Mediehuset Stavanger Aftenblad

Mediehuset Stavanger Aftenblad

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Mediehuset Stavanger Aftenblad

Mediehuset Stavanger Aftenblad
Sted: Stavanger
Prosjekttype: Nybygg
Totalkostnad eks mva: 350 mill kroner
Bruttoareal: 16.000 kvm
Byggherre: Aftenbladet Eiendom
Byggherreombud: Rambøll
Hovedentreprenør: Block Berge Bygg
Total prosjektering: Rambøll
Arkitekt: Spiss Arkitektur & Plan, tidl. AROS
Landskapsarkitekt: Multiconsult
Rådgivere: RIB og RIGeo: Rambøll - RIB Elementer: Multiconsult
Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: T Stangeland - Lev ferdigbetong: Sola Betong - Lev armering: Smith Stål Vest - Betongsaging: Sør Vest Betong - Glassfasade: Hubro - Tømrer: Stavanger Bygg - Maler: D. Nysted - Gulvlegger: Vikeså Gulv - Murer/flislegger: Jan Petersen - Rørlegger/sprinkleranlegg: Myhre Rør - Elektro og ventilasjon: YIT - Branntetting: Thermax - Boltetrekking: TTI - Stillas: Stillaspartner - Forskaling: Hansmark - Festemidler: Motek - Maskinutleie: Bautas - Forskaling: Peri Norge

Block Berge Bygg og Veidekke Spesialprosjekt har ført opp et nytt bygg for Stavanger Aftenblad i Stavanger sentrum.

Både grunnforholdene og selve bygget bød på mange utfordringer.

350 millioner
Aftenbladets nybygg er på 16.000 kvadratmeter. Det har fire etasjer over bakken og to plan under. Tiltakshaver er Aftenbladet Eiendom. Bygget eies av Sameiet Mediehuset, som er eid av Aftenbladet og Vital Eiendom. Det er tegnet av SPISS Arkitektur & Plan (tidligere AROS Kristiansand) og ført opp i samspillskontrakt. Betongarbeid og levering av råbygg ble utført i arbeidsfellesskap mellom Block Berge Bygg og Veidekke Spesialprosjekt. Byggets totalpris er på ca 350 millioner kroner eks mva. Grunnarbeidene startet i februar 2006. Bygget var ferdig i august i år.

Krevende tomt
Grunnen under bygget består av Stavanger-fylitt. Bjørn Solvig i T Stangeland Maskin forteller at i denne tomten er den mest utfordrende han har opplevd på sine 30 år i næringen. – Vi skulle rive et bygg som hang sammen med bygg som skulle stå igjen. På grunn av bebyggelse på alle kanter måtte vi bruke reduserte salver og sub-boringer. Enkelte steder kunne vi ikke sprenge, men måtte bruke wiresaging. I tillegg gikk en av hovedtunnelene for kloakk og overvann fra Storhaug tvers over byggegropen. Denne måtte legges om mens den var i full drift. Vi måtte utvide tomten slik at det ble plass til ledningen.

Anleggsleder Roy Ove Svarstad i Block Berge Bygg forteller at bygget fyller ut nesten hele tomten. – Selve bygget består av to bygningskropper med en glassgård mellom. Glassgården fungerer både som gjennomgang mellom plassen utenfor St. Petri kirke og Verksgata og som hovedferdselsåre i bygget. Den skal også føre lys inn i bygget.

Bærende konstruksjon er i betongelementer. Taket er flatt og papptekket. Fasadene består av glass og groonsbroen grå tegl. Innvendig er det åpne kontorløsninger. Svært mye av belysningen er med LED-lys, noe som bidrar til lavt energibruk.

De fire største utfordringene var ifølge Svarstad grunnforholdene, den trange tomten, kort byggetid og logistikk. – Det var ikke enkelt å få inn materialer i bygget. Vi måtte innføre en ordning der leverandørene måtte bestille leveringstid som passet med ledige tidspunkt for å heise inn materialer i bygget. Kildesortering av byggavfall skjedde i kjelleren før bygningsarbeiderne kom på jobb om morgenen. Vi hadde tørt bygg 1. mars i år. Det er krevende å føre opp et bygg med så komplekse løsninger på så kort tid.

Det ble praktisert rent bygg i byggetiden. Miljøhensyn har vært viktige i materialvalg og byggeprosess for byggherren. Etter tett tak ble konstruksjonen tørket ut. Svarstad sier at det ble brukt store ressurser på oppvarming. – Siden vi hadde tett tak så seint i prosessen har vi brukt 2.000 liter diesel i døgnet i en periode til oppvarming og uttørking. Bygget har gitt oss erfaring med vanskelige grunnforhold og kompliserte tekniske anlegg. Vi ser at prosjekter som dette krever sterk administrativ oppfølging.

Alle i landskap
Leif Sirevåg i Aftenbladet Eiendom forteller at bygget inneholder 350 arbeidsstasjoner og at alle ansatte sitter i landskap. – Alle pulter og stoler er like. Det gjør omorganiseringer enkle. Bygget innholder også 33 flyttbare stillerom, ti møterom med moderne AV-utstyr, auditorium og en kantine. Jeg tror vi får en tettere og bedre kommunikasjon mellom medarbeiderne i dette bygget. I tillegg til Aftenbladet er TV-Vest og Vinmonopolet leietakere i bygget. I underetasjene er det et parkeringsanlegg med plass til 120 biler.

Bygget har balansert ventilasjon og vannbåren oppvarming med radiatorer. Energiforbruk per kvadratmeter per år er under 140 kW. LED-belysningen bidrar til redusert kjølebehov. Solavskjerming skjer med persienner i glasset. De er styrt av følere plassert på taket. Bygget er fullsprinklet og har i tillegg brannskiller. Både SD-anlegg og bredbånd er meget avanserte. Bygget har to datarom. Bygningsavfallet har hatt en sorteringsgrad på 72 prosent.

På vestsiden av bygget ligger det en hellelagt plass med sitteplasser og LED-belysning. Det er også et vannspeil her. Dette er forbundet med to flislagte vannspeil inne i bygget.

Mange hensyn
Sivilarkitekt Erik Tveit i SPISS Arkitektur & Plan sier at det har vært krevende å prosjektere et bygg som skal ligge midt i et bysentrum. – Vi tok hensyn til en meget sammensatt nabobebyggelse. Den omfatter St. Petri kirke, gamle trebygg og Aftenbladets tidligere hovedbygg. Tomten ligger delvis innenfor Stavangers middelalderbebyggelse. Vi hadde derfor mange hensyn å ta ved utforming av bygget. Det har vært viktig å lage gode arbeidsmiljø der medarbeiderne får lyse og luftige arbeidsplasser med gode lydforhold. Samtidig skulle bygget inneholde avansert infrastruktur. Det har også vært viktig å få et energiøkonomisk bygg. Formen bidrar til det, med stort volum og liten overflate.

Tekst og foto: Ole Harald Dale

Powered by Labrador CMS