Kunnskapshuset

På Sæ i Leirvik på Stord har Engelsen Entreprenør fullført tredje og siste byggetrinn på Kunnskapshuset.

Publisert Sist oppdatert

Fakta

Sted: Leirvik, Stord

Prosjekttype: Nybygg, kontorer og parkering

Entreprisekostnad: 50 millioner kroner ekskl. mva.

Bruttoareal: Kontorer: 1.450 kvadratmeter, parkering: 550 kvadratmeter

Byggherre: Kunnskapshuset

Totalentreprenør: Engelsen Entreprenør

Totalteknisk entreprenør: Teca

Arkitekt og IARK: LINK arkitektur

Rådgivere: Byggherrerepresentant: Nordbø & Seglem l RIB, RIBfy: Multiconsult l RIB element: Prefab Design l RIBr: Q Rådgivning

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Landmark Maskin l Betongelementer: Hå Element l Innredning: Moelven Modus l Maler og gulvlegger: O. Kjelsnes

Klikk her for å se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Byggherre er Kunnskapshuset AS. Tilbygget er tegnet av LINK arkitektur og ført opp i en totalentreprise. Bygget har en tre kontoretasjer og en parkeringsetasje. Samlet areal er på 2.000 kvadratmeter. Entreprisekostnaden er på 50 millioner kroner uten merverdiavgift. Byggestart var i april 2022 og bygget ble fullført på ett år. Det skal sertifiseres Breeam Very Good.

Celler og landskap

Det er 50/50 kombinasjon av cellekontorer og kontorlandskap i kontoretasjene. Byggetrinnet rommer mellom 120-140 arbeidsplasser. Leietakerne har egne spiserom.

Prosjektleder Vegard Agdestein i Engelsen Entreprenør forteller at byggingen har gått greit.

– Vi traff på løsmasser der vi trodde det var fjell og måtte grave oss tre-fire meter ned, men det løste seg, sier Agdestein. Utførende praktiserte Lean Construction.

Moderne og tidløst

Sivilarkitekt Liv Gabrielle Schulze i LINK arkitektur forteller at tilbygget har fått et moderne og tidløst uttrykk med store vinduer i høyformat av varierende bredder med ulik rytme.

– Grepet med høyformatsvinduer helt opp til taket og lav brystningshøyde gir både mye lys til kontorlokalene innenfor og gode utsiktsforhold fra arbeidsplassen. Fasadeløsningen gir en høy grad av fleksibilitet til arealene slik at endringer i planløsningen enkelt kan gjennomføres i uten behov for inngrep i fasaden. Med dette konseptet gir tilbygget til Kunnskapshuset rom for attraktive arbeidsplasser som enkelt kan tilpasses ulike behov, sier Schulze.

Byggetrinn 3 har et annerledes uttrykk enn eksisterende bygninger, men bindes sammen med disse til et anlegg gjennom material og fargevalg. Den mørkegrå fargetonen er videreført i fasadene av prefabrikkert betongelementer sammen.

– Spilekledningen i eksisterende bygningers første etasjer er også tatt videre med i som avskjermende kledning rundt underliggende parkering på gateplan. Anlegget fremstår på denne måten med et helhetlig uttrykk. Vi har også hatt interiørarkitektur i prosjektet. Rikke Frafjord Ørstavik hos oss var interiørarkitekt, sier Schulze.

Borehull

Byggetrinnet er prosjektert og ført opp etter Tek17. Det varmes med radiatorer, basert på seks borehull til cirka 250 meter. Kjøling skjer via ventilasjon. Beregnet energibruk per kvadratmeter per år er 83,06 kWh, noe som plasserer bygget i energiklasse B-Gul. Bygget har balansert ventilasjon med varmegjenvinning.

Stålkjernepeler

Kunnskapshuset ligger på Sæ, nord for Leirvik sentrum. Grunnen består av fjell og løsmasser. Deler av bygget står på 55 stålkjernepeler. De er fem meter i snitt og de lengste er ti meter.

Bygningskroppen har en rektangulær form. Parkeringsetasjen er plasstøpt. Videre opp består bærekonstruksjonen av prefabrikkerte søyler, dragere, hulldekk og ytterveggelementer. Taket er flatt, isolert og tekket med asfaltbelegg. Fasadeelementene har en overflate av fin mørk stein som glitrer i solen.

På gulvene er det parkett, teppeflis og fliser. Innvendige vegger er enten modulvegger eller systemvegger av gips og stålstender. Kontoretasjene har systemhimlinger.

Det er 250 millimeter isolasjon i fasadeelementene og i snitt 350 millimeter i taket. Vinduer har en U-verdi på 0,6. Trykktesting viser en luftveksling på 0,31 per time.

Bygget har vedlikeholdsvennlige fasader og god tilkomst for vedlikehold. Teknisk rom ligger i fjerde etasje.

Både himlinger, spilevegg og teppeflis demper akustikk i kontoretasjene. Bygget er brannseksjonert og har fasadesprinkling. Solavskjerming skjer med utvendige automatisk styrte screens.

I parkeringsetasjen er det plass til 20 biler. På byggets sørside får 12 biler plass.

Da byggeaktiviteten var på topp var 30 personer med. Kunnskapshusets tredje byggetrinn er ført opp uten skader.

Powered by Labrador CMS