Radisson Resort Trysil
Radisson SAS Resort Trysil
Sted: Trysil
Prosjekttype: Hotell og leiligheter
Kontraktssum: 357,5 millioner kroner
Bruttoareal: 35.000 kvm
Byggherre: Trysil Hotellutvikling
Totalentreprenør: Martin M. Bakken
Arkitekt: Heggelund & Koxvold arkitekter
Arkitekt og totalteknisk rådgivning badeland: Asplan Viak, Skien
Byggherreombud: Sweco Norge
Rådgivere: RIB: Eiendomsprosjektering - RIE: IBR elprosjekt - RIV: Techno Team Prosjekt
Underentreprenører/leverandører: Grunn- og utomhusarbeider: Rune Øvergård - Branntetting: Firesafe - Vinduer: NorDan - Gulv: Parkettpartner - Antibrannvegger: Trysil Interiørtre - garderober/tribuner/stupebrett: Klubben - Tak- og membrantekking: Ing. Per Kvernmo - Industrigulv(kjøkken): Acrylicon - Byggevarer: Optimera Proff - Balkongrekkverk: Hedmark Balkongsystemer - Stålleveranser: Armec - stålleveranser - Balkongelementer: Brødrene Østbye - Rørlegger: Jørstad - Mur og flis: Mjøsen Murmesterforretning - Flytsparkling og lydgulv: Mjøs-Produkter - Produsent av skifer/naturstein: Minera - Leverandør av skifer/naturstein: Gudbrandsdalen Steinindustri - Dørleverandør: Swedoor - Dørmontasje: Nyhuset Bruk
For Heggelund & Koxvold AS arkitekter har Trysil-hotellet fortonet seg som et tiårig svangerskap som kulminerte med et toårig hastekeisersnitt. Totalentreprenør Martin M. Bakken var fødselshjelper og 15. desember ble «babyen» overlevert.
- I sannhet et dugnadsprosjekt helt fra starten for ti år siden, sier arkitekt og partner Christian Cleve Broch i Heggelund & Koxvold AS arkitekter. Vi har vært gjennom interessante faser fra flytting av tomt til massivtreproblematikk. Opprinnelig skulle hotellet bli det første som ble bygget i massivtre, men flere faktorer blant annet lydkrav og kostnader gjorde det umulig, sier han. Nå er han fornøyd med at det i det hele tatt ble et prosjekt.
Fallende terreng
Det er stor høydeforskjell på tomta og den største utfordringen var å plassere bygningen i det bratte terrenget. Alle sider av tomten er like viktige. Det finnes ingen bakside-fasader. Lobbyen i første etasje er øverste etasje i den nederste fløyen. - En tøff og morsom utfordring var hvordan hele bygningens infrastruktur og logistikk skulle fungere. De forskjellige inngangene skal fungere for dem de er tiltenkt. Byggets stjerneform er meget viktig. Da har man muligheten til å ha forsider rundt hele bygningen, påpeker Cleve Broch og forklarer: Kjernen i bygget er resepsjonsområdet. To personheiser og en serviceheis går gjennom hele bygget og ned til underetasjene. For å fange opp nivåforskjellene i de nedre fløyene, går man inn til en sentralkjerne nummer to, der man også har to personheiser og en serviceheis til K5 parkeringskjeller. Egentlig er hotellet i ti etasjer, men bare fire til seks er synlige over terrenget. Inngang til konferansesal og ski-in-ski-out, med egne nøkler for hotellgjestene, er lagt mot alpinbakkene.
Vår intensjon var at det lange bygget også skulle fremstå som smekkert tross størrelsen på ca 35.000 kvm, og det mener vi har fått til. Det var viktig at blant annet gavlene ble smekre slik at bygget virker lettere enn størrelsen tilsier.
Han beskriver hotellet som moderne, men med utgangspunkt i norsk fjelltradisjon. Jernvitrolbehandling på ytterveggene gjør fasadene levende og får dem til å endre seg med sol og vind påvirket av det røffe fjellklimaet.
Delt hotellrom
De 220 hotellrommene kan deles i to, men kan også brukes som tradisjonelle hotellrom med bad. En interndør fører inn til en større suite med balkong, ekstra soverom, bad og oppholdsrom. Totalt 72 kvm som kan brukes som en enhet eller deles i to.
De ca 40 selveide Prestige-leilighetene er solgt ut av prosjektet. Disse kan leies ut av hotellet gjennom eier når man ikke bruker dem privat. Det gjelder leilighetene som er solgt med utleieavtale, opplyser Cleve Broch.
