Foto: Veidekke
Foto: Veidekke
Foto: Veidekke
Foto: Veidekke
Foto: Veidekke
Foto: Veidekke
Foto: Veidekke
Foto: Veidekke
Foto: Veidekke
Foto: Veidekke
Foto: Veidekke
Foto: Veidekke
Foto: Veidekke
Foto: Veidekke
Foto: Veidekke
Foto: Veidekke
Foto: Veidekke
Foto: Veidekke
Foto: Veidekke
Foto: Veidekke

Tvedestrand barneskole

Veidekke har overlevert nye Tvedestrand barneskole til kommunen. I tillegg til nytt skolebygg kan barneskoleelevene boltre seg på et 15 måls uteområde med alt fra trampoliner til padeltennisbane.

Publisert Sist oppdatert

Fakta

Sted: Tvedestrand

Prosjekttype: Skolebygg

Bruttoareal: 6.500 kvadratmeter

Kontraktsum: 172 millioner kroner eksklusive merverdiavgift

Byggherre: Tvedestrand kommune

Totalentreprenør: Veidekke Bygg Agder

Arkitekt, landskapsarkitekt, interiørarkitekt: Arkitema

Rådgivere: RIB, RIG, RIBfy, RIA, RIEn, RI samferdsel, miljøkartlegging, geologi, klimaregnskap: Asplan Viak l RIVA: Aprova l RIBr: Sweco l RIE: Nedig l RIV: Egeland Rør, Agder Ventilasjon

Underentreprenører og leverandører: Glass/alu: H-Fasader Holmestrand l Maler: Brødrene Jakobsen l Prefab: Veidekke Prefab l Rørlegger: Egeland Rør l Elektro: Nedig l Ventilasjon: Agder Ventilasjon l Takheis: Etac l Stillas: NSE Fagstillas l Taktekking: Sørlandstak l Brønnboring: Sørlandet Brønnboring l Branntetting: Firesafe l Skilt: Steinmoen l Mur, puss, flis: Murmester Sørensen l Blikkenslager: Rukon l Interiør: Senab Eikeland, PM Danielsen l Kjøkken: Sigdal l Fjellsikring: Visinor l Heis: Schindler l Grunnarbeid: E. Gauslå & Sønner l Utomhus: Oveland Utemiljø l Trapper og rekkverk: Safe Exit l Blåseisolering: Isoenergi l Radonduk: Radonmannen l Innvendig syrefast rekkverk: Suntec l Parkett: Skau l Stikking: Landmåler Sør l Utstyr aktivitetshall: Klubben l Solskjerming: Kvint Blendex l Branngardin: Velux l Lås og beslag: Låssenteret l IT-infrastruktur: Atea l Systeminnredninger, dører: GHV

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

På Lyngmyr i Tvedestrand har Veidekke og kommunen bygget en ny tre-parallell barneskole. Bygget har et bruttoareal på rundt 6.500 kvadratmeter, fordelt på tre etasjer.

Nybygget erstatter tre eldre grendeskoler og en sentrumskole i kommunen, og er dimensjonert for 525 elever. I tillegg er det kontorlokaler for mellom 80 og 100 ansatte.

Veidekke vant prosjektet i samarbeid med Arkitema i en pris- og designkonkurranse sommeren 2021. Kontrakten er en totalentreprise med en verdi på 172 millioner kroner eksklusive moms.

– Det var lenge en politisk debatt i kommunen om man skulle oppgradere grendeskolene eller bygge en felles skole i sentrum. Da de til slutt valgte å bygge ny skole valgte derfor arkitekten å dele inn skolen i fire fløyer som er koblet til en sentral fløy med et felles atrium midt i bygget. Tanken er at det skal symbolisere de fire skolene som samles til en felles enhet, sier prosjektleder Vidar Haugen i Veidekke.

Skolens hjerte

Atriet inneholder blant annet et trappeamfi og beskrives som «skolens hjerte» av prosjektleder Andreas Stensland i Tvedestrand kommune. Det skal brukes til ulike fellessamlinger og opptredener.

Amfiet strekker seg over to etasjer, og er i første etasje koblet sammen med en aktivitetssal. Rommene kan brukes sammen, eller skilles med en foldevegg. Aktivitetssalen skal brukes til gym og er til rettelagt både for volleyball, basketball og håndball.

