Arneberg Hage
Sted: Fornebu
Prosjekttype: Leilighetsbygg
BTA: 12.500 kvm (boligdelen)
Byggherre: Skanska Bolig
Totalentreprenør: Skanska Norge
Kontraktssum eks mva:
280 millioner kroner
Arkitekt: Løvseth + Partner
LARK: Asplan Viak Landskapsarkitekter
Rådgivere: RIB, RIE, RIV, RIG, RIBR, RIA, RIFY, og BIM: Norconsult
Underentreprenører/leverandører: Oppmåling: Skanska Survey - Leverandør prefab: Contiga (med RIB) - Grunnarbeider: Skanska Anlegg - Spunt og peling: Entreprenørservice - Rivearbeider: RivTec - Heis: Otis - Fjellsikring: Fjerby - Badekabiner: Part AB - Elektro: Lefdal Installasjon - VVS: Eriksen & Jensen - Ventilasjon: Haaland Klima - Kjøkken/bad: Norema - Gulv på grunn: Vinstra Sementpuss - Fuging: T. W. Fugeservice - Blikkenslager: Blikk og Montasje - Armering: Celsa Steelservice - Betong: Norbetong - Brannisolering- og tetting: Brann og Sikkerhetsforum - Kjerneboring: Mimax - Forskalings-
materiell: Peri Norge - Byggevarer: Maxbo Proff - Mobilkran: T. O. Bull - Taktekking: Protan Tak - Parkett: Bo Andrén - Vindusleveranse: Norgesvinduet Bjørlo - Murarbeider: Fjeldheim & Knudsen (leverandør: Wienerberger) - Lås og beslag: TrioVing - Rekkverk: EMV Construction - Utomhusarbeider: Tranby - Glassfelt og alu.dører: EMA Glass - Gulvbelegg: Støa Håndverk - Listverk og utforinger: Rovent - Ståldører: Daloc - Malerarbeider: Edvardsson - Støpeasfalt: NCC Roads - Metro avfallsbeholdere: Strømbergs Plast - Systemhimling: Akustikk Innredning - Netting bodvegger: Team Bygg
Skanska Norge har med fem nye blokker bidratt til ytterligere fart i boligbyggingen på Fornebu. Egen-
prosjektet ligger nord for den tidligere flyplassen og inneholder 147 leiligheter.
Arneberg Hage er ikke tilknyttet de øvrige boligfeltene som skyter i været på Fornebu, men ligger på hjørnet av Oksenøyveien og blindveien Arnstein Arnebergs vei. Tomta på 12 mål ble ervervet av byggherre Skanska Bolig på midten av 2000-tallet. Den besto av to større hager på den sørligste delen, og et tettere vegetasjonsfelt med lønne- og furutrær på et høydedrag mot nord.
En eldre villa ble revet, mens patrisiervillaen Villa Helle fra 1919 ligger diagonalt og majestetisk inn mot prosjektet. Villa Helle, som ble tegnet av Eilif Arneberg (bror til den langt mer berømte Arnstein), har bidratt til å gi føringer for både plassering og utforming av blokkene.
– Vi hadde flere ulike alternativer til å begynne med, varierende antall blokker og plasseringer på tomta. Vi endte opp med fem blokker som rammer inn tomta, som lot bebyggelsen spille opp mot Villa Helle. Vår oppdragsgiver Skanska Bolig ville i størst mulig utstrekning beholde den mangeartede floraen på tomta, og la innrammingen skape en hyggelig gårdshage, forklarer Anne Marie Lööf hos Løvseth + Partner. Arkitektfirmaet har jobbet med Arneberg Hage i alle prosjekteringsfaser siden 2009 – 2010, den gang under navnet Moe & Løvseth Arkitekter.
Indre gårdshage
Den indre opparbeidede gårdshagen ligger på flatt terreng, mens marksikringsplanen reddet flere av trærne i sør- og vesthellinga opp mot Villa Helle. Uteområdet mel-lom de fem blokkene blir da et rolig og stressfritt område med både en furulund med et lite lysthus, men også en anlagt sansehage med plener, stier og lekeapparater. Fra uminnelige tider går det også et rådyrtråkk over tomta.
