Ringeriksbadet
Sted: Helgelandsmoen
Prosjekttype: Badeanlegg
Kontraktsum eks. mva:
74,5 millioner kroner
BTA: 2.225 kvm + teknisk rom 1.328 kvm
Byggherre: Ringeriksbadet AS
Totalentreprenør:
NCC Construction
Byggeledelse: Frydenlund og Høyer
Arkitekt: SE Arkitektur
Rådgivere: 3.partskontroll byggherre: A.L.Høyer / Polyplan / Brødrene Helgesen - RIB: Bright Rådgivende Ingeniører - RIBR: Roar Jørgensen - RIA: Brekke og Strand akustikk - Bygningsfysikk: Norconsult - RIE: Olaf Helge Ask - RIG: Geovita - RIV: Bryn Ventilasjon - RIV-Vent: EM Teknikk
Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Ing. Leif Ellingsen - Masser: John Myrvang - Rør: Bærum Rørleggerbedrift / Deltatek - Teknisk vannbehandling: Teknisk Vannservice - Kjerneboring og betongboring: Anders Ask Fjeldheim - Armering: Celsa Steel Service - Forskaling: Doka Norge - Tak, vegger, sinkfasade og blikkenslager: Borg Byggmontering - Blikkenslagerarbeider: Art. Norderhaugs Eftf. - Himling: Asker Innredning - Stikkingsarbeider: Asker Oppmåling - Byggvarme/stillas: Ramirent - Vanntetting: Betongforsegling - TRP-plater: Borg Byggmontering - Lås og beslag: Brann og Låsservice - Mur og flis: Fjeldheim og Knudsen - Brannsikring og tetting: Oslo Brannsikring - Sandblåsing og betongrehab: Ge Con - Branngardin: HABY Norske Sjalusier - Vanntetting av betong: Ing. Bent Habberstad - Glassfasade/alu.dører og innv. glassfelt: Metus - Limtredragere: Moelven Limtre - Storkjøkken: Myhrvold Storkjøkken - Vannsklie: Norslide - Stålkonstruksjoner: Næsset Mek. Verksted - Gulvbelegg: Oslo tapet & Gulvbelegg - Betongsøyler: Spenncon - Bassengutstyr: Steelpool Sweden - Maler: Støa Håndverk - Tetthetskontroll: Termografi og Måleteknikk
Fire tiår med venting er over. Ringerike har endelig fått sitt badeanlegg.
− Det har vært et voldsomt oppdemmet behov her. Det har vært debatt og planer i 42 år, men det har stoppet på evnen til å gjennomføre, samtidig som de økonomiske initiativtakerne ikke har vært sterke nok, sier Bjørn Hartz i Ringeriksbadet AS. Det nye badeanlegget ligger i Helgelandsmoen Næringspark, som lokale investorer overtok fra Forsvaret i 2004. Hartz er også daglig leder i Helgelandsmoen Næringspark og håper lokaliseringen av badeanlegget vil bidra positivt til de som allerede er på plass i næringsparken. Allerede nå har investorene klart å etablere flere arbeidsplasser der enn det den tidligere militærleiren kunne tilby.
Bjørn Hartz knyttet til seg SE Arkitektur som hadde mye erfaring med å tegne badeanlegg. På deres merittliste finner vi blant annet Osbadet, som på flere måter ble en modell for det planlagte Ringeriksbadet.
NCC Constructions distriktskontor i Asker vant anbudskonkurransen om å oppføre det ca. 4.000 kvm store badeanlegget i en totalentreprise.
– Kravene som stilles til tetthet, både for vannbassenget og med tanke på vanndamp ut i konstruksjoner, er strenge og har nulltoleranse i forhold til avvik. Det krever stor grad av nøyaktighet i hele byggeprosessen, sier anleggsleder i NCC, Thomas Johannessen.
Tidkrevende
Betongarbeidene, som NCC har utført selv, ble omfattende og kompliserte. Det er støpt en plate på 40 cm på hele grunnflaten på 1250 kvm. Som eksempel nevner Johannessen spesielt jernbindingen som må utføres på en foreskrevet måte for å unngå lederevner, og som er meget tidkrevende. NCC valgte Bamtec på rull til armering på alle horisontale flater. Total armeringsmengde er 209 tonn. Det ble benyttet selvkomprimerende betong til veggstøp med meget godt resultat. Totalt gikk det med ca. 2.200 kubikkmeter betong i konstruksjonene.
