Portalen

En utforming som skiller seg ut, solcellepanel i glass, elokserte aluminiumsprofiler og finert bjørk fra Sibir. Union Eiendomsutvikling mener de har bygd «kronen på verket» i Drammens nye bydel.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel.

Fakta

Sted: Drammen

Prosjekttype: Kontorbygg

Bruttoareal: 7.720 kvadratmeter

Byggherre: Union Eiendomsutvikling

Totalentreprenør: Strøm Gundersen

Kontraktsum: 210 millioner kroner

Arkitekt: Lund+Slaatto Arkitekter

Landskapsarkitekt: Lund & Slaatto

Rådgivere: RIB: Will Arentz l RIG: Multiconsult l RIV: EM Teknikk lRIBr: Fokus Rådgivning l RIE: Norconsult lRIA: Brekke & Strand l BREEAM AP: Asplan Viak

Underentreprenører og leverandører: Elektro: Abicon Elektro l Ventilasjon: Bravida l Rørlegger: Assemblin l Automasjon: Powertech Engineering l Stikking: Asker Oppmåling l Solcelleanlegg: Bluetech l Grunnarbeider: Kraft Graving l Kalkstabilisering: SMG l Spunt og peling: Seierstad l Betongarbeider: Trio Betong l Prefab: Loe Betongelementer l Tømrerarbeider: Eiqon l Fasademontasje: Buskerud Blikk l Vinduer og alu-fasader: Norwin l Tegl- og flisarbeider: Fjeldheim & Knudsen l Taktekking: Jørnsen Tak l Trapper og rekkverk: Jotne Ankers l Systemvegger og himlinger: Moelven Modus l Kjøkken: Crown l Sedumtak: Bergknapp l Storkjøkken: T. Myhrvold l Solavskjerming: Vental Hunter Douglas l Brannsikring: Vestfold Brannsikring l Lås og beslag: Viken Lås og Sikkerhet l Tepper og belegg: Industribelegg l Terrazzo: Epotek l Heis: Kone l Vannrensingssystem: Purewater l Byggevarer: Optimera

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Strøm Gundersen AS, som er et datterselskap av AF Gruppen, har bygd det nye kontorbygget Portalen for oppdragsgiver Union Eiendomsutvikling AS.

Kontrakten gjennomføres som en totalentreprise i samspill og har en verdi på 210 millioner kroner.

Det nye bygget er 7.720 kvadratmeter, fordelt på sju kontor- etasjer samt kjeller. Så langt er fire av etasjene utleid til selskapene Atea og Axactor, mens andre- og tredjeetasje fortsatt er ledige.

I første etasje er det et møteromsenter og i kjelleren er det sykkelparkering, tekniske rom, garderober og lagerrom for utleie.

Som en del av prosjektet har de også bygd et mindre og frittstående bygg i en etasje, med serveringsvirksomhet.

På resten av tomten har de opparbeidet en liten park med 21 trær, over 600 løkplanter, 4.000 stauder og 400 busker.

– Portalen er det siste byggetrinnet i utviklingen av den nye bydelen Union Brygge her i Drammen. Vi er veldig fornøyde med resultatet, og mener det er blitt selve kronen på verket, sier prosjektsjef Morten Gregertsen i Union Eiendomsutvikling.

Spesialtilpasset fasade

Signalbygget er utformet som en portal. De tre øverste etasjene strekker seg som en bro over en åpen plass samt det nye serveringsbygget og det naboliggende Brodahl-bygget.

– Den luftige utformingen har vi løst med en fagverksdrager i femte etasje. Den bærer øverste del av bygget. Arbeidene med de tre øverste etasjene har vært utfordrende, både når det gjelder fundamentering, toleranser og selve gjennomføringen. Vi har blant annet stengt av gaten og løftet på plass søyler på rundt 16 tonn over 25 meter i høyden, sier prosjektleder Stein Vestskog i Strøm Gundersen.

