Obaslogo
Prosjektleder Kristoffer Dalen i Obas i skuespillerenes sminkerom.
Obaslogo

Logen Teater

Obas Entreprenør har både totalrehabilitert og bygget ut Bergens eldste eksisterende teaterbygg på Ole Bulls Plass.

Publisert Sist oppdatert

Fakta

Sted: Ole Bulls Plass, Bergen sentrum

Prosjekttype: Rehab og nybygg, teaterbygg

Bruttoareal: 1.300 kvadratmeter

Byggherre: Vestland fylkeskommune

Totalentreprenør: Obas Vest

Arkitekt: 3rw arkitekter

Rådgiver: COWI

Underentreprenører og leverandører: Betongarbeider: OBAS l Elektro: FN Elektro l Rørlegger: Arna & Åsane Rørleggerservice l Ventilasjon: Hamstad l Tømrer: Inn l Rivningsarbeider: Betongsaging Vest l Tak: Fløysand Tak l Glassfasade: Kebo Glass l Gulvarbeider: Øystein Tvedt

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Byggherre er Det Vestnorske Teateret. Arbeidet er tegnet av 3rw arkitekter og har skjedd i en totalentreprise. Nybygget er på cirka 800 kvadratmeter. Cirka 500 kvadratmeter er totalrehabilitert, mens et like stort areal er pusset opp og oppgradert teknisk. Riving av et gammelt bygg i bakgården startet i mai 2020. Oppføring av nybygg startet sommeren 2020 etter at en ny bunnplate ble laget. Innvendig rehabilitering ble fullført høsten 2022 og nybygget på forsommeren 2023.

Bergens storstue

Det Vestnorske Teateret inneholder nå to saler/scener, to barer, bibliotek, verksted, møterom, kjøkken og garderober. Antall sitteplasser varierer med oppsetning, men den største salen kan ha inntil 350 personer.

Teaterdelen drives av Det Vestnorske Teateret (tidligere Hordaland Teater). Forestillinger spilles på nynorsk eller på dialekt.

Før Den Nationale Scene, Konsertpaleet og Grieghallen ble bygget var Logen Bergens storstue. Mange kjente kunstnere, som Edvard Grieg, Ole Bull og Sergei Rachmaninov, har opptrådd her.

Tyngre operasjoner

Prosjektleder Kristoffer Dalen i Obas Entreprenør sier at både nybygging og rehabilitering har gått greit.

– Vi måtte gjøre tyngre operasjoner i et verneverdig bygg, blant annet utfordrende graving, omlegging av hovedkabler, etablere nye trapper og forsterkning av et bjelkelag som var nedbøyd ti centimeter, sier Dalen.

BIM ble brukt av alle fag og det ble praktisert Lean Construction.

Enkelt å lese ulike tidsepoker

Faglig leder Sixten Rahlff i 3rw arkitekter forteller at hovedutfordringen var å få romprogrammet og teatret sine behov og ønsker til å gå opp i kompakt historisk bygningsmasse samt å utvide deres areal i en tett og sentral bysituasjon.

– Prosjekteringen har vært gjennomført i god dialog i alle faser av prosjektet med byantikvar og byarkitekt. Eksteriør, interiør, originalfarger samt ornamentikk er ivaretatt. Nye elementer som bar, resepsjon og løfteplattform er gitt et klart og moderne formuttrykk slik at det er enkelt å lese de ulike tidsepoker i teateret. Nybygget er utformet som en kontrast til den verneverdige bygningsmasse, sier Rahlff.

30 stålkjernepeler

Teaterbygget er prosjektert og bygget etter Tek17. Oppvarming skjer med gulvvarme, radiatorer og via ventilasjon, basert på varmepumpe. Ventilasjon er balansert og har varmegjenvinning.

Grunnen består av omfyllingsmasser. Det er gravd opp cirka 300 kubikkmeter. Et areal på 200 kvadratmeter ligger på tre til seks meter dype stålkjernepeler. I grunnen under bygget ligger det gamle veiter for vann. Det er lagt membran og boret ventilasjonshull mot radon.

Nye tekniske installasjoner

Navnet Logen kommer av at Frimurerlosjen førte opp et bygg på tomten i 1786 (skrevet Frimurerlogen den gang). Bygget ble solgt til Selskabet Den gode Hensigt i 1817. Hoveddelen av bygget slik det ser ut i dag ble ført opp i årene 1881-1883.

Dalen sier at tekniske installasjoner i stor grad er skiftet ut. Bygget har fått ny ventilasjon, nytt sprinkleranlegg, nytt alarm- og nødlysanlegg. Teater-/scenetekniske anlegg er oppgradert.

Kjelleren er støpt vanntett og har tykke vegger og en ny bunnplate som er 50 centimeter tykk. Den eksisterende delen av bygget har bærekonstruksjon av engelsk hulmur. Den nye delen har plasstøpt betong og noe stål.

Fasade av mesh

Fasadene er kledd med plater av aluminium og kompositt. Noen eksisterende yttervegger har blitt innervegger mot nybygg. Ved hovedinngangen og i ny verksteddel er det glassfasader. Fasaden mot sør har fått en mesh av metall formet som et sceneteppe.

I den nye delen av bygget er det tregulv, parkett, belegg og epoksybelagt betong. Innervegger i ny del er av gips og stålstender. Ny del har systemhimlinger og åpne himlinger. Noen av systemhimlingene har treull (Troldtekt) for å dempe lyd. I salene er det bokser på veggene av ulik dybde for å oppnå god akustikk.

Det er 200 millimeter isolasjon i yttervegger og i snitt 300 millimeter i taket.

Bygget har en heis og en løfteplattform, noe som sikrer universell tilkomst.

Ved valg av materialer er det lagt vekt på robusthet, enkelt vedlikehold og lang levetid. Brannsikkerhet er ivaretatt med fullsprinkling og alarm. Solavskjerming skjer med 100 prosent lystette blendingsgardiner.

I en garasje er det plass til en lastebil og en personbil.

Da byggeaktiviteten var på topp var 35 personer med. Logen Teater er rehabilitert og bygget ut uten fraværsskader.

Powered by Labrador CMS