Zen Resort & Spa

Zen Resort & Spa

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Zen Resort & Spa

Zen Resort & Spa
Sted: Rømskog, Østfold
Kontraktssum eks mva: 106,4 mill kroner
Prosjekttype: Hotell & Kursted
BTA: 3.500 kvm
Byggherre: Zen Resort & Spa, Norge
Totalentreprenør: Tronrud Entreprenør
Arkitekt: Arkitekt Tom Skarpaas og Andresen Arkitekter
Prosjekt- og byggeledelse: OPAK
Rådgivende ingeniører: RIE: Heiberg & Tveter - RIV: Hjellnes Consult - RIB, Bygn. fysikk, RIBR: Asplan Viak - RIA: Brekke & Strand
Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Myrvold Utemiljø - Elektro: Seko - Rørlegger: Bravida - Ventilasjon: GK Skytta - Plattendekker, badekabiner og prefab. trapper: Con-Form - Betongleveranser: Høland Betong - Armering: Celsa Steel Service - Forskalingssystemer: Peri - Mur- og flisarbeid: Rolf Holm - Tak: Lett-Tak - Maler: A. Lynnebakken / Leif Thorvaldsen - Gulvbelegg: Ragnar Andersson - Gulvstøp, sparkling: Betong puss team - Vinduer, dører utv., alufasader: Saint-Gobain Bøckmann - Dører innv.: SSC Joinex - Blikkenslager: Franke Onsrud - Taktekking, membran: Protan - Metallarbeider: GBS Produkter - Brannisolering: Kaefer - Låssystem: Lås og Sikring - Heis: Access - Solskjerming: Solcom - Systemhimlinger: Rovik Montasje - Parkett: Hardstuff - Sportsgulv: Bo Andrén - Bassengteknikk: ABC tech - Utv. treverk, paneler, dekker: Kebony Products - Naturstein: Ellingard - Byggevarer: Byggmakker Lillestrøm - Ståldører: Daloc - Konstr. stål: Metacon

Inne i Rømskogs dype skoger kan Tronrud snart trekke seg tilbake. Tilbake ved bredden av innsjøen Vortungen står Norges sunneste spa-bygg ferdig.

– For oss var Rømskog det naturligste sted i verden å legge et spa-resort, sier daglig leder Lisbeth Pettersen, en av de to gründerne bak Zen Resort & Spa. Ikke et sekund for tidlig satset hun sammen med Tone Bergesen på Norges første spasenter med bevisst grønne og miljøriktige løsninger.

– Vi har hatt en visjon om å skape et sted for livsglede og fordypning, basert på at mennesket trenger skjønnhet like mye som rent vann og god utsikt. Dette har vi fått tilpasset bygget etter, sier hun om stedet som er på vei mot Miljøtårn-merket.

Det er nok ingen ulempe at legemlig og åndelig renselse bør finne sted i en bygningskropp med størst mulig fokus på miljøriktige, energieffektive og bærekraftige løsninger. Men det etiske er ikke glemt. Omgitt av jomfruelig natur trer det japaninspirerte interiøret enda klarere frem. Et eksempel er utstrakt bruk av bambusparkett på gulv, i tillegg til skifer og granitt.

Ekte nybyggere
Totalentreprenør Tronrud Entreprenør har vært med på en standard helt utenom det vanlige, og bokstavlig talt tråkket nye stier. Byggeplassen lå fire kilometer på skogsbilvei fra riksveien. Det var nybrottsarbeid på flere områder.

– Ved byggestarten i juli i fjor, fantes det verken strøm eller telefondekning. Strømbehovet ble løst med aggregat frem til jul. Etter det ble det ført fram strøm og fiberlinjer, minnes prosjektleder Gjermund Nilsen hos Tronrud. Fra da av slapp man å kjøre til kommunesenteret Rømskog for å bestille betong.

Logistikken ble i forhold til beliggenheten en hemsko.

– Fra vi startet betongarbeidet til vi skulle være ferdige, hadde vi 12 måneder. Avstander gjorde at det ikke bare var å ringe for å få leverandører eller aktører til å komme dersom vi hadde behov der og da. Det ble for mange slike heftelser som gjorde at fremdriften gikk tregt i starten, sier Nilsen.

