Mølla Storsenter

Mølla Storsenter

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Mølla Storsenter

Sted: Brumunddal

Prosjekttype: Kjøpesenter

Kontraktssum eks mva:
100 mill. kroner (med tillegg 115)

Bruttoareal:
12.000 kvm + 7.500 kvm p-hus

Byggherre: Mølla Senter AS

Totalentreprenør: Skanska Norge, DK Hedmark Oppland

Arkitekt og RIB:
Bjørnstad Prosjektering AS

Byggherreombud: Sjåtil & Fornæss

Rådgivere: RIE og utførende elektro: HB Elektro - RIV og utførende rør og ventilasjon: Haug og Ruud - RIB prefab stål/betong: Spenncon Hønefoss - RIBR: HVR beredskap - RIG: Løvlien Georåd

Underentreprenører og leverandører: Riving, betongsaging og boring: Dianor - Grunnarbeider: S & B Stenersen - Betong: BetongØst - Stikning/ oppmåling: GeoPlan Øst - Prefab stål/betong: Spenncon Hamar - Brannisolering: Thermax - Membran/taktekking: Protan Tak - Utstøping betonggulv: Betong og Industrigulv - Flis, mur, puss: Mjøsen Murmesterforretning - Maling, gulvbelegg og gulvsparkling: Malermester Morten Schancke - Himling: Moelven Nordia - Glasspartier og aluminiumsarbeider: Norske Metallfasader - Rullegitter: Fimotek - Vindusleveranser: Norgesvinduet Bjørlo - Ståldører: Atlas Industri - Karuselldører: Boon Edam - Skjermtegl fasade: Ivarsson - Blikkenslager og diverse stålarbeider: Raufoss Tak & Blikk

2010 må ha vært et godt år for Brumunddal. I sommer fikk bygda endelig bystatus. Og nå har byen fått sitt første ordentlige storsenter.

− Brumunddal er med sine nesten 33.000 innbyggere Hedmark og Opplands mest folkerike kommune. Da vi for noen år siden startet å planlegge antok vi at handelslekkasjen ut av Ringsaker var på rundt 300 millioner kroner. Nyere tall viser at det nok var nærmere en halv milliard kroner, der Hamar trekker ut det meste, sier Reinert Seljeskog.

Han er administrerende direktør i Tema Eiendom, som sammen med NAF-Gårdene eier hver sin halvpart i byggeherreselskapet Mølla Senter AS. Unnfangelsen av Mølla Storsenter begynner slik det ofte er; de hadde begge lyst på hverandre.

− Vi satt begge på to separate eiendommer sentralt i Brumunddal, og drev hvert vårt lille senter med parkeringsplasser rundt og mellom oss. For vår del hadde vi en seks-syv butikker. Begge hadde en del utdaterte bygg, og vi måtte gjøre noe. Vi søkte om å utvide i egen regi og var på jakt etter mer tomt. NAF-Gårdene var interessant for oss å kjøpe, samtidig ønsket de å kjøpe oss. Så fant vi ut at vi kanskje skulle gjøre dette sammen. Med et såpass kraftig løft, ble det en god løsning, forteller Seljeskog. Prosjektkostnaden anslår han til rundt 250 millioner kroner.

Makeskifte
Tomtene til Tema Eiendom og NAF-Gårdene var av begrenset størrelse. Men gjennom fornuftige makeskifter har Mølla Senter AS fått nødvendig tilgang til de arealer som en utbygging på 22.000 kvm krever. I et puslespill har Ringsaker kommune både kjøpt og solgt eiendommer til utbyggerne, det samme har tilfellet vært med noen kvm langs Riksveien som Vegvesenet disponerte. – Vi fikk ryddet litt i flere leire da, og resultatet var en vinn-vinn-situasjon for alle, sier Seljeskog.

− Her i innlandet er det ikke ofte en treffer prosjekter med tresifrede beløp. Det var et relativt stort og krevende prosjekt. Med ny og gammel bygningsmasse og med kunder til stede. Fra kontraktforhandlingene til bygget skulle prosjekteres og bygges var det kun 12,5 mnd. Det var flere som prismessig lå i samme gate som totalentreprenøren Skanska. Men det er et stort firma med mye kompetanse og som har mange krefter å spille på. Det har virkelig kommet godt med her på Mølla Storsenter, hevder Seljeskog.

Det er JAF Arkitekter som hadde den opprinnelige idéskissen. Men underveis har Bjørnstad Prosjektering hatt hånd om søkerfunksjonene og også foretatt enkelte mindre endringer. Bjørnstad Prosjektering er et kombinert arkitekt- og rådgiverfirma, og har således også vært RIB i prosjektet.