Gregertsen forteller at de også har brukt mye tid og energi på å utvikle byggets fasade. Den består i hovedsak av elokserte profiler i aluminium, solceller, fasadeglass og store vindusflater. Fasadene mot syd og vest har integrerte solceller.

– De ulike aluminiumsprofilene er tegnet, utviklet og formet utelukkende for Portalen. Dette er ikke noe du finner i en hvilken som helst produktkatalog, sier han.

– Aluminiumen er først blitt ekstrudert på Raufoss, eloksert i Belgia og CNC-kuttet og bearbeidet på et mekanisk verksted, slik at hver profil er tilpasset bygget. På byggeplass har montørene brukt en egen stykkliste, slik at hver profil kommer på sin spesifikke plass, legger Vestskog til.

Langreist glass

Det er Lund+Slaatto Arkitekter som har tegnet bygget. De skriver at bygningen er gitt en skulptural utforming der bygningskroppen trinnvis «dreier» og nedtrapper seg inn mot parkrommet.

Gregertsen sier at også solcellene og fasadeglassene er svært spesielle.

– De består av to ganger fire millimeter herdet glass og det ytterste glasset har en pyramidisk struktur. Glassene er laminert sammen og i laminatet ligger solcellebrikkene. Du ser dem knapt. Det er også installert solcellepanel på taket. I alt produserer bygget cirka 90.000 kilowattimer med energi. Vi har lagt stor vekt på miljøvennlige løsninger, og bygget vil bli BREEAM-sertifisert til Excellent, sier han.

Gregertsen forteller at solcellene og fasadeglassene har vært gjennom en lang reise.

– Det utvendige glasset ble først produsert i Mannheim i Tyskland. Så ble det fraktet til Lalín i Spania, hvor det ble kuttet og printet til den karakteristiske fargen. Deretter ble det fraktet videre til Nord-Italia, hvor glasset ble laminert. Der har de også montert solceller og opphengsskinner, før glassene til slutt ble sendt til Drammen, sier han.

Koronautfordringer

Den lange reiseruten førte imidlertid til forsinkelser under koronasituasjonen.

– Produksjonen i Nord-Italia ble forsinket, så vi har hatt store utfordringer knyttet til leveranser. Stillasene har derfor stått utenfor lengre enn vi ønsket, og kostnadene har økt. Glassene var også litt skjørere enn forventet. Noen av dem knuste på reisen, og det har det tatt lang tid å få nye. Det har vært krevende, men vi er veldig fornøyde med resultatet. Vi ønsker å være innovative, og mener vi har vært det med denne fasaden, sier Gregertsen.

Bygget har fått en kobberbrun farge, og den varme fargepaletten går igjen innvendig. Veggene er blant annet kledd i finert bjørk fra Sibir.

– Det er også montert vinduer fra gulv til tak. For å få til det har vi plassert varmekilden i himlingen. Det gir et veldig rent inntrykk av arealene, sier han.

To års bygging

Bortsett fra utfordringene knyttet til koronasituasjonen har imidlertid byggearbeidene gått som planlagt. Grunnarbeidene startet opp i juni 2019.

– Vi startet grunnarbeidene med blant annet å legge om litt høyspent og rive et lagerbygg. Deretter la vi spuntramme rundt byggegropa i august og september, før vi kalkstabiliserte og boret peler. Deretter gjennomførte vi en seksjonsvis utgraving av kjelleren med tilhørende avstiving av byggegrop og betong- arbeider. Vi har bygd plasstøpt bunnplate, og det er også plasstøpt forskaling mot spuntvegger, sier Vestskog.

Dekkene over kjelleren og videre oppover er av prefabrikkerte betongelementer.

– Grunnarbeidene har pågått seksjonsvis og betongarbeidene i kjelleren var først helt ferdig i februar 2020. Da startet prefabmontasjen nokså umiddelbart og pågikk fram til august i fjor. Videre bygde vi klimavegger og hadde tett tak og tett bygg i midten av oktober, sier han.

Deretter har det pågått innvendige arbeider, fasadearbeid og utomhus fram til overleveringen i juni.

Powered by Labrador CMS