Fakta
Prosjekttype: Boliger
Sted: Asker
Byggherre: Beliggenhet Holding AS
Totalentreprenør: ØMF Asker Ringerike AS (ØMF)
Arkitekt: Boxs Arkitektstudio
Landskapsarkitekt: Bar bakke landskapsarkitekter AS
Kontraktssum: 414 millioner kroner inkl. mva.
Totalareal: 11.700 kvadratmeter
Rådgivere: Sweco (tidl. Pro-Consult) l RIBr: Roar Jørgensen l RIBfy: Agnalt & Holmen l RI Vei og lys: COWI l RIG: Geoteknikk 1
Underentreprenører og leverandører: Grunn- og utomhusarbeider: Aktiv Veidrift l Gartnerarbeider: Asker og Bærum Grøntmiljø l Plattendekker, skallvegger: VS Element l Betongarbeider: Dag A. Nilsen l Flisarbeider: Stryken & Gudbrandsen l Treelementer: Optimera Byggsystemer l Utvendig tømrer: Byggmontasje l Innvendig tømrer: Tiveta l Parkett: Parkettgruppen l Innvendige trapper: Tretrapp l Glass/alu: Elverhøy l Lås og beslag: Eiker Låsservice l Taktekking: Rune Edvardsen l Sedum: Blomstertak l Blikkenslager: Franke Onsrud Blikkslageri l Glassrekkverk: Boligengros l Maler: Bygg & Mal l Kjøkken, bad: Studio Sigdal l Bodvegger: Troax l Rørlegger: Veas Rør l Ventilasjon: Bryn Byggklima l Elektro: Svendby Elektriske l Svømmebasseng: Vaba l Automasjon: Granitor Powertech l Byggevarer: Maxbo Proff l Dører: Jømna Brug, Swedoor l Prefab trapper: Sør Betong l Vinduer: Lyssand-Frekhaug l Fuging: Mr. Fug
Klikk her for å se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien
Totalentreprenør Ø.M. Fjeld og byggherre Beliggenhet Holding står bak det nye boligfeltet Heggedal Terrasse.
Prosjektet består av 157 nye boliger som er bygd etter et terrasseprinsipp, og følge terrenget oppover i høyden. Det er også bygd to parkeringskjellere med semiautomatiske parkeringsheiser. Rundt boligene, som har kort gåavstand til både marka og Heggedal sentrum, er det i tillegg bygd lekeplasser, sittegrupper, et utvendig atrium og svømmebasseng på 12 x 6 meter.
Boligene er bygd i 13 frittstående rekker med småhus, som inneholder fire forskjellige boligtyper:
• Townhouse: fem- til seksroms boliger på 144 til 177 kvadratmeter over tre plan. Det er i alt bygd 12 townhouseboliger. Alle har takterrasser, kombinert med egen gressplen og hage.
• Penthouse: tre- til femroms boliger over to plan på 111 til 136 kvadratmeter. Det er i alt bygd 64 penthouseboliger, og alle har takhage eller altan.
• Leiligheter: ett- til treroms leiligheter på 25 til 60 kvadratmeter. Det er i alt 18 tradisjonelle leiligheter, alle med altan eller utgang til terreng.
• Young Professionals (YP): to- til treroms leiligheter på 33 til 60 kvadratmeter. Det er i alt bygd 63 YP-leiligheter. Boligene er forbeholdt førstegangsetablerere etter avtale med Asker kommune.
– Småhusene ser ganske like ut på utsiden, men det er stor variasjon i form og innhold. Noen er delt inn i leiligheter, mens andre består av enkeltboliger over to eller tre etasjer, sier prosjektleder Trond Breidablik i ØMF Asker Ringerike, som er et av de ni regionselskapene i Ø.M. Fjeld-konsernet.
Vidstrakt utsikt
Alle boligene, utenom 15, er solgt. Prisene varierer fra vel to millioner til nesten 9,3 millioner.
– YP-boligene er de rimeligste, og er solgt for ti prosent under markedspris. Standarden er noe enklere, og har også noen restriksjoner knyttet til videresalg, men var likevel veldig populære. Det ble loddtrekning da de ble lagt ut for salg, sier prosjektingeniør Agnes Synnøve Usterud i i ØMF Asker Ringerike.
Hun og Breidablik forteller at prosjektet er delt inn i to byggetrinn. Første byggetrinn består av 112 boliger, som er bygd i vifteform oppover i terrenget. Andre byggetrinn består av 45 boliger og er også bygd terrassert. Trinnene er bygd delvis parallelt, og overlevering av boligene startet i juni. Deretter har overleveringen fortsatt gradvis til midten av oktober.
– Boligene har trukket til seg ulike kjøpergrupper. Her er det alt fra førstegangsetablerere i tidlig 20-årene til pensjonister, småbarnsfamilier og enslige. Det er hele spekteret, og vi har fått mange hyggelige tilbakemeldinger fra de som har flyttet inn. Mange er positivt overrasket over utsikten. Flere av boligene har vidstrakt utsikt og gode solforhold, sier Usterud.
