Fakta
Sted: Porsgrunn
Prosjekttype: Leiligheter
Bruttoareal: 9.000 kvadratmeter
Byggherre: Dr Munchs gate AS
Totalentreprenør: Seltor
Kontraktsum eks. mva.: 150 millioner kroner
Arkitekt og prosjekteringsledelse: Seltor
Interiørarkitekt: IARK
Rådgivere: RIB: AL Høyer Skien l RIE: Elektro 4 l RIV rør: Telerør l RIV vent: Flexit l RIVA: Multiconsult l RIG: Grunnteknikk l RIBR: ÅF Engineering l Energiberegning: Norconsult
Underentreprenører og leverandører: Dører: Daloc l Vinduer: Nordan l Prefab betongelementer: Systemblokk l Balkongforbindelser: Invisible Connections l Elektro: Elektro 4 l Blikkenslager og ventilasjon: Blikkenslager Lauritzen l Heis: Kone l Rørlegger: Telerør l Oppmåling: Geoingeniørene l l Kjøkken/garderobe: Carlsen Fritzøe Aasland l Maler: Engvold & sønn l Flislegger: Reiersen Naturstein & Flis l Parkett: Bo Andrén l Taktekker: Tekk l Stålarbeider: Bøttger & Co l Grunnarbeid: Eckholdt l Fasadepuss: Mur & Fasadearbeider l Byggevarer: Optimera
Hovenga har alltid vært et populært boligstrøk sentralt i Porsgrunn. Området har nærhet til Universitetet i Sørøst-Norge på Kjølnes, kollektivknutepunktet Kammerherreløkka og ikke minst resten av Porsgrunn sentrum. For de som har flyttet inn i nye Doktor Munks Park har nok det store veiprosjektet Lilleelv-krysset også gjort området mer attraktivt.
For rett ved det som tidligere var en litt skummel planovergang fra Hovenga til byen har Seltor i løpet av mange år transformert næringslokaler som blant annet huset en skiltmaker og en bussgarasje til attraktive leiligheter.
Tre trinn
Entreprenøren startet med første byggetrinn i 2012, og de to første blokkene sto ferdig året etter. I 2017 var de neste to blokkene ferdige og tidligere i vår var det siste trinnet innflyttingsklart.
– Trinn en besto av en blokk på tre etasjer og en på fire, med en felles parkeringskjeller. Byggetrinn to har også en felles parkingskjeller, men litt flere leiligheter. Blokkene har like mange etasjer som første trinn, men de er en akse bredere og litt andre type leiligheter. Vi har endret litt underveis etter tilbakemeldinger fra kundene som har kjøpt. Trinn tre er ganske likt trinn to, men med noen små endringer, sier prosjektleder Per Ivar Teigen i Seltor til Byggeindustrien.
Seltor forteller om en tradisjonell byggeprosess. De har brukt vanntett plasstøpt betong i alle parkeringskjellere. Bærersystemet har vært av plasstøpt betong med stål og plattendekkere. I tillegg har de brukt prefabrikkerte balkonger, og en blanding av plasstøpte og prefabrikkerte svalganger. Fasadene er klimavegger, med delvis royalimpregnert kledning og delvis Sto-puss.
Greie grunnforhold
Grunnforholdene på Kjølnesjordet, Hovenga og i Porsgrunn sentrum kan være utfordrende, og Teigen innrømmer at de var spente på hva som møtte dem på Doktor Munks Park.
– Det kan være store forskjeller på grunnforholdene lokalt, men på denne tomten var det blant de bedre. Trinn en var mye bløtere enn de andre, men det ble bedre og bedre. Vi måtte spunte litt, men klarte oss stort sett med frie graveskråninger, forteller han.
– Har dere brukt noen spesielle løsninger i prosjektet?
