikkmeter faste masser. Det er membran mot radon under kontorer og butikk.

Byggevarehuset er prosjektert og ført opp etter Tek17. Bygget er delt opp i butikk/kontordel, kaldt trevarelager og varmt varelager for lister. Butikk og kontordel og varmt varelager er i energiklasse A. Kaldt trevarelager er i energiklasse B.

Bygget har balansert ventilasjon og tre ventilasjonsanlegg. Butikk og kontordel har et anlegg med kjøling og varmepumpe, rotor og vannbåren ettervarme. Luftmengde er 12.500 kubikkmeter per time (VAV). Varmt varelager har et anlegg med rotor og vannbåren ettervarme. Luftmengden er 2.000 kubikkmeter per time. Kaldt trevarelager har rotor og vannbåren ettervarme og en luftmengde på 7.000 kubikkmeter per time.

Butikk og kontordel varmes via ventilasjonsanlegg og elektrisk varme. Varmt varelager og kaldt trevarelager varmes via ventilasjon.

Utformet for god logistikk

Bygget er utformet for å oppnå best mulig logistikk. Fundamenter og ringmur er av plasstøpt betong. Bærende konstruksjon er av prefabrikkerte søyler og fasadeelementer med 200 millimeter isolasjon.

Taket bæres av 520 millimeter hulldekker og har i snitt 320 isolasjon, to lags tekking med asfaltmembran og 130 millimeter påstøp. Parkering på taket har gitt området flere biloppstillingsplasser enn før byggingen tok til. Fasadene møt øst og nord har mørke slipte betongelementer. Mot vest og sør er det plater av aluminiumskompositt med vertikale spiler. I butikkdelen er det glassfasader mot vest og sør. Både vinduer og glassfasader er i aluminium. Fasadematerialene har lang levetid og enkelt renhold og vedlikehold.

Ingen skader

I butikken er det betonggulv med tre millimeters belegg av lys epoksy. I trelastlageret er det stålglattet betonggulv. Kontorer, møterom og spiserom har parkett. Innervegger er av gips og stålstender. Det er åpen himling i butikk og trelastlager. I kontorer, møterom og spiserom er det systemhimlinger.

Neumann Byggs nye byggevarehus er ført opp uten noen skader.

Powered by Labrador CMS