Fjellbolter under vann
Noe av den 65 mål store tomta ble sprengt ut for å gi plass til bygget, som i hovedsak er i betong, stål og plattendekkere. Vortungen har en omkrets på sju mil, men bygget legger beslag på vel hundre «strandsonemeter». Til gjengjeld stikker bygget 18 meter ut i vannet mot nord, og umulig å komme til med graver. Rensing av bunnen ble foretatt av et dykkerfirma som også boret fjellbolter under vann og som støpte fundamenter. Største dybde var på ca. 3,7 meter.

Arkitekt Tom Skarpaas har tegnet bygget, med god hjelp av Andresen Arki-tekter. Forprosjektet hadde to suiter på taket. Som et tiltak for å knipe inn på kostnadene ble disse strøket i Tronruds kontrakt. Ved påsketider måtte takløsningene omprosjektereres, da det allikevel ble bestemt at det skulle bygges suiter på taket. Ikke to som planlagt, men fire. Tronrud legger nå siste hånd på verket med disse, som har en uovertruffen plassering selv til dette prosjektet å være.

De 3.500 kvadratmeterne er lagt i teknisk rom i kjeller, og i opptil tre etasjer med 40 hotellrom, 4 suiter, restaurant og spa-avdeling med bassenger og behandlingsrom. Miljøkravene var strenge. En egen miljøplan var utarbeidet, tatt ut fra kravspesifikasjonen.

Helst svane
Det var ikke bare krav om hvordan bygget skulle bli, men også om hva de utførende skulle forholde seg til. Dokumentasjon på materialvalg skulle fremskaffes, og «Sikker jobb» skulle foretas. De kunne være detaljerte.

For eksempel hvor anleggsmaskiner skulle plasseres etter endt arbeidsdag, for å hindre eventuell avrenning til vannet. Det var krav til alle overflateprodukter, og løsemidler måtte kvalitetssikres. I så stor utstrekning som mulig skulle svanemerkede produkter benyttes.

Et av disse produktene er Kebony som er benyttet på dekker, brygge og kledninger. Gjennom en impregnerings – og vakuumeringsprosess har furu fra Sørlandet fått bedre bestandighet, økt varighet og økt slitestyrke med lavere behov for vedlikehold.

– At vi viser våre produkter i prosjekter som både har høy arkitektonisk kvalitet, store krav til livsløpsøkonomi og med et miljøaspekt er viktig for oss, sier markedsdirektør Jan Terje Nilsen i Kebony ASA.

Fokus på energi
Med store glassflater er det viktig å fokusere på energibruk til oppvarming og kjøling. I tillegg til energiglass, dekker en varmepumpe med seks kompressorer 90 prosent av oppvarmingsbehovet. Radiatorer og vannbåren gulvvarme sørger for oppvarming. Spisslastene dekkes av oljekjele med rapsolje fra brakkland. Bygget er tilleggsisolert sett i forhold til TEK, og målet har vært et spesifikt forbruk vesentlig mindre enn dette kravet. Zen Resort & Spa har 20 cm isolasjon mot grunn, 30 cm i yttervegger og 40 cm i tak.

Enovastøtte
Fretex har i høy grad bidratt med isolasjon, i form av resirkulerte tøyfibre fra salige Ultimat. Det er gjort ekstraordinære tiltak på ventilasjon, vannforbruk og belysning. Resultatet er et estimat på 198 kWh/kvm per år. Zen Resort & Spa har fått 1,3 millioner i støtte fra Enova.

– Miljøaspektet på Rømskog var vanskelig å få til. Finnes det giftfri maling, fikk vi spørsmål om da vi begynte å skissere hva vi ville. Det er en konservativ bransje, men jeg tror vi har gjort noe unikt i byggebransjen. Ingen i Norge har bygd som dette før, mener Lisbeth Pettersen.

– Tronrud har gjort en utmerket jobb og vært svært fleksible. Det har vært masse utfordringer, med mye utbygging og avansert teknikk. Selv om vi har hatt gode rådgivere, blant annet av OPAK, er jo vi som byggherrer ikke proffe. Vi er bare to viljesterke damer med mye synsing, men kunnskapen har kommet etter hvert, avslutter Lisbeth Pettersen.

Tekst og foto: Trond Joelson

Powered by Labrador CMS