Solbergsenteret
Solbergsenteret
Solbergsenteret
Solbergsenteret
Sted: Solbergelva
Prosjekttype: Kjøpesenter og boliger
Kontraktssum eks mva: 71,5 millioner kroner
BRA: 6381 kvm (derav 4167 nytt)
Antall leiligheter: 34
Byggherre: KIWI Eiendom
Totalentreprenør: OKK Entreprenør
Arkitekt: Arkitektkompaniet
Prosjektleder byggherre: ProsjektCompaniet
Konsulenter: RIB: Siv. Ing. Will Arentz - RIV: Bright
Underentreprenører og leverandører: Peling: Seierstad Pelemaskiner - Elektro: Arro Elektro - Rør: VVS Entreprenøren - Taktekking: IcopalTak Sør - Brannsikring: Vestfold Brannsikring - Ventilasjon: Ing. Oddbjørn Hagen - Graveentreprenør: Stryken Grustak og Maskin - Flis og mur: Ole K. Karlsen MPF - Stillaser: Drammen Maskinutleie - Kjøkken: Tradisjonskjøkken - Innv. vegger: Noveta - Alufasader: FasadeConsult - Vinduer: Norgesvinduet - Belistning: Prosjektlist - Parkett: ParkettPartner - Blikkenslagerarbeider: Sigurd Fosslia
Det er få steder i landet det er tettere mellom kjøpesentrene enn i og rundt Drammen. Nå har også Solbergsenteret fått en kraftig oppgradering og en vesentlig utvidelse.
Det gamle senteret hadde ikke bare et sterkt oppussingsbehov, men trengte også større areal for å kunne lokke til seg flere leietakere og tilfredsstille stadig større kundegrupper. Eier og byggherre Kiwi Eiendom har nok ikke ment at Solbergsenteret skal konkurrere med de største kjøpesentrenes store og varierte butikksortiment. Men Solbergsenteret utfyller en viktigere rolle som et moderne nærkjøp for en trofast, lokal kundegruppe.
Utfordring i taket
Det eksisterende bygget på ett plan var på 2214 kvm, tilbygget utgjør ca 800 kvm. Foruten utvidelsen er det bygget 34 leiligheter i 2. og 3. etasje, med et samlet areal på 2529 kvm. Garasjeanlegget på bakkeplan er på til sammen 900 kvm. De to boligetasjene ligger på en egen konstruksjon utenfor det eksisterende bygget.
- Det eksisterende taket var ikke underdimensjonert, men det var konstruert ut i fra en annen standard enn dagens, og ville ikke tåle tyngre laster, forklarer arkitekt Herman Jacoby i Arkitektkompaniet.
Kontrakten var på 71,5 millioner kroner eks mva, og totalentreprenør
OKK startet byggingen midt i ferien i august 2007. Området har svært ustabil grunn med leire og silt, det er kun et topplag med ca 70 cm fast masse. Pelingen til fjell omfatter totalt 190 peler, med dybder ned mot 24 meter. Byggeriet er en tradisjonell konstruksjon, med forskaling og plattendekker. Utfordringen både for arkitekt og for OKK var tilpasningen til de eksisterende forhold og de trange byggelinjene.
Tre faser over 200 meter
- Forskjellige spennvidder gjorde at det måtte brukes flere systemer, som jo er mer arbeidskrevende og tar lenger tid, sier prosjektleder Reier Andre Sønju hos OKK. Den store betongjobben er gjort i tre faser. Total byggelengde langs utvidelsen utgjør ca 200 meter, og med tanke på at senteret skulle holde åpent i hele byggetiden, måtte det til enhver tid finnes en inngang.
- Vi gjorde oss ferdig med en fase betongarbeid og fulgte opp med tømrerjobben umiddelbart. Da fikk vi en produksjonsstreng som gjorde at vi slapp å bevege oss så mye. Vi fikk logistikken til å gå opp. Også inngjerdingen av anleggsplassen ble mindre og flyttet i de tre fasene. På denne måten ble parkeringsbehovet for kundene også ivaretatt, forklarer Sønju. OKK har hatt all betong- og tømrerarbeid på Solbergsenteret.
Forventningsfulle kunder
Det nye senteret er nå ikke til å kjenne igjen, og flere nye butikker er på vei inn. En del rokeringer og tilpasninger ble gjennomført i løpet av byggetiden for både kundene og butikkene i senteret. Men som det ofte er, vissheten om at resultatet blir bra, gir en forståelse for at prosessen med mye bråk og støy er til å leve med. Sist jul var det blant innbyggerne på Solbergelva en viss nedstemthet å spore. Den hektiske byggeperioden gjorde at den tradisjonelle julegranen ikke var på plass. Det kunne ikke OKK leve med, som sporenstreks gikk til innkjøp av julegran. Sannsynligvis vil det gå gjetord om akkurat den jula lenge; OKK serverte med glede gløgg og pepperkaker for kunder og for egne ansatte.
Ballsal på taket
Boligdelen over senteret ligger i andre og tredje etasje. Det finnes to heiser og to trappehus opp til leilighetene. De 34 leilighetene består av to til fire rom, med kvadratinnhold fra 54 til 93 kvadratmeter, og med god standard. Siden de to boligetasjene ligger i en krans på den nye, fundamenterte delen fungerer den opprinnelige delen av taket som et felles uteområde, med skjermet og solrike arealer. Grøntområdet er på 250 kvm, med gress og beplantinger. Gulvet er dekket av hele 850 kvm (!) treplattinger der det er plassert felles benker og små bord.
- For OKK har dette vært et godt prosjekt, og vi synes også at kvaliteten har blitt bra. KIWI er en flergangsbyggherre for oss, og som vi ønsker et fortsatt samarbeid med dersom prosjektene tillater det, avslutter Sønju.
Tekst og foto: Trond Joelson