Iversengården

Iversengården

Iversengården

Sted: Stjørdal

Prosjekttype: Nybygg

Kontraktssum eks mva:
68 mill kroner

Bruttoareal: 4.700 kvm

Byggherre:
Primahus Bolig

Totalentreprenør:
Primahus Entreprenør

Arkitekt: Solem Arkitektur

Rådgivere: RIB og RIGeo: Harboe & Leganger - RIVent: Aas luftbehandling - RIRør: NTE VVS - RIE: Elpro - RIAku og RIBr: COWI

Underentreprenører/leverandører: Oppmåling: Nidaros oppmåling - Grunnarbeider og utomhus: Erling Arnfinn Kvaal - Betongarbeider og stålkonstruksjoner: Stjern Entreprenør - Betongelementer: Spenncon - Betongsaging: Stein og Betongservice - Gulvavretting: Gjøvik Gulvavfretting - Smedarbeider og rekkverk: Midthaug - Gårdshage og utomhus: 3 Kløver - Taktekking: Icopal Tak - Glass- og aluminiums-
arbeider: Glassbygg - Vinduer og balkongdører: NorDan - Takrenner, nedløp og beslag: Hegra Blikk - Solavskjerming: Solskjermingsgruppen - Foldevegger, systemvegger og himling: Trøndelag bygg- og system-
innredning - Maler: Sandå - Parkett: Geir Høydal og Morten Olsen - Flislegger: Flisteknikk - Mur og puss: Frost Entreprenør - Rørlegger: NTE VVS - Elektro: Elpro - Ventilasjon: Aas luftbehandling - Brannsikring og ståldører: Kaefer Construction - Lås og beslag: Låsgruppen - Dører: Tore Ligaard - Kjøkken og innredning: Røskaft Kjøkken og Interiør

Solem Arkitektur AS har tegnet og Primahus Entreprenør AS har ført opp Iversengården i Stjørdal.

Bygget ligger mellom Hotellgata og Kjøpmannsgata i Stjørdal sentrum og har to etasjer med næringslokaler og to punkthus med til sammen 20 leiligheter.

4.700 kvadratmeter
Næringsdelen er på 2.200 kvadratmeter, mens leilighetene inkludert fellesareal er på 2.500 kvadratmeter. Tiltakshaver er Primahus Bolig AS. Solem Arkitektur fikk oppdraget etter å ha vunnet en innbudt arkitektkonkurranse.

Primahus Entreprenørs kontrakts-sum er på 68 millioner kroner eks mva. Byggingen skjedde i totalentreprise. Byggearbeidene startet vinteren 2010 og ble fullført i september i år. Deler av næringslokalene ble tatt i bruk før sommerferien.

20 leiligheter
Prosjektleder Rudi Pedersen forteller at de 20 leilighetene varierer fra 65 til 125 kvadratmeter. Standarden er god og gjennomsnittlig salgspris per kvadratmeter var 38.000 kroner. Alle leilighetene har gode solforhold, egne terrasser eller balkonger og kabel-TV og bredbånd via fiber. I kjelleren er det et parkeringsanlegg med plass til 57 biler. 20 plasser er reservert for leilighetene. Mellom de to punkthusene ligger det en takhage på 450 kvadratmeter. Her er det benker, lekeapparater, beplantning og plener.

Største leietaker i næringsdelen er SpareBank 1 SMN, med nesten 1.000 kvadratmeter. Banken har valgt kontorlandskap kombinert med store og små møterom. Andre leietakere er SpareBank 1 SMN Regnskap, Primahus Bolig, Midtnorsk Regnskap, Advokat Tore Welde og Heimdal Eiendomsmegling.

Plasstøpt og elementer
Tomten i Stjørdal sentrum er flat og på 1,6 mål. Grunnen består av stabil elvesand. Cirka 15 meter ble spuntet under utgraving av byggegropen. Spunten er senere fjernet. Grunnentreprenøren Erling Arnfinn Kvaal har tatt ut cirka 4.500 kubikkmeter sand fra byggegropen.

Iversengården har rektangulær form. Bærende konstruksjon er en kombinasjon av plasstøpt betong og betongelementer. Takene er av betong og er flate, isolerte og tekket med papp. Byggets fasader består av Ventec STO-puss, teglforblending og glass. Næringslokalene har tepper, flis, parkett eller belegg på gulvene, gipsvegger og systemhimlinger. I leilighetene er det parkett på gulv, hvite vegger og flislagte våtrom.

Det er aluminiumsvindu i næringslokalene og trevindu i leilighetene. Fasadematerialene har enkelt vedlikehold og lang levetid. Anleggsleder Anders Øiaas i Primahus Entreprenør forteller at det ble brukt rotoravfuktere for å tørke ut konstruksjonen.

Vannbåren oppvarming
Bygget har vannbåren oppvarming basert på fjernvarme. I næringsdelen er det radiatorer, mens det er gulvvarme i stue, kjøkken og gang i leilighetene. Det er 20 til 25 cm isolasjon i veggene i næringsdelen. I leilighetene er det 25 cm i veggene og ca 35 cm i taket. Vinduene har U-verdi på 1,1. Trykktesting viser en luftutskifting på 1,12 per time. Ventilasjonsanleggene er balanserte og har varmegjenvinning. Det er eget anlegg i hver leilighet. Næringsdelen har sentral driftskontroll og solavskjerming med utvendige persienner mot sør.

Prosjektleder Rudi Pedersen sier at til tross for at de to siste vintrene har vært kalde så har byggingen gått geit.

– Vi har hatt godt under 20 minusgrader de to siste vintrene. Totalt har cirka 300 personer jobbet på bygget. Da aktiviteten var på topp var 60 håndverkere på byggeplassen. Arbeidene har skjedd uten fraværsskader. Sorteringsgraden for byggavfall er 83 prosent.

Vertikal oppdeling
Sivilarkitekt Harald Dragland i Solem Arkitektur forteller at bygningsvolumene er brutt ned med avtrappinger i høyden og med vertikal oppdeling med tilbaketrekninger og utspring.

– Mot Kjøpmannsgata er deler av første etasje trukket inn fra byggelinjen. For fasadene som vender mot Kjøpmannsgata og Hotellgata har vi tilstrebet en løsning som søker å tilpasse bygningen til strukturen og skalaen i den øvrige sentrumsbebyggelse. For å gi fasadene en fattbar målestokk, og motvirke et gjennomløpende horisontalt fasadeuttrykk i første og andre etasje er bygget planlagt med vertikale veggfelter i forlengelsen av boliglamellens gavler og ned til fortausnivå. Dette skaper oppdeling og sekvens i fasadeuttrykket og bidrar til en bedre tilpasning til eksisterende sentrumsbebyggelse.

– Prosjektets boligdel er utført med fasadesystem av fiberpuss på sementbaserte plater, og med lys pussfarge. Veggflater ved tilbaketrukne balkonger er utført med utvendig kledning av liggende trepanel. Yttervegger i første og andre etasje er utført med teglforblending. De vertikale veggfeltene i forlengelsen av boliggavlene, er utført med samme puss-system som boligene.

Tekst og foto: Ole Harald Dale

Powered by Labrador CMS