Nardo skole og barnehage
Nardo skole og barnehage
Nardo skole og barnehage
Nardo skole og barnehage
Sted: Trondheim
Prosjekttype: Nybygg
Entreprisekostnad eks mva: 109,2 mill kroner
Bruttoareal: 6.600 kvm
Byggherre: Trondheim kommune
Totalentreprenør: Skanska Norge
Arkitekt: Eggen Arkitekter
Landskapsarkitekt: Løvetanna Landskap
Rådgivere: RIB: F. Stensrud - RIV: VVS Norplan - RIE: Vintervoll - RIE kontr: Honeywell Life Safety - RIGeo: Sweco - RIBr (kontr prosj): Prosjektutvikling Midt-Norge - RIBr kontr utført: NEAS Norsk Brannconsult - RIAku: COWI
Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Ottar Augdal - Betongelementer: Spenncon - Stålkonst.: Stålfabrikken - Massivtre og limtre: Martinsons Tre - Taktekking: Icopal Tak Nord - Glass- og aluminium: Berget Glass & Aluminium - Maler og gulvlegger: Brøttemsmo & Lervik - Mur og flisarbeider: Flisteknikk - Blikkenslager: Olaf Hansen - Sanitær: K. Lund - Ventilasjon: Gunnar Karlsen - Kjøkken: Norema - Produksjonskjøkken: Metos - Lås og beslag: Trioving - Brannisolering: Firesafe - HC-heis/løfteplattform: Sanne spesialheiser - Etterlysende ledelys: Prolink International - Stillas og WPS (telt over tak): StillCom - Brønnboring: Båsum Boring Trøndelag - Miljøsanering og rivearb.: AF Dercom
Nardo skole og barnehage i Trondheim er bygget i massivtre og limtre. Bygget er også meget godt isolert og meget tett.
Nardo skole og barnehage ligger på Nardo et par kilometer sør for Trondheim sentrum. Tomten er på ti mål og skrånende. Grunnen består av bløt leire, noe som gjorde sålefundamentering nødvendig.
Tiltakshaver er Trondheim kommune. Bygget er på 6.600 kvadratmeter BTA. Det er tegnet av Eggen Arkitekter og bygget i totalentreprise av Skanska Norge. Entreprisekostnaden er i følge prosjektleder Jorulv Hagnes i Skanska på 109,2 millioner kroner eks mva. rivning av eksisterende bygg på tomten startet i april 2007. Skolen stod ferdig i september i år.
Nardo skole har 385 elever fordelt på sju klassetrinn. Hvert klassetrinn har sitt eget baseareal innendørs med plass til 55 elever. Basearealet omfatter undervisningsområde, garderobe og toaletter. I barnehagen er det plass til 80 barn fordelt på avdeling fra null til tre år og fra tre til seks år. Det er drøyt 40 årsverk i skolen og 20 i barnehagen. Sfo og første skoletrinn er lokalisert sammen og ligger nær barnehagen. Alle lærerne har arbeidsrom plassert nær basearalene.
Massivtre og limtre
Sett ovenfra har Nardo skole og barnehage tilnærmet L-form. Plan 0 er i plasstøpt betong. Plan 1 og 2 har bærende konstruksjon i massivtre og limtre. Etasjeskillere er i hulldekker. Taket er i massivtre med tolags tekking av papp. Fasadene består av panel i visorwood og ubehandlet malmfuru. Innvendig er det linoleum og massiv eikeparkett på gulv, systemhimlinger i tak (spilehimling av tre i fellesareal og gymnastikksal). Gymnastikksalen har tre i gulv, vegger og tak. Inn mot resten av skolebygget har salen dobbel lyd- og brannisolering.
Telt over tak
Bygget ble oppført under en teltduk på nesten 4.000 kvadratmeter. Morten Berg i StillCom forteller at det ble bygget et 15 meter høyt frittstående stillas rundt byggets såle før byggingen startet. – Vi hadde 120 tonn ballast i bunnen, samt bardunerte det. Det lengste spennet over bygget var på 40 meter. Sidene ble kledd inn med presenning. Med telt over tak kunne Skanska føre bygget opp under tørre forhold, noe som hindret fuktskader. Dette er det største bygget i Norden som er oppført med telt over tak.
I tillegg til telt over tak ble deler av bygget tørket ut med rotoravfuktere. Det ble praktisert rent bygg under byggingen. Skanska brukte 40.000 mannskapstimer på bygget, og hadde ingen fraværsskader.
Tett og isolert
Bygget har vannbåren oppvarming basert på fjernvarme og varmepumpe mot grunn. Brønnene varmepumpen henter varme fra er 210 meter dype. Varmepumpen avgir 140 kW varmeeffekt. Om sommeren vil brønnene bli brukt til å kjøle luften.
Hagnes sier at uten varmepumpen ligger energibruk per kvadratmeter per år på 105 kW. – Med varmepumpen i bruk synker energibruken til mellom 70 og 80 kW per kvadratmeter per år. Bygget har 30 cm isolasjon i veggene (25 cm der det er massivtre) og 30 cm i taket. Veggene har en U-verdi på 0,15, mens U-verdien i taket er på 0,13.
I barnehagen er det 0,47 luftvekslinger per time ved 50 pascal trykkforskjell. I skolen er det 0,27 luftvekslinger per time. Kravet et 1,5 luftvekslinger per time.
Balansert ventilasjon
Bygget har balansert ventilasjon med varmegjenvinning med en virkningsgrad på 80 prosent og spesifikk fanpower på 2,0 kW per kubikkmeter per time. Det er totalt sju ventilasjonsanlegg i bygget.
Nardo skole og barnehage er fullsprinklet, har sentral driftskontroll og fiberbasert bredbåndsnett. Fasadene er tilnærmet vedlikeholdsfrie og skal kunne stå i 40-50 år. Innvendig er det overflater som er lette å holde rene. Utenfor bygget er det store områder med lekeapparater og 30 parkeringsplasser.
Økt kompetanse
Hagnes sier at dette prosjektet har økt Skanskas kompetanse innen bygging under telt, bruk av massivtre og energi/tetthet/isolasjon. Under byggingen var det en sorteringsgrad på 85 prosent på byggavfall, noe som er et av de beste resultatene vi har registrert på byggeprosjekter i dette bladet.
Sivilarkitekt Erna Gullhav Wanvik i Eggen Arkitekter sier at arkitektfirmaets største utfordringer har vært i forhold til bruk av massivtre. – Vi la også mye arbeid i å finne løsninger for lyddemping.
Tekst og foto: Ole Harald Dale