Den sentrale fløyen på skolen inneholder også ulike spesialrom, blant annet bibliotek, grov- og finverksted for kunst og håndverk, musikkrom og undervisningsrom for mat og helse.

– Det er en veldig kompakt og gjennomtenkt skole, med kort avstand fra undervisningsfløyene til den sentrale delen med fellesrom. Vi er veldig godt fornøyde med utformingen av bygget, hvor det er lagt til rette for mye sambruk av lokalene, sier Stensland.

Undervisningsfløyene er plassert på hver sin side av atriet, og er delt inn etter aldersgrupper. Lyngmyr ungdomsskole og Lyngmyrhallen er nærmeste naboer, og ligger bare et steinkast unna nybygget.

Etter hvert som elevene på barneskolen blir eldre, plasseres de i delen av barneskolen som ligger nærmest ungdomsskolen. Som del av prosjektet har Veidekke også bygd nye garderober i idrettshallen, slik at sjette- og sjuendeklassingene kan ta hallen i bruk.

Innholdsrikt uteareal

I tillegg til nybygget består prosjektet av store utearealer på vel 15.000 kvadratmeter.

– Det et enormt uteareal, med blant annet basketbane, BMX-bane, fotballbane, sandvolleyballbane, padeltennisbane og fotballbane med løpebane rundt. I tillegg er det lagt til rette for skiløype, akebakke og dyrkeområde til mat- og helsefag. Det er også trampoliner, buldresteiner og en rekke ulike lekeapparater, sier Haugen.

– Det er generelt lagt stor vekt på uteområdene. Tanken er at området også skal brukes av lokale idrettslag etter skoletid, legger han til.

Haugen sier de har fått mange hyggelige tilbakemeldinger både på skolebygget og uteområdet.

– Tett og god fremdrift

– Vi har fått utelukkende positiv respons, og vi synes også selv at det er blitt en flott skole med høy standard. Av materialer har vi primært brukt robust gips innvendig som veggareal og systemhimlinger i kombinasjon med belegg parkett på gulvene. Det er også brukt flis på bad og dusjarealer. Utvendig er det brukt låvekledning med utenpåliggende lekter, sier han.

Veidekke startet opp byggearbeidene på tomten i tredje kvartal 2021.

– Vi startet opp grunnarbeidene før jul og begynte med pelearbeidene rundt januar. Deretter startet betongarbeidene rundt februar. Etter at vi hadde støpt fundamentet startet underentreprenøren vår Block Berge Bygg å montere prefabrikkerte betong-elementer. Så fulgte vi på med å montere prefabrikkerte ytterveggselementer, sier Haugen.

– De arbeidene pågikk nesten parallelt. Med en gang de hadde heist på plass betongen i en del av bygget, monterte vi ytterveggs-elementene mens de fortsatte til neste del av bygget. Det gikk som et tog, og det har generelt vært et en tett og god fremdrift, legger han til.

Tas i bruk til skolestart

Skolebygget var tett sommeren i fjor, og siden har de jobbet med innvendige arbeider. Haugen sier byggeprosessen har gått som planlagt, og at de overleverer til avtalt tid og pris.

– Jeg synes byggeprosessen har gått greit. Den største utfordringen har vært logistikk, og å få inn riktige materialer på byggeplassen til riktig tid. Vi har hatt god plass på tomten, men bygger i et sentralt område og da er det mye å ta hensyn til, sier Haugen og fortsetter:

– Krigen i Ukraina skapte litt utfordringer med å få tak i armering og isolasjon til riktig tid, men det løste seg uten store forsinkelser. Ellers har vi ikke hatt noen nevneverdige utfordringer knyttet til koronasituasjonen.

Tvedestrand kommunen overtok bygget 15. mai, og jobber nå med å innrede lokalene. SFO tar i bruk bygget første august, og så tas skolen i full bruk til skolestart. Haugen og Stensland sier de er godt fornøyde med samarbeidet mellom entreprenør og byggherre.

– Vi har hatt et fint samarbeid med Veidekke, og er veldig fornøyde med både byggeprosessen og det ferdige resultatet. For kommunen er dette et viktig prosjekt, som både skaper en positiv byutvikling og bedrer levekårene til innbyggerne, sier Stensland.

Powered by Labrador CMS