Nærmeste nabo for Arneberg Hage i øst er en barnehage der beboerne har fortrinnsrett på barnehageplass. At gårdshagen er bilfri, trygg og lekevennlig, vil også passe godt for den ene av de to store kjøpegruppene som har sikret seg en leilighet.
– Vi ser at det er mange yngre barnefamilier på plass, det er ofte folk som er vokst opp i Bærum og som ønsker seg tilbake igjen. I tillegg finner vi generasjonen 55+ som har solgt huset og som nå ønsker seg en ny tilværelse i en lettstelt leilighet med balkonger og mye dagslys, sier prosjektleder Tanja K. Guettler i Skanska Bolig.
To byggetrinn
De fem blokkene er delt i to salgs- og byggetrinn. Det første trinnet – de to nordligste blokkene med 43 leiligheter – hadde salgsstart i januar 2010, og ble overlevert midtsommer i fjor. Skanska Norge startet opp med sin totalentreprise i januar 2011, og har akkurat overlevert de siste tre blokkene med 84 leiligheter nå. Kontraktssummen er på 280 mill. kr. eks. avgifter, for de totalt 18. 840 kvm inkl. boder og parkeringsanlegg under bakken.
Norconsult har vært generalrådgiver for samtlige tekniske fag.
– Vi hadde fysisk oppstart med det første byggetrinnet i januar i 2011. Under prosjektet, til og med på utsiden av blokkenes fotavtrykk, ligger det et parkeringsanlegg for 145 biler. Det er spunt mot veiene i vest og nord. Den øverste delen av tomta besto av fjell, mens det i sør var et område med bløt leire. Det kunne ikke graves ut til underkant av bunnplate og så sjakte ut for pelehodene, fordi leira bare rant inn. Vi måtte grave til bunnen av pelehodene, støpe dem, og så fylle opp med nye masser til undersiden av bunnplata, forteller prosjektleder Per Kristian Andresen i Skanska Norge.
Blokkene har tre eller fire etasjer pluss en inntrukket toppetasje. Leilighetssammen-
setningen spenner fra to til fire roms boenheter som varierer fra 49 til 122 kvm. Leilighetene i tre av blokkene har soveværelser inn mot den stillere gårdshagen, og med stue / kjøkken mot sør og vest. Alle enhetene, unntatt en, har enten markterrasser eller balkonger, toppleilighetene har store terrasser på opptil 65 kvm.
Liv kontra diskresjon
– Det er to siktlinjer inn i Arnebergs Hage. Siden Villa Helle, som ligger godt synlig, har hvit murpuss og stor grå steinbesetning, ønsket vi spille på kontrastene sort og hvitt. Innsiden av gårdsrommet er for det meste mørk tegl av typen Bratsberg Sort Gabbro, som oppleves som rolig og diskret. Framsiden av blokkene er derimot mer lett og lys og er variert for å tilpasse seg småskalaen i den omkringliggende bebyggelsen. Blant annet består brystningsplatene i balkongene av grønne og hvite Steni-plater, med herdet og laminert glass på en av kortsidene, sier arkitekt Lööf.
– Vi tok selvfølgelig med oss mye erfaring fra det første byggetrinnet. Da vi arbeidet med inngangspartiene i de to første blokkene, ble det mange fag som kom oppi hverandre på slutten. I siste runde sørget vi for å organisere det annerledes og kunne iverksette arbeidet med inngangspartiene før, forteller Andresen.
De lengste blokkene er opptil 45 meter lange med to oppganger, med en tett betongvegg som skille mellom oppgangene.
– For å kunne øke effektiviteten lagde vi en transportåpning i denne veggen i alle etasjer for å kunne bevege oss i hele planet mens vi bygde. Det sparte oss for mye gangtid i produksjonsfasen. Etter at vi var ferdige ble den murt igjen, sier Andresen.
– Vi har holdt på her i snart to og et halvt år. Bortsett fra det lille stresset enkelte steder i byggetrinn 1, har vi fulgt fremdriftsplanen til punkt og prikke. Dette har vært en behagelig arbeidsplass, noe vi også har fått tilbakemeldinger på fra våre samarbeidspartnere, poengterer Andresen.
– Verdt å merke seg er at vi hittil har overlevert fire av fem blokker med nullfeil, og vi ligger svært godt an med den siste blokka også, avslutter Andresen.
Tekst og foto: Trond Joelson