Prosjekterte i 3D
- I denne prosessen har prosjektering i ArchiCAD 3D vært alfa og omega. Et prosjekteringsteam på seks personer jobbet på samme fil samtidig i forskjellige deler av prosjektet. Fra de andre konsulentene og entreprenøren mottok vi 2D-tegninger som ble tilpasset 3D-tegningene for å justere og sjekke at våre tegninger var i overensstemmelse med deres. En person kontrollerte hele tiden tegningene opp mot papirutgaven. For oss var dette viktig på grunn av prosjektets størrelse og korte byggetid, poengterer Cleve Broch.
Han nevner avslutningsvis at Heggelund & Koxvold vant BIM-verdensmesterskapet i London i fjor sammen med bl.a. Forsvarsbygg og Arktis der de i løpet av 48 timer skulle prosjektere ca. 140 000 kvm bygningsmasse (bl. a. boliger, forretninger, hotell og parkanlegg).
Totalentreprenør
Totalentreprenør Martin M. Bakken signerte kontrakten i november 2006 og støpte første støpen i januar 2007. - To måneder er altfor liten tid til detaljprosjektering, og det har vært prosjektering nesten helt til mål, sier prosjektleder Dag Stenersen i Martin M. Bakken.
- Vinteren 2007 var fin med lite snø, og vi hadde planlagt å være ferdig med betongjobben ut på vinteren 2008. Men denne vinteren var usedvanlig snørik i Trysil. Vi hadde på det meste 40 mann som bare måket, noe som slet forferdelig på alle. Vi tapte et par måneder på fremdriften av betongarbeidene og måtte ta det igjen på tømrerjobben og leie inn tømrere for å komme i mål til kontraktsfestet dato 15.desember. Den datoen har vi holdt, sier han.
Utomhusarbeidene gjenstår og skal være ferdig til 1. juli i år. De omfatter belegningsstein foran inngangspartiet og asfaltering på veier og plasser.
Nederst i lia
Det skrånende terrenget gjorde at entreprenøren bygget i etapper oppover. Parkeringskjellerne var det fort gjort å lage RIB-tegninger på, og de ble påbegynt først, utført i plasstøpt betong nederst i lia.
Stenersen forteller at de hadde tre store byggekraner som de nummererte. All betong, armering og konstruksjonsstål ble nummerert tilsvarende og levert til riktig kran slik at det ble vareflyt til byggegropa.
Entreprenøren utførte hele betong-, armerings- og tømrerjobben med sitt mannskap. Tekniske fag var underentrepriser og lokale firma ble leid inn på flislegging, blikkenslager- og malerarbeider.
De som bodde i Elverum jobbet fem dager i uka og kjørte til og fra. De fra Hamarsida har overnattet på riggen og hatt fire dagers uke. - Det har vært en fordel å ha folk på bygget flere timer i uka enn vi ellers ville ha hatt, sier han.
Badeland og bowling
To etasjer ned fra lobbyen ligger badeland, en stor bowlinghall med åtte baner med en sportsbar mellom. Både badeland og bowlingbanene er tilgjengelig for alle som kjøper billetter gjennom hotellet.
Badeland omfatter barnebasseng og vanlig basseng. Her er også den første innendørs Flowrider motstrømsbølge i Norge. Ett barnebasseng med dybde 20-30 cm, ett med dybde en halv meter og et stort basseng med 16 meters lengde fra 1,10 - 1,60 m dybde. Klatrevegg i den ene enden med bassengdybde to meter. Boblebad og selvfølgelig en egen spa-avdeling.
- Vi har erfaring med å bygge badeland. Det er støpt inn både «bentonittpølser» som sveller i fuktighet og injeksjonsslanger. «Pølsene» har tettet det meste av lekkasjene, som nå er minimale.
Bakken-datter Mjøsen Murmesterforretning har utført alle flisarbeidene i badelandet. Trysil Flis og Malersenter har gjort det resterende flisarbeidet, opplyser Stenersen.
Gjennomføringsevne
- Vi har vist at vi evner å gjennomføre til rett tid til tross for prosjektering i hele byggeperioden. Det ble utrykkelig sagt på overleveringen av byggherren, sier Stenersen som også er imponert over egne ansattes innsats.
Tekst: Anne-Beth Jensen. Foto: Pia Farstad og Anne-Beth Jensen