– Vi brukte invisible connections på balkongene fra trinn to. Det er et norskprodusert system som fungerte veldig bra. De ringte meg tidlig i prosjektet etter å ha lest om Doktor Munks Park i Byggeindustrien. Vi har hatt noen utfordringer med balkonger tidligere, og så at det var et forbedringspotensial. Blant annet gjør det at vi kan beholde klimaveggen hel, i motsetning til hvis vi hadde brukt kuldebrobrytere. I tillegg har man en liten justeringsmulighet ved siste montasje, svarer Teigen.
I nesten hele byggeperioden har prosjektet hatt det store vei-prosjektet Fv 32 Gimlevegen-Augestadvegen, lokalt kjent som Lilleelvkrysset, som nabo på andre siden av togskinnene. Teigen forteller at dette ikke har vært en ulempe, snarere tvert i mot.
– Det hadde litt å si for transporten. Vi måtte kjøre bakveier med store semitrailere med elementer. Til tider var det noe mer utfordrende, men det var nesten mer en fordel enn ulempe at den gata var stengt.
Variert kjøpergruppe
Sluttresultatet må kunne sies å ha blitt bra, og alle leilighetene er for lengst innflyttet. Prosjektet har store grøntområdet med røde portaler som binder det hele sammen. Blokkene passer også godt inn mellom småhusbebyggelsen og de mer tradisjonelle tegl-blokkene som preger Hovenga.
– Hovedgrepet har vært å skape et bilfritt og parkmessig område der beboere kan trives både inne og ute. Vi har også sørget for at alle leiligheter er vestvendt og får store balkonger. Til slutt har det vært viktig å få til en miks av boligtyper som kan passe et bredt spekter av boligkjøpere, sier Seltors egen arkitekt John Moneta, som har tegnet prosjektet.
Teigen forteller at de føler de har lykkes med å tiltrekke seg forskjellige kjøpergrupper.
– Det har flyttet yngre mennesker hit også. Den yngste er 19 år og det eldste over 80. Vi har merket at boligkjøperne blir yngre. Tidligere var det de som hadde pensjonert seg som kjøpte denne type boliger, men nå ser vi at flere og flere som er i jobb, men snart skal pensjonere seg, kjøper. I tillegg ser vi at noen av de mindre leilighetene er konkurransedyktig med bruktboliger, sier han.
Egenregi
Doktor Munks Park er Seltor-prosjekt i alle ledd. På byggherresiden finner vi et utbyggingsselskap bestående av Porsgrunn Bamble Borgestad Boligbyggelag (PBBL) og Seltor Bolig. Disse eier 50 prosent hver i selskapet. Men ikke nok med det, det er nemlig Seltors egne arkitekter som i fellesskap med byggherren har utviklet og tegnet prosjektet.
– Det er veldig egenregi, og det er en fordel å jobbe med folk du kjenner. Vi har i tillegg et veldig godt forhold til PBBL, og har samarbeidet godt med dem før og nå. Seltor Bolig stiller nok kanskje enda strengere krav til oss siden det er internt, men også det er en fordel, sier Teigen.
- For selskapet er det verdifullt å utvikle prosjekter i tett samarbeid med intern entreprenør og i dialog med partner PBBL. Gjennomtenkte leilighetsplaner og effektiv arealbruk i fellesarealer er en god oppskrift til å skape et godt resultat i prosjektene. Det gir kostnadseffektive bygg som har boliger med alle de kvaliteter kjøperne etterspør, sier daglig leder Axel Christian Knutson i Seltor Bolig.
Seltor har hovedkontor i Porsgrunn, og er en av flere lokale entreprenører som har bygget mye i Grenland de siste årene. Nylig ble de også ferdig med Kammerherreløkka-prosjektet, hvor byens busstasjon har blitt bygget om til å inkludere nytt hotell og et nytt næringsbygg. Seltor har også nylig gjort seg ferdig med et nytt trinn i boligprosjektet Buerhaven i Skien, men har kan det hende det kommer flere trinn. De skal også i gang med boligprosjekter i Larvik og Tønsberg.