Åpent uten blindgater
− Vi satte noen krav når det gjelder utseende og utforming. Ingen butikkarealer skulle havne i blindgater. Ringgata som går rundt inne i senteret har butikker på begge sider. Den eksisterende bebyggelsen la føringer på hvordan det skulle bli. Det var noen runder for å få det til, men vi har fått mange gode tilbakemeldinger fra andre profesjonelle aktører på den løsningen. Vi ville at alt skulle fremstå lyst, smakfullt og som nytt, og med den valgte høye himlingen i enkelte felter i Ringgata, sier Seljeskog.

De to eksisterende, små sentrene var et resultat av bygninger fra 70-tallet som var klattet på med nyere konstruksjoner med ujevne mellomrom. Byggene ble etter tur strippet helt ned, og bygget på, rundt og over på alle kanter. Unntaket er plan 2 i av den gamle delen, der det kun er gjort mindre endringer.

− Kompleksiteten ligger i at flere av de eksisterende leietakere skulle være i bygget mens vi holdt på. Det medførte at noen leietakere måtte flytte internt etter hvert som vi stadig jobbet oss rundt i prosjektet. Enkelte rivearbeider måtte faktisk foregå nesten helt til det siste, sier Skanskas prosjektleder, Arne Uhlen.

– Men tegningsgrunnlaget var også delvis ufullstendig, noe som gjorde det vanskelig å finne hvor man kunne komme til med føringsveier. Men også faktorer som rivearbeidene, en ny trafostasjon og omlegging av permanent og midlertidig strøm griper inn i prosjektet i forskjellige stadier.

Hele senteret er fullsprinklet, men den lave himlingshøyden i kontorene i plan 2 ga behov for andre løsninger. Resultatet er at dette ble Norges første kjøpesenter der vanntåkeanlegg er installert.

Etter innspill fra Skanska er Mølla Storsenter også det første senteret i Brumunddal som har full fjernvarmetilknytning. Alle ventilasjonsaggregater er skiftet ut med nye aggregater med roterende varmegjenvinnere for vannbåren varme i stedet for strøm.

− De store utfordringene er å oppnå en jevn balansert ventilasjon i alle takhøyder. I Ringgata er det ca. åtte meter til himling, mens det i andre deler er lav takhøyde. Når den varme luften stiger og legger seg øverst kan det gi ujevne fellessoner. Det løste vi ved å ha to avtrekk, et for den høye delen og ett for den lave. Det er valgt fellesavtrekk gjennom rullegitter, som gir tilluft i bakkant av alle butikkene, sier teknisk prosjekteringsleder i Skanska, Stein Skinstad.

− Vinmonopolet er blant de ca. 20 nye leietakerne på Mølla Storsenter. – Polet har det klart største kravet til innemiljø. De har 2-sone innemiljø, et på lageret og et i butikkdelen. Kravet er maks. pluss minus to grader hele døgnet året rundt, et krav som er vesentlig strengere enn i matbutikker, forklarer Skinstad.

Skanska tar energi- og miljøproblematikken på alvor, og har her hentet spisskompetansen fra egne rekker. Skanska Spesialprosjekt er landsdekkende og har i dette prosjektet bistått i miljø- og energispørsmål.

OPS i P-huset
Parkeringshuset er over tre plan og rommer 250 biler. Det er et offentlig/privat samarbeid der Mølla Senter eier 55 prosent og Ringsaker kommune eier resten. P-huset var et viktig bidrag for senteret, samtidig kan kommunen nå tilby innbyggerne og gjester flere offentlige parkeringsplasser.

En by i endring
Brumunddal i ferd med å skifte ham. En estetisk og miljørettet sentrumsutvikling med tilrettelegging av fjernvarmenett har ikke gjort det enklere for entreprenørene i prosjektet. Ombyggingen av gatenettet har pågått på tre sider samtidig, med etablering av VA-anlegg, gatevarme og anlegging av granittbelegg. Med dertil utfordringer når det gjelder tilgjengelighet og fremkommelighet.

− Besøkstallene hittil har vært helt vanvittige. Første dag viste telleapparatene at 23.000 kunder var innom. Det overstiger alt vi hadde trodd og håpet på. Våre ambisjoner er at Mølla Storsenter ikke bare skal være en propp mot handelslekkasjen ut av kommunen. Det skal bidra til at det lekker inn, avslutter Seljeskog.

Tekst og foto: