Fakta
Sted: Rena
Prosjekttype: Næringsbygg og bolig
Størrelse: 5.000 kvadratmeter (BRA)
Byggherre: Arenarena AS
Prosjektledelse: Prodecon
Totalentreprenør: Ø.M. Fjeld
Kontraktsum: Ca. 102 millioner kroner eks. mva.
Arkitekt: Norconsult
Rådgivere: RIA: Brekke og Strand l RIBfy: Rejlers l RIB: LAB 4 Prosjektering l RIBr: Simbra l RIG: RIGeo
Underentreprenører og leverandører: Bæresystem: Heidelberg Materials l Veggelementer: RVT l Rørlegger: Arve Hagen l Elektro: Bravida l Ventilasjon: Energima l Vinduer: Lian Vinduer l Glass/alu: Østlandske Fasadeteknikk l Blikkenslager: Rena Blikk l Grunn- og utomhusarbeider: John Galten l Himlinger og systemvegger: Moelven Modus l Dører: Swedoor l Peling: Seierstad l Badekabiner: Parmarine l Kjøkken: Elon l Malerarbeider: LMV l Branntetting: Firesafe
Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien
Arenarena, som prosjektet heter, gir rom til 92 hybelleiligheter som Forsvarsbygg skal leie, i tillegg til auditorium og fellesrom med kafé som Høgskolen i Innlandet skal leie.
– Jeg synes bygget er blitt veldig bra, sier Martin Lehne Just som er prosjektleder for byggherren.
Arenarena er Renas høyeste bygning, unntatt kirka. Første etasje er delvis bygd inn i det skrå terrenget. Mot gata er det kun fem etasjer, den sjette etasjen er med andre ord på en del av bygget og trukket litt tilbake.
– Det er lagt vekt på at bygget ikke skal overskygge den gamle skolen på nabotomta, sier Just. Den gamle skolen er en stor tømmerbygning.
Arenarena er samlet på 5.000 kvadratmeter, og er et bygg i betong og stål, utvendig kledd med prefabrikkerte fasadeelementer. Disse elementene har impregnert panel, slik at det ved første øyekast kan se ut som en trebygning.
Bygget er satt opp på nordsiden av Rena sentrum, vis-a-vis Høgskolen i Innlandet. Sentrum er nå på en måte blitt utvidet mot nord.
– Dette er mer enn et byggeprosjekt. Dette er stedsutvikling, sier Kristin Woje Ellingsen som er daglig leder i Arenarena og daglig leder i utbyggingsselskapet Syd-Øst Eiendom.
Med de 92 hybelleilighetene til Forsvaret og lokalene til studentene, sier det seg også selv at det blir mer folkeliv i Rena sentrum.
Glad
Bygningen har en historie utenom det vanlige i Østerdalen. Åmot kommune og Syd-Øst Eiendom stod som likestilte eiere med 50 prosent hver.
– Vi er veldig glade for at Forsvaret ble leietagere. De gjorde prosjektet mulig, sier Ellingsen. I Åmot har Forsvaret Rena leir som er hærens hovedbase i Sør-Norge.
Arenarena ble utvidet underveis fra opprinnelig å være hybelleiligheter til Forsvaret, til å ende med auditoriet og allrommet til studentsamskipnaden i tillegg. Det mest spesielle med hele prosjektet, er at bygget ble solgt til den britiske banken NatWest sin underfilial Nordisk Renting.
– Salget gjorde vi for å frigjøre kapital til nye prosjekter, sier Kristin Woje Ellingsen i Syd-Øst Eiendom.
Det er dette selskapet som har hatt ansvaret for det praktiske i forbindelse med byggingen på vegne av utbyggerne Åmot kommune og dem selv.
Arenarena er bygd i løpet av ett og et halvt år med Ø. M. Fjeld som totalentreprenør. Byggingen startet på nyåret 2022.
– Dette er et bygg i betong og stål. Det er plass-støpt betong til og med første etasje. Fra og med andre etasje har vi brukt stål-hulldekker, stålsøyler og prefabrikkerte betongelementer, forklarer anleggsleder Geir Inge Haugen i Ø. M. Fjeld.
Alle baderommene til hybelleilighetene var prefabrikkerte.
Mange rom
I byggets kjeller finner vi auditorium, boder, toaletter, teknisk rom og vareheis. I første etasje har man allrom med kafé for studentsamskipnaden ut mot gata, storkjøkken, boder, toaletter og personalrom. I andre til sjette etasje finnes de til sammen de 92 hybelleilighetene som har en størrelse på mellom 22,5 og 24 kvadratmeter. Disse hyblene har et oppholdsrom med minikjøkken, sovealkove og bad. Felles for alle rommene er høye vinduer, nærmest fra gulvet og høyt opp på veggen.
Det er vinyl belegg på gulvene i de fleste rom i bygget. Veggene er for det meste kledd med gipsplater, unntatt de som er i betong. Arenarena har fått lyse farger innvendig, med en brytning i grønt på vinduskarmer, på dører og enkelte vegger, en farge som kan minne om grønnfargen i Forsvaret.
Yrkessoldatene til Forsvaret flytter inn i bygget siste del av sommeren 2023. Høgskolen tar i bruk bygget for fullt når studentene kommer tilbake til høsten. NatWest overtar prosjektet formelt i samme periode.
– Vi er svært godt fornøyde med samarbeidet med byggherren, sier anleggsleder Geir Inge Haugen i Ø. M. Fjeld.
Russernes krig mot Ukraina førte til at Ø. M. Fjeld måtte skaffe andre typer stålprofiler. Siste del av koronapandemien ga mye sykefravær. Bortsett fra dette, synes han hele byggeprosjektet har vært en solskinnshistorie fra a til å.
Det er gjensidig.
– Vi har hatt et særdeles godt samarbeid med Ø. M. Fjeld. De har vært løsningsorienterte og tatt raske og gode beslutninger underveis i hele prosjektet, sier Kristin Woje Ellingsen.