Rådalslien skole

Rådalslien skole

Rådalslien skole

Rådalslien skole
Sted: Fana
Prosjekttype: Nybygg
Totalkostnad eks mva: 174 mill kroner
Bruttoareal: 5.200 kvm
Byggherre: Bergen Bygg og Eiendom KF
Entrepriseform: Delte entrepriser
Prosjekteringsgruppeleder: Smidt & Ingebrigtsen
Prosjekt- og byggeleder: Opak
Arkitekt: Bjerk og Bjørge
Interiørarkitekt: Box Interiør design
Landskapsarkitekt: Kompas
Rådgivere: RIB: Smidt & Ingebrigtsen - RIV: Techmentor - RIE: Multiconsult - RIBr: NEAS Brannconsult NBC
Underentreprenører og leverandører: Masseutskiftning: Drange Maskin - Grunnarbeider og grøfter: Rivenes - Grunn- og betongarbeider: Stoltz Entreprenør - Jernbinding: Thor Bøkevoll - Trappe- og balkongelementer: Voss Cement - Gulv i betong/sliping: Industrigulvspesialisten - Lett-tak: Lett Tak - Stålkonstruksjoner: Staal & Smed - Stålarbeider: Johs Alsaker Eftf - Tømrerfag: Byggmesteren Vest - Snekker/fast innredning: Faginnredning - Taktekking: Takarbeid - Glass: Hole Glass - Maler: O.Paulsen & Co - Gulvlegger: Øystein Tvedt - Mur og flis: Murmester Aastvedt - Sanitær og rør: TIAS Bergen Tekniske Installasjoner - Ventilasjon: GK Norge - Elektro: Siemens - Lås og beslag: Låsservice - Sprinkleranlegg: Tore Eide - Brannisolering og q-dekke: Bergen Skips og Industriservice - Heiser: KONE - Rent bygg: Rent Tørt Bygg Consult - Anleggsgartner: Anleggsgartnermester Askeland

Rådalslien skole i Fana er den første ungdomsskolen i Bergen som er prosjektert og bygget etter Reform 97.

Skolebygget er på 5.000 kvadratmeter og har en totalkostnad på 180 millioner kroner eks mva. Tiltakshaver er Bergen Bygg og Eiendom KF. Det er arkitektfirmaet Bjerk & Bjørge AS som har tegnet skolen. Den er oppført i delte entrepriser. Byggestart var våren 2007. Den ble tatt i bruk i august i år og har 450 elever fordelt på åttende, niende og tiende klasse. Elevene kommer fra Apeltun, Skjold og Skeie. Det er 50 ansatte ved skolen.

E-form
Anleggsleder Sindre Mæland i Stoltz Entreprenør forteller at bygget har E-form. - Det har en langsgående bygningsdel med hovedinngang, administrasjon, amfi, toaletter og spesialrom og tre fløyer med baseområder for hvert klassetrinn. Arbeidsrommene for lærerne er plassert i baseområdene slik at lærerne er mer synlige for elevene.

Bygget har bærende konstruksjon i plasstøpt betong og stål. Taket har lettakskonstruksjon. En tredjedel av taket har Q-dekke. Fasadene består av glass, gjennomfargete sementfiberpater (Semberitt) og trepanel av ubehandlet malmfuru. Innvendig er det slipt betong, parkett eller vinyl på gulvene, frilagt betong eller platekledning (OSB-plater) på veggene og lydhimlinger. Utenfor bygget er det parkanlegg, sandvolleyballbane, buldrevegg (klatrevegg), basketballstativer, gigantsjakk, benker og vandrestier og utsmykning.
Mæland trekker frem kort byggetid, strenge krav til synlige vegg- og søyleflater av betong og stort areal med slipte betonggulv som de største utfordringene i oppføringen av Rådalslien skole.

Vannbåren varme
Skolebygget har vannbåren oppvarming basert på fjernvarme. Ventilasjonsanlegget er balansert og har varmegjenvinning. Bygget er fullsprinklet, har fiberbasert bredbånd og SD-anlegg. Rent bygg i byggeperioden, avfukting med rotoravfuktere, stor bruk av naturmaterialer, temperaturstyring og bruk av lydhimlinger skal bidra til et godt inneklima. Fasadene er tilnærmet vedlikeholdsfrie. Det er god tilkomst for vedlikehold i hele bygget. Gulvene har store åpne flater som er lette å holde rene. Betonggulvene skal rengjøres med en spesialmaskin. Utenfor skolen er det 50 parkeringsplasser. Det var ingen fraværsskader under oppføringen av bygget.

Morsomt oppdrag
Sivilarkitekt Nina Pettersen i Bjerk & Bjørge forteller at det har vært morsomt å prosjektere Rådalslien skole. - Den første tiden var det et savn at vi ikke hadde brukere å forholde oss til, men så ble Ole Henry Halleraker ansatt som rektor og vi fikk en fin dialog med ham. Dette er den første ungdomsskolen som er bygd i Bergen etter Reform 97, noe som har gjort arbeidet ekstra spennende. Vi har lagt vekt på å bruke enkle former og materialer og på at bygget skal være lett å holde rent og vedlike. Vi opplevde byggefasen som en svært positiv prosess, preget av god tone og fin samarbeidsånd mellom de ulike aktørene.

Tekst og foto: Ole Harald Dale

Powered by Labrador CMS