Hornet borettslag
Hornet borettslag
Hornet borettslag
Hornet borettslag
Sted: Bergen
Entreprisekostnad alle byggetrinn eks. mva: 215 millioner kroner
Bruttoareal: 19.800 kvadratmeter
Prosjekttype: Nybygg
Byggherre: Lyderhornsvei 40 Utbygging AS, eid 50 % av Stoltz Bolig og 50 % av Vestbo
Arkitekt: Link Signatur
Landskapsarkitekt: Plan Vest
PGL: Stoltz Bolig
Hovedentreprenør råbygg: Stoltz Entreprenør
Rådgivere: RIB: Blytt og H2 Byggeteknikk - RIE: Opticonsult - RIV: Oswald Jørs - RIBr: COWI - RIGeo: Multiconsult - RIAku: Kilde Akustikk
Sideentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Rivenes - Tømmer, dører og vinduer: Åsane Byggmesterforretning - Mur og puss: Fyllingen Flis og Mur - Glass og aluminium: John Holvik - Maler: Malermester B.A. Urdal - Gulvlegger: Halfdan Solberg & Sønn - Rørlegger: Oswald Jørs - Elektriske installasjoner: Kjell Hansen Elektro - Ventilasjon/luftteknikk: Bergen Luftteknikk - Smed/ rekkverk: Brødr. Midthaug - Balkonger: Balco - Kjøkken, bad og garderobe: Det Norske Kjøkkensenter - Heis: Reber Schindler Heis - Bossuganlegg: Bossug - Gartner: Gravdal Hage og Anlegg - Con-Formvegger: Con-Form - Vinduer: H-vinduet Magnor
Hornet borettslag på Laksevåg ligger sør- og vestvendt med kort avstand til skog, fjell og sjø. Samtidig er kjøretiden til Bergen sentrum fem minutter.
Prosjektsjef Terje Jacobsen i Lyderhornsvei 40 Utbygging forteller at byggingen av Hornet borettslag skjer i tre trinn, med totalt seks bygg og 162 leiligheter. – Det er trinn 1 som nå er ferdig. Det består av to bygg med til sammen 43 leiligheter.
Tre trinn
Første byggetrinn har en samlet salgssum på 104,5 millioner kroner. De to byggene har et samlet leilighetsareal på 3.336 kvadratmeter. Tiltakshaver er Lyderhornsvei 40 Utbygging AS, som er eid 50 prosent av Stoltz Bolig og 50 prosent av boligbyggelaget Vestbo. Byggene føres opp i delte entrepriser med Stoltz Entreprenør som hovedentreprenør for råbyggfasen. Byggstart var i april 2006. Trinn 1 er nå ferdig, trinn 2 skal være ferdig neste vår, mens trinn 3 skal være ferdig ved årsskiftet 2008/2009.
Leilighetene i trinn 1 varierer fra 41 til 130 kvadratmeter. Jacobsen beskriver standarden som god. Alle leilighetene har terrasser eller balkonger, gode solforhold, egen parkeringsplass i underetasjen, kabel-TV og bredbånd.
Alle bygg har bærende konstruksjon av plasstøpt betong. Fasadene består av royalimpregnert trepanel, grå og røde Norsal-plater og Sto-systemplater med hvit puss. Takene er flate, har bærekonstruksjon av lettaksystemer og er tekket med Sarnafil. Inne i leilighetene er det gips, parkett og flis.
Mange utfordringer
Jacobsen forteller at prosjektet har hatt mange interessante utfordringer. – Det er et stort prosjekt med knapp byggetid. Bygningskroppene er avanserte fasongmessig. Vi har spesielle materialoverganger og hjørneløsninger i fasadene. Grunnforholdene har gjort det nødvendig med peling til ti meter under noen av byggene. Siden utbyggingen skjer trinnvis, flytter de første boligkjøperne inn samtidig som vi holder på med betongarbeider 50 meter unna.
Spennende for arkitekten
Arkitekt Andre Reckeweg i Link Signatur har vært saksbehandler for prosjektet. Han sier at Hornet har vært et spennende prosjekt. – Vår største utfordring har vært å skape et miljø der både unge og gamle vil trives. Derfor har hvert bygg leiligheter i forskjellige størrelser, noe som var komplisert å få til med god logistikk. Vi valgte kraftige og trivelige farger på fasadene, der rødt går igjen. Utemiljøet betyr mye for trivselen i et boligprosjekt, og vi har lagt stor vekt på å skape felles utemiljøer der det er flott å sitte. Terrassene og balkongene har nisjer der man kan trekke seg tilbake og sitte i fred. Vi håper at borettslaget skal være med å gi hele strøket ny identitet.
Reckeweg roser tiltakshaver for meget konstruktive prosjekteringsmøter. – Vi fant også gode løsninger med entreprenøren. Og vi har fått hyggelige tilbakemeldinger fra tømrere og blikkenslagere. Det setter vi pris på.
Universell utforming
Landskapsarkitekt Kari Hope i Plan Vest AS forteller at uteområdene ved Hornet borettslag har universell utforming. – En viktig oppgave har vært å få uteområdene til å fungere på en god måte, både for bevegelseshemmede og orienteringshemmede. Vi har lagt gangveiene slik at det skal være lett å orientere seg, og vi har en sentral gangakse som går fra trappen sør for bygg A og F og nordover. Området oppå garasjedekket stilte spesielle krav til oppbygging og beplantning.
– Jeg synes at uteområdene har blitt vellykkede, med pen opparbeiding og materialer av god kvalitet, med teglstein som gangbelegg, granitt som kantstein og natursteinsmurer.
Tekst og foto: Ole Harald Dale