Anlegget har et stort idrettsbasseng med internasjonale mål på 25 x 12,5 meter og to mindre bassenger; et terapibasseng og et barnebasseng.
Teknisk Vannservice har prosjektert vannbehandlingen, og levert og montert utstyret til Ringeriksbadet. Myndighetskravene med hensyn til vannrensing er strenge. Daglig leder Per Opsahl har vært i bransjen i mange år og sier at teknikken er den samme som på 60-tallet.
– Men systemene er blitt bedre, med mer gjennomtenkte analysemetoder for å holde mer stabile verdier i bassengene. Forandringen er at automatiske skylleoperasjoner, som ikke lenger er avhengige av personalets rutiner. Ringeriksbadet er blant de ypperste når det gjelder automatisering av badeanlegg, sier Opsahl. Som en kuriositet nevner vi at hovedbassenget har en kapasitet for å rense 47 liter i sekundet, og varme- og barnebassenget kan rense 32 liter vann i sekundet.
Står fritt
De to største bassengene er egentlig frittstående konstruksjoner, som står på ribber i det tekniske rommet. Tanken er å ha inspeksjonsmulighet av bassengkroppen til enhver tid. Bassengene ble vanntestet før flislegging, 870.000 liter ble fylt på i løpet av fire døgn. Det sto i 14 dager for å sikre tette konstruksjoner. Etter at bassengkonstruksjonen sto ferdig gikk det sju måneder før flissettingen kunne startet.
Membran
En 4 mm underlagspapp fungerer som membran og er helsveiset som en ballong til taket rundt hele svømmehallen og dusjanlegget. Den er sveiset på alle betongflater, helt fra sålen i teknisk rom, over tak og ned på sidene. Den er ført inn i alle vindus- og døråpninger og skal sikre tettheten. I overganger mellom tørr og våt sone skal alle gjennomføringer være helt tett. Omløpshastigheten med over- og undertrykk testes og registreres. Hver dag avgir bassengene ca. 180 liter vann i dampform, som ventilasjonssystemet skal håndtere for at det ikke skal entre konstruksjoner. Termofotografering ble tatt i bruk for kontroll.
Pottetett
− Det er foretatt en obligatorisk trykktest. Kravet er en utskiftning på 1,5 i timen. Her ble det oppnådd 0,6 for hele bygget totalt sett, noe som tilsvarer kravet i passivhus. For våtsonen er kravet 0,5. Resultatet her ble 0,2 – det er nesten like tett som en ballong. NCC og deres underentreprenør HesselbergTak utførte tetting- og membranarbeider i den kaldeste perioden sist vinter, med temperaturer rundt 30 minusgrader. Dette er veldig gode resultater, sier arkitekt Jan Arne Solberg i SE Arkitektur.
En stor del av NCCs aktører har lokal tilknytning. Hele 50 firmaer er fra Ringeriksregionen, et antall langt over det som Johannessen hadde sett for seg i forkant.
− Vi har hatt en god prosjektering og dyktige utførende. Dette har vært et meget interessant prosjekt, og jeg skulle veldig gjerne startet på et nytt badeanlegg med de samme aktørene, bekrefter han.
− Det er bra, sier arkitekt Solberg. – Da slipper man at verdifull kompetanse går tapt. Vi trenger entreprenører som ikke er skremt og som vil ta slike prosjekter igjen. NCC har gjort en veldig bra jobb.
− Vi hadde gjennomført hele prosjekteringsprosessen for egen regning og risiko, helt frem til byggestart. Hole kommune viste umiddelbar interesse da vi la frem planene. Ringerike kommune har selv hatt en seks-syv planlagte varianter, men ble med nå også. Kommunene har fått en meget billig inngangsbillett i forhold til det de hadde måttet garantere for. Utfordringen for oss er jo nå å få det til innenfor de økonomiske rammene vi har lagt. Men foreløpig er Ringerikesbadet en suksess, med et antall besøkende som langt overstiger det vi hadde sett for oss, sier Hartz.
Tekst og foto: Trond Joelson