Straumsfjellet Panorama
På Straume i Fjell kommune har Brødrene Ulveseth AS ført opp et boligprosjekt med 204 leiligheter.
Fakta
Sted: Straume, Fjell kommune
Prosjekttype: Nybygg, leiligheter og parkering
Entreprisekostnad uten merverdiavgift: 370 millioner kroner
Bruttoareal: 28.000 kvadratmeter
Tiltakshaver: OBOS Ulveseth Straumsfjellet
Totalentreprenør: Brødrene Ulveseth
Arkitekt: Rambøll
Rådgivere: RIB: Rambøll l RIV: Miljøconsult l RIE: Bergen Elconsult l RIAku, RIGeo og RIBr: Sweco Norge l RIVA: Haugen VVA l R-SPR: Brann & Sprinklerteknikk
Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Anko l Anleggsgartner: Anleggsgartnermester Askeland l Grunn, betong, mur og flis: Brødrene Ulveseth l Ferdigbetong: NorBetong l Betongelementer: Con-Form Bergen l Gulvstøp: Industrigulv-
spesialisten (bt1) og Proffgulv (bt2 og bt3) l Stålarbeid: Fana Stål og Smed l Taktekking: Protan Entreprenør l Vinduer og dører: Norgesvinduet l Blikkenslager: D-blikk l Trapper, rekkverk, innglassing, ståltak: Montal Systems l Tømrer: Bergen prosjekt og Sotra entreprenør (bt1) og Straume MB (bt2 og bt3) l Maler: Christensen & Heimdal l Gulvlegger: Paul Kronheim l Parkett: Bo Andren l Lev fliser til våtrom: Flisekompaniet l Rørlegger: Sartor VVS l Elektro: Vestgar Elektro l Ventilasjon: VVT l TV/internett: Canal Digital l Heiser: ThyssenKrupp l Branntetting: Firesafe (bt1) og Damsgård Branntetting (bt2 og bt3) l Sprinkler: Brann & Sprinklerteknikk l Lås og beslag: Heikki Bruvik l Kjøkken, bad og garderobe: Studio Sigdal
Tiltakshaver er OBOS Ulveseth Straumsfjellet AS.
Prosjektet er tegnet av Rambøll Norge og ført opp i totalentreprise. Entreprisekostnaden er 370 millioner kroner uten merverdiavgift. Byggestart var i første kvartal i 2014 og prosjektet ble fullført i juni i år.
204 leiligheter
Totalt bebygd areal er 28.000 kvadratmeter, og bruttoareal for leilighetene er 16.000 kvadratmeter, mens to etasjer med parkering utgjør 12.000 kvadratmeter. Leilighetene er fordelt på en U-formet bygningskropp med inntil seks etasjer som ligger rundt en takhage og i en to-etasjers del som ligger under takhagen og i front av parkeringsanlegget. Leilighetene varierer fra 33 til 139 kvadratmeter. Selv om leilighetene er solgt i tre byggetrinn har byggingen pågått kontinuerlig.
Prosjektleder Thorbjørn Holgersen i Brødrene Ulveseth sier standarden er god, og at kjøperne hadde en rekke tilvalgsmuligheter. Alle leilighetene har god utsikt og mange har meget gode solforhold. Alle har egne balkonger, levert som påhengte betongelementer fra Con-Form, eller terrasser. I tillegg kan beboerne benytte en felles takhage på 4,6 mål som har sittegrupper, lekeplass, beplanting og belysning. Takhagen gir også tilkomst til trappe- og heishus.
I de to parkeringsetasjene er det til sammen 265 biloppstillingsplasser, noe som gir en parkeringsdekning på 1.3. Både leiligheter og uteområder har universell tilgjengelighet.
Fra prosjektet er det utsikt mot Hjeltefjorden, Askøy og innseilingen til Bergen. Fra Straumsfjellet Panorama er det kort vei til Sartor Storsenter, Straume Næringspark, Straume Idrettspark og Sotra Arena og mye urørt natur.
Tilpasset sterk vind
Holgersen sier at i de siste 15 månedene av byggeperioden har en del av leilighetene vært bebodd, noe som har bydd på utfordringer.
– Det har vært viktig å lede beboerne riktig vei. Beliggenheten på en fjelltopp så langt vest mot havet har gitt oss noen utfordringer når det har blåst. Vi har hatt stålskinner liggende på taket av brakkeriggen med barduner til lodd for å hindre at den skulle blåse bort. Bygget er plassert og utformet etter en ROS-analyse for å oppnå så gunstige vindforhold som mulig. Midt i bygningsmassen er det en portal ut mot Straumsfjellvegen og den er smalest i den retningen vinden normalt kommer fra og blir så bredere for å unngå at beboerne må gå i kraftig vind.
Den værharde beliggenheten har påvirket valg av værhud. Det er sto-puss og tegl på det meste av fasadene, og innslag av royalimpregnert trekledning mot bakkeplan der det er lett å komme til med malerkosten. Det er skyvedører ut til balkonger for å unngå dører med store vindfang. Leilighetene som vender mot Rv555 har innglassede balkonger.
Sentrumsnært nær natur
Rambøll Norge vant arkitektkonkurranse om utforming av Straumsfjellet Panorama. Arkitektfirmaet har tatt utgangspunkt i tomtens plassering på et høydedrag og at det er store næringsbygg mot vest og spredt boligbebyggelse og naturlandskap mot øst. Det var et mål at prosjektet skulle utvikles slik at det bidrar til å skape forbindelse mellom disse to sonene. Det skulle være både sentrumsnært og samtidig ligge rett ved naturen. Utformingen hadde tre hovedmål; beskyttelse mot vind, utsikt til alle og være sosialt inviterende. U-formen på den øverste delen av bebyggelsen beskytter mot vind og gir utsikt og kveldsol.
God riggplan viktig
Anleggsleder Magnus Mjelstad i Brødrene Ulveseth forteller at 90 prosent av tomten på 14,5 mål er bebygd.
– Da var det viktig å ha en god riggplan. Vi fikk heldigvis ha brakkeriggen på en kommunal nabotomt, sier Mjelstad.
Bygget har plasstøpte fundamenter, dekker, skivevegger og noen plattendekker. Det er stålsøyler i fasaden.
Det er levert cirka 13.000 kubikkmeter ferdigbetong, og i tillegg kommer trapper og balkonger i elementer. Takene er flate og består av q-dekker med i snitt 35 centimeter isolasjon og folietekking. Fasadene er kledd med sto-puss, teglforblending og royalimpregnert trekledning. Det er 20+5 cm isolasjon i ytterveggene. Vinduene har en U-verdi på 0,8 og soldempet glass.
Sorteringsgrad for byggavfall er 87 prosent. Det er lagt ned cirka 350.000 arbeidstimer i Straumsfjellet Panorama og det har kun vært et par mindre skader.
Lavenergi
Straumsfjellet Panorama er planlagt og ført opp etter Tek10. Oppvarming skjer med viftekonvektorer basert på varmepumpe (med energibrønner til minus 200 meter) og elkjel. Varmepumpen gir også forvarming av vann til felles berederanlegg for varmt tappevann. Beregnet energibruk per kvadratmeter per år er 62,9 kWh, noe som er i energiklasse A. Leilighetene har balansert ventilasjon med ventilasjonsaggregat i hver leilighet der filtrert og forvarmet friskluft tilføres oppholdsrom som stue og soverom. Avtrekk er fra bad, toalettrom og kjøkken. Hvert aggregat har roterende varmegjenvinner for optimal gjenvinning av varme fra avkast til luft.