Emma Hjorth skole

Backe Stor-Oslo har stått for byggeprosjektet av nye Emma Hjorth skole, som både inneholder nybygg og rehabilitering av eksisterende bygg.

Publisert Sist oppdatert

Fakta

Sted: Sandvika

Prosjekttype: Skolebygg

Byggherre: Bærum kommune

Totalentreprise: Backe Stor-Oslo

Kontraktsum eks. mva.: 281 millioner kroner

BTA: 9.128 kvadratmeter

Arkitekt: Holar

Landskapsarkitekt: IN´BY

Rådgivere: COWI l Ingenia l Marini Consulting l Multiconsult l Norconsult l Rambøll l Sweco l Siv. Ing. FM Haaland l AFRY

Underentreprenører og leverandører: AGS Bygg l Alltak l Artea l ATG l Betongpark l Byggimpuls l Bærum Byggmontering l Bærum Rørleggerbedrift l CLT Profil l Dahlskås Plate og Sveiseverksted l Firesafe l H-Fasader l Idema l Komplett Elektro Installasjon l Kvintblendex l Lett-Tak Systemer l Luftkvalitet l Låssenteret l Madsen & Giseth l Maxbo Proff l Midthaug l MMK Blikk l Nerdrums Oppmåling l Nordomatic l Nordvestvinduet l Radonmannen l Schindler l Seabrokers Fundamentering l Skar Industriservice l Topaas og Haug l Ullensaker Renholdsteknikk l Vestviken Betong og Tre l Øst-Riv

Klikk her for å se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

– Vi startet i juli 2022 med riving innvendig i eksisterende skolebygg, samt riving av hele den gamle gymsalen. En ny flerbrukshall er satt opp på samme sted som den gamle gymsalen, og den nye hallen er vesentlig større, sier prosjektleder Øivind Bjørklund i Backe Stor-Oslo til Byggeindustrien.

– Rehabiliteringen et utfordrede arbeid

Etter rivearbeidene startet Backe med å grave ut for det nye tilbygget, samtidig som rehabiliteringen av det eksisterende skolebygget startet opp.

– Rehabiliteringen har vært et utfordrende arbeid. Utgangspunktet har vært gjenbruk av mest mulige materialer; alt fra gulvbelegg til brystningspaneler og ventilasjonskanaler. Fremdriften i rehabiliteringsdelen har vært litt krevende, men vi har klart å beholde det gamle inntrykket og å redusere klimagassavtrykket på grunn av omfattende gjenbruk, sier Bjørklund.

Omfattende omlegging av vann- og avløp

– Ombyggingen og omleggingen av vann- og avløpsanlegg, samt flomsikring, har vært omfattende. Hele uteområdet har fått nye fasiliteter som gir et kvalitetsløft både for skolen og for hele lokalområdet, legger Bjørklund til.

Fasadene til skolen består av teglstein og røde aluminiumsbeslag, og fremstår nå som et videre uttrykk av den eksisterende skolen.

– Både tilbygg og flerbrukshall er oppført i massivtre, sier Bjørklund.

Egen brønnpark

Emma Hjorth skole har energiforsyning fra egen brønnpark, varmepumper samt solcelleanlegg på tak. Grunn- og utomhus-arbeidene er utført med cirka 70 prosent elektriske maskiner. Entreprenørens egne transporter til byggeplassen er redusert med omkring 75 prosent.

– Det har vært et spennende prosjekt både når det gjelder rehabiliteringen, tilbygget og nybygget. Vi har hatt et veldig godt samarbeid med byggherren, og fokuset på ombruk med tanke på klima og miljø har vært interessant. Byggherren har gitt oss mulighet til å prøve nye løsninger, og vært sterkt delaktig i å påvirke vårt fokus på ombruk. Vi har kommet i mål med prosjektet som ønsket, som er levert til en fornøyd byggherre. Vi håper lokalmiljøet tar det nye anlegget i bruk og får mye glede av det, sier Bjørklund.

– En sammenveving av nytt og gammelt

Arkitekt Mathias Nome Hemsen i arkitektkontoret Holar (tidligere Ola Roald Arkitektur), skriver dette i en epost til Byggeindustrien:

– Vi har ønsket å utforme et anlegg som oppleves som ett, med en sammenveving av nytt og gammelt. Det var viktig at organiseringen av skolen svarer til fremtidig bruk, både som skole og som ressurs for området utenom skoletid. Alle klasserom har utgang ut til lekearealene på plan 2. Spesialrommene, som treverksted, mat- og helserom, og musikk-rom, er plassert på plan 1 i det nye, store tilbygget for å tilføre aktivitet til hovedadkomsten og aktivitetsgaten som strekker seg fra nord til sør gjennom anlegget, skriver Hemsen og fortsetter:

– Viktig å gi variasjon

– Det har vært vårt overordnede mål og tilpasse skoleanlegget kvalitetene på stedet: At uttrykket skal fremstå som vennlig og i en skala tilpasset både barn, nabobebyggelse og landskap. I detaljeringen av teglfasadene har det vært viktig å gi variasjon i uttrykket og for å artikulere fasaden, slik som med rullskift under vannbrett, stenderskift over åpninger, og ulike relieffer for å dele inn og skape variasjon i fasaden. Idrettshallen er et relativt stort volum som vi har delt opp ved å formgi en tyngre base med teglbånd, og med et relieff i flatene over med et lettere uttrykk. Relieffet deler opp flaten og danner et mønster som i løpet av dagen vil endre seg med skyggespill, skriver Hemsen.

Imponert over Backe

Tjenesteleder Bygg og prosjekt i Bærum kommune Eiendom, Jørgen Molvig, skriver i en epost til Byggeindustrien at det har vært et komplekst og krevende prosjekt med kombinasjon av rehabilitering, mest mulig gjenbruk og tilbygg.

– Det har krevd et tett samarbeid mellom Backe Stor-Oslo og Bærum kommune, noe vi har klart i et godt samspill. Jeg er imponert over Backes initiativ og evne til å utfordre leverandørene til å redusere antall transporter til og fra byggeplass. Dette har bidratt til en vesentlig reduksjon av transporter og minsker belastningen for naboer, skriver Molvig.

Han tilføyer at kommunen er godt fornøyde med det ferdige resultatet, og at de gleder seg til at skolen tas i bruk igjen.

– Dette er også et viktig bidrag til lokalsamfunnet der vi har lagt til rette for omfattende bruk utenom skoletid både inne og ute. Vi etablerer også et BUA-lokale slik at barn og unge får tilgang på utstyr til å bruke nærmiljøanlegget, skriver Molvig.

Powered by Labrador CMS