Nansenparken

Nansenparken

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Nansenparken

Nansenparken
Sted: Fornebu
Entreprisekostnad: 100 millioner kroner
Areal: 200 dekar
Byggherre: Statsbygg og Oslo kommune
Prosjekt- og byggeledelse: Statsbygg
Landskapsarkitekt: Bjørbekk og Lindheim
Vanndesign: Dreiseitl
Rådgiver: Norconsult
Økologisk rådgivning: GAIA
Entreprenør: Skanska Norge
Anleggsgartner: Steen & Lund
Underentreprenører/leverandører: Pelearbeider: Entreprenørservice - Transport: Alf Johansen - Wireskjæring fjell: Diamant og Wireteknikk - Stålarbeider: Eidskog Mekaniske - Membranarbeider: Borge Miljøservice - Betongsliping: Koloss - Elektro- og mekanisk utrusting: Lafopa Industrier - Tre-elementer: Kebony Products

- Navnet er Nansenparken – tilegnet beboere og de som ferdes på Fornebu, erklærte statsråd Heidi Røys Grande da parken ble overlevert Fornebu Boligspar nylig.

Den nye Nansenparken ble åpnet i september 2008. Den er del av et omfattende transformasjonsarbeid som har funnet sted på Fornebu etter at flyplassen ble nedlagt oktober 1998. Ved fraflytting ble 3400 dekar tidligere flyplassareal frigjort. Dette dannet grunnlag for et av landets største oppryddings- og transformasjonsprosjekter. Et helt nytt samfunn skulle utvikles. Tomter for bolig og næring ble solgt ut til private aktører.

Statsbygg og Oslo kommune påtok seg ansvaret for den overordnede infrastrukturen; opprydding av forurenset grunn, utbygging av veier og teknisk infrastruktur, terrengforming med planer for helhetlig massehåndtering samt utbygging av felles grøntstruktur. Dette innebar utvikling av friområder, etablering av buffersoner mot naturreservatene, gangveinett og ikke minst: Utvikling av den store samlende parken i sentrum: Nansenparken.

De finske arkitektene Helin og Siitonens prosjekt fra 1998 la føringer for hovedgrepet på Fornebu: En stor sirkulær ringvei skulle danne yttergrense for et slakt skålformet landskap med en sentral park og sjugrønne armer som strekker seg fra parken og ut mot sjøen i ulike himmelretninger.

I 2004 ble det avholdt arkitektkonkurranse om utforming av Sentralparken (navnebyttet til Nansenparken fant sted høsten 2008).

Den ble vunnet av Bjørbekk & Lindheim. I prosjekteringsfasen har vi hatt med Norconsult som rådgivende ingeniør og det tyske Atelier Dreiseitl som vannkunstner og rådgiver for vannbehandlingen. Parken omfatter 200 da og er utformet med sikte på å bli et attraktivt og aktivt møtested for alle som bor og ferdes på Fornebu.

Vann
Det gamle flyplasstårnet og den tidligere ekspedisjonsbygningen i nord utgjør et viktig utgangspunkt for parken. Her har vi lagt Tårnplassen for å markere flyplass-tårnet og gi en verdig entre til parken. Herfra ledes et vanndrag fra nord til sør gjennom hele parken. Det starter med en smal vannrenne over bølgende farget glass innenfor en ramme av cortenstål.

Vannet renner deretter nedover i en 1,5 m bred presis renne av plasstøpt betong, også denne med sidekanter og småbruer i cortenstål. Vannet ledes så inn i større basseng med en presis hard side og en myk grønn organisk side med terskler og stryk på 40-50 cm før det renner inn i den store Sentraldammen på vel 6.000 kvm. Overskuddet av overvannet ledes ned i et naturlikt drag før det ender opp i retning Storøykilen. Hovedvekten av vannet renses og pumpes tilbake til Tårnplassen.