– Ellers er dette moderne boliger med generelt gode standardløsninger. Svært få beboere har gjort tilvalg på for eksempel bad, kjøkken og gulv, som tilsier at de er fornøyde. Det er også høyt under taket og store vindusflater, som gir mye lysinnslipp, legger Breidablik til.
Han påpeker også at store fellesarealer og svømmebassenget gjør prosjektet mer attraktivt. Beboerne kan også være med i en «poolordning» med utleie av biler, el-sykler og el-sparkesykler.
Semiautomatisk bilheis
De to parkeringskjellerne har plass til henholdsvis 75 og 84 biler.
– P-anleggene er semiautomatiske. Det innebærer at du kjører bilen inn i en heis og går ut. Så trykker du på en knapp, og så slukes bilen ned under bakken, forklarer Usterud med et smil.
ØMF Asker Ringerike signerte kontrakten med Beliggenhet Holding i desember 2020. Deretter fikk de igangsettelsestillatelse i august 2021, og grunnarbeidene startet måneden etter. Videre startet betongarbeidene i november, og monteringen av treelementer i februar 2022.
– Boligrekkene er bygd i betong og tre. Det er støpte dekker i første etasje og trekonstruksjoner over. Vi har bygd med treelementer fra Optimera byggesystemer. Alle boligene er unikt utformet. Vi har derfor ikke brukt prefabrikkerte moduler, men montert ferdige vegger, tak og bjelkelag der det er hensiktsmessig, sier Breidablik.
Han forteller at det gjennom byggeprosessen har vært mellom 100 og 130 arbeidere på byggeplassen. De nådde mannskapstoppen da de tekniske fagene startet opp i mars 2022.
– Alle underentreprenørene har jobbet her nesten hele tiden. De har flyttet seg gradvis fra en del av prosjektet til neste. Det har vært som et langt tog som har forflyttet seg gjennom hele byggeprosessen, sier Breidablik.
Krevende logistikk
Han sier de har samarbeidet godt med underentreprenørene og byggherren.
– Byggeprosessen har gått greit, men det har vært et krevende prosjekt logistikkmessig. Det har vært den største utfordringen, spesielt gjennom tøffe vintre med mye snø. Vi har bygd over et stort område med krevende terreng og smale adkomstveier. Vi har derfor vært nødt til å planlegge nøye, og legge inn tidsskjemaer for all transport til byggeplassen, sier Breidablik.
Usterud påpeker at det også har vært mye koordinering av arbeider på selve byggeplassen.
– Dette er ikke som et vanlig leilighetsprosjekt, der du bare har noen få bygg å forholde deg til. Her skal underentreprenørene inn 157 ulike inngangsdører og opp og ned trappene i hvert bygg. Det blir mye flytting og mye som skal holdes kontroll på, sier hun.
Breidablik påpeker at de også har hatt store utfordringer knyttet til leveransene av parkeringssystemene.
– Leverandøren av parkeringsanleggene gikk konkurs underveis i byggeprosessen. Samtidig hadde vi kommet så langt i planene at vi ikke kunne reversere arbeidet. Sammen med byggherre løste vi situasjonen direkte med underleverandørene deres, sier han.
Attraktivt område
Administrerende direktør Michael Søndberg i Beliggenhet Holding sier boligene er blitt rundt tre til fire måneder forsinket, men legger til at de gjennom hele byggeprosessen har hatt et godt samarbeid med totalentreprenøren.
– Sluttfasen har vært litt tidkrevende og det har oppstått utfordringer underveis. Slik er det i stort sett alle byggeprosjekter, men nå er alle boligene overlevert. Jeg synes prosjektet som helhet er blitt veldig flott, sier han.
Søndberg sier de kjøpte eiendommen i 2016, og engasjerte Box Arkitekter til å tegne prosjektet.
– På grunn av ny kommuneplan måtte det gjennomføres en ny detaljregulering av området. Det har vært en lang og tøff prosess med kommunen, men vi fikk kommet i gang med salget i 2021, sier han.
Søndberg sier det har vært en positiv stedsutvikling i Heggedal de siste ti årene, med både ny skole, ny togstasjon og ny sentrumsutvikling.
– Det er blitt et attraktivt område, og det er derfor vi ønsket å bygge dette prosjektet. Nå som boligene er overlevert, er vi fornøyde med resultatet. Boligene ligger veldig fint i terrenget, sier Schønberg og legger til:
– Det er en utfordrende tomt, med store høydeforskjeller, men jeg synes det er blitt løst på en god måte av arkitekten. Så kan man se i ettertid at enkelte ting i prosjektet kunne blitt gjort annerledes, men sånn er det alltid, legger han til.