DCIM\100MEDIA\DJI_0036.JPG
DCIM\100MEDIA\DJI_0033.JPG
Prosjektsjef Lars Stuen i region syd i JM Norge er godt fornøyd med prosjektet.
DCIM\100MEDIA\DJI_0037.JPG

Eplegården Atrium

På tomten til en gammel eplegård ved Drammenselva har JM Norge ferdigstilt et grønt og moderne prosjekt med mange kvaliteter.

Publisert Sist oppdatert

Fakta

Sted: Drammen

Prosjekttype: Nybygg Bolig

Bruttoareal: 12.000 kvadratmeter

Byggherre: JM Norge

Totalkostnad: 310 millioner kroner

ARK: PV arkitekter

LARK: Gullik Gulliksen Landskapsarkitekter

Rådgivere: RIE, RIV, RIBr: Norconsult l RIB: PentaCon lRIG: GrunnTeknikk

Underentreprenører og leverandører: Pelearbeider: Seierstad l VA- og grunnarbeider: Kongsberg Entreprenør l Betongarbeider: Thunberg entreprenør l Råbygg: Con-Form l Sanitær og sprinkel: Gran VVS l Elektro: Ingeniør Pettersen l Ventilasjon: Solland l Tømrerarbeider: Vestviken betong og tre l Flisarbeider: Stryken & Gudbrandsen l Teglarbeider: Tveiten & Riis l Tekkearbeider: IcopalTak l Heis: Kone l Rekkverk: GBS l Vinduer: NorDan

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Godt arbeid har båret gode frukter i Eplegården Atrium på Åssiden i Drammen. Boligprosjektet kan vise til grønne arealer og grønne resultater. Beboere melder at de er godt fornøyde med sine nye hjem, og prosjektet sertifiseres også med Svanemerket.

JM satte i gang på tomten i begynnelsen av 2019 med å rive gammel bebyggelse. Fra gammelt av har det vært en eplegård her, men de siste årene før prosjektet har området inneholdt både industri og bolig. I tillegg til en stor enebolig har JM revet bygg som blant annet har huset en bruktbilforhandler, samt en sjokoladefabrikk som var i drift helt frem til riving.

– Det lå en oljetank under bakken som vi ikke visste om fra før av, så der fikk vi plutselig en opprydningsjobb, men leiregrunnen spilte på lag med oss, og oljen spredde seg ikke så mye, sier prosjektsjef Lars Stuen i region syd i JM Norge.

Den bløte leiren går hele 70 meter ned til fjell, så utbyggerne har også kjent på utfordringene som leiregrunnen under Drammen kan by på.

– Det var et sølete første halvår i prosjektet, som startet helt i slutten av 2019. Prosjektet er pelet til fjell med omtrent 200 betongpeler, og vi har gravd ut store mengder leire. Støv fra tørket leire har dekket området, og vi har vært nødt til å vaske husene til nabo-
ene, forteller Stuen.

Prosjektsjefen forteller om forståelsesfulle naboer og et godt samarbeid med Drammen kommune, som har latt prosjektet etablere en graveskrent inn på en kommunal tomt som skulle bygges ut med idrettsanlegg. De har derfor ikke vært nødt til å spunte hele tomten.

– Vi har brukt mindre spunt enn vi fryktet var nødvendig, og alt i alt har grunnarbeidet gått veldig bra. Vi har hatt et godt samarbeid med graveentreprenør og peleentreprenør, og ikke minst naboene, sier Stuen.

Grønt og barnevennlig

Eplehagen Atrium består av tre blokker som alle er delt inn i en fireetasjes og en femetasjes del, samt fem rekkehus. Leilighetsbyggene står over en felles parkeringskjeller på 3.250 kvadratmeter, som er bygget med plasstøpt bunnplate og plasstøpte yttervegger i vanntett betong. Over bakken består byggene i all hovedsak av prefabrikkerte betongelementer og bæresystem av stål, plattendekker i etasjeskillene og prefabrikkerte ytterveggselementer.

De fem eneboligene er bygget i tre, og er 118 kvadratmeter store.

Hver blokk har 27 leiligheter som spenner seg fra 50 til 107 kvadratmeter, og byggene er kledd med mørk teglstein med innslag av tre og fasadeplater.

– Det har vært mye fokus på estetikken i dette prosjektet, og vi har prøvd å få en rød tråd gjennom hele Eplehagen. Jeg synes vi har fått det bra til, og spesielt fint synes jeg det har blitt med teglfargene i samspill med det mørke glasset i balkongene, sier prosjektsjefen.

Det nybygde nabolaget har også et stort og påkostet utomhusområde med beplantning og flere sosiale soner.

– Kommunen har sterke krav til overvannshåndtering og utearealer, hvilket vil si at prosjektet skulle bygges med grønne og barnevennlige uteområder. Takene på både blokkene og rekkehusene er også grønne, påpeker Stuen.

Krevende tid

JM har gjennomført prosjektet i egen regi som byggherrestyrt delentreprise. Prosjektsjefen mener prosjektmodellen har gjort dem godt i stand til å levere til riktig tid og riktig kvalitet i en krevende periode.

– Som byggherre og hovedbedrift må vi sørge for at underentreprenørene våre leverer på tid og kvalitet. Det er mye jobb, og vi har også hele risikoen for prosjekteringen, men vi har greid å holde planlagt fremdrift i en pandemi som har gitt oss store utfordringer med leveransene våre, sier han.

Fremdeles er det leveranser som er forsinket som en følge av koronapandemien. Prosjektet har også hatt to smitteutbrudd, og måtte stenge i halvannen uke under det største utbruddet.

– Vi har fått god hjelp fra kommuneoverlegen i Drammen og bedriftshelsetjenesten med å motvirke og håndtere smitte. Vi har gjort mange grep på byggeplassen, forteller Stuen.

Prosjektsjefen forteller at de foruten koronasmitte har hatt noen mindre kuttskader på prosjektet, og at én av disse også førte til skadefravær, men bortsett fra det, har ikke prosjektet opplevd noen alvorlige skader.

– Vi har samarbeidet godt med alle underentreprenørene våre, med kommunen, naboene, og til og med Statens vegvesen, som har fylkesveien som går forbi plassen, sier prosjektsjefen.

Fulltreffer

Eplegården Atrium har totalt 81 leiligheter i blokker over en felles kjeller med boder og parkeringsplasser til 91 biler. De fem eneboligene i prosjektet har integrerte garasjer med utgang til private hager på baksiden av husene.

– Salget har gått svært bra, og vi har solgt jevnt i hele byggeperioden. Siste blokk og rekkehus ferdigstilles i disse dager, og overleveres i løpet av november. Det er nå kun ett rekkehus og én leilighet igjen i tillegg til visningsleiligheten til salgs i prosjektet, sier Stuen.

Leilighetene har desentraliserte ventilasjonsanlegg med avkast over tak. Prosjektet har hatt en sorteringsgrad på 92,5 prosent, og det sertifiseres med Svanemerket.

– Vi er strålende fornøyde og veldig stolte av dette prosjektet. Det har vært et kjempeprosjekt! Kundene er fornøyde, det ser veldig bra ut, kvaliteten er veldig bra og det har vært lite feil ved overlevering. Og det er ikke verst å treffe så godt på tiden som vi har gjort, sier prosjektsjefen med et smil.

Man kan tillate seg å være litt eplekjekk når man har levert et prosjekt som Eplegården.

Powered by Labrador CMS