Nansenparken skal være resipient for overvannet fra tilstøtende boligområder og veier. Åpne grønne overvannsrenner er etablert for å frakte vannet ned mot Sentraldammen. Biologiske sandfiltere, mekaniske siler og pumping sørger for rensing og lufting av vannet slik at vannkvaliteten blir god.

Stripa
På nordvestsiden av Sentraldammen har vi lagt Festplassen og Stripa, med klar referanse til tidligere flyplass-stripe. Stripa er utformet ved å legge lag på lag av ulike materialer med referanse til Fornebus geologiske knollekalkforekomster. Brede granitt-trinn fører ned til den store dammen og inviterer til nærkontakt med vannet, deretter ligger et bredt og raust tredekke i Wisorwood og en smal stripe med elvestein. Så kommer et parti med plasstøpt og slipt betong med ilagt grønne flyplass-ledelys og nok en smal stripe elvesingel. En sittekant av råhogd granitt tar opp et terrengsprang og holder fast et gruslagt parti med en dobbel trerekke av sølvpil, før den grønne delen av parken slipper til med alt sitt gress.

Festplass
Festplassen har et raust og rolig gulv av skråskårne store granittheller, inntil 2,4 x 1,6 m. Mot syd ligger gulvet i et jevnt skråplan ned i dammen.

Her finnes en kunstnerisk utsmykking i form av store isflak-lignende steiner og vanndyser som med visse mellomrom lar det strømme vann over skråplanet. Flyttbare stålelementer gjør det mulig for barn å manipulere vannstrømningene og bestemme vannets vei. Et stort amfi inviterer til forestillinger av ulike slag, men kan også brukes som et
rolig sittested. I forkant av pumpe- og rensehuset er det planlagt en kafé som vender seg ut mot Festplassen med store glassvegger og dører. På den andre siden av dammen har vi tatt vare på restene av en opprinnelig Fornebukolle. Her får terrenget bukte seg naturlikt fram og tilbake i slake buer i kontrast til Stripas stramme linjeføring. På denne og på de andre kollerestene har vi lagt tilrette for å få fram igjen den opprinnelige kalkterreng-vegetasjonen som er så karakteristisk for øyene i indre Oslofjord.

Ti Skanska-kontrakter
Våren 2006 startet Skanska med terrengarrondering og masseflytting. Siden har det gått i ett helt frem til åpningen høsten 2008. Totalt 700.000 kbm masser er hittil flyttet i Skanskas kontrakter på Fornebu.

Utbyggingen inneholder alle elementer fra opprydding av forurenset grunn til VA-arbeider, betongkonstruksjoner, tre- og tømrerarbeider, grønt- og granittarbeider. – Skanska Avd. Betong & Industriutbygging har utført entreprenørarbeidene siden 2001 og har i løpet av denne tiden hatt ca 10 kontrakter, forteller prosjektsjef Hans Petter Johannessen.

– En særskilt utfordrende konstruksjon var utleggingen av selve dammen, få membranen på plass og få sikret den både i løsmasser, betong og fjell på en skikkelig måte. Alle betongkonstruksjonene er plasstøpte, opplyser han.

– Vår underentreprenør Steen & Lund startet utplantingen av 120.000 busker og trær på Storøya i 2004. I 2006 startet de utplanting av 20.000 busker og trær i Nansenparken, og de har i tillegg utført alle granittarbeidene. De største granittelementene på Festplassen har en bredde på 1,60 m og lengde opp til 2,40 m. Skanska har ved sin underentreprenør Steen & Lund flere treårige vedlikeholdskontrakter som løper fra 2004 til 2010, med mulighet for forlengelse.

Skanska har også utført arbeidene på Storøyspissen. Masseflytting og all terrengopparbeidelse med blant annet påfyll av sand til strandarealene, sier Johannessen.

Tekst: Tone Lindheim, Bjørbekk og Lindheim og Anne-Beth Jensen.
Foto: Anne-Beth Jensen.

Powered by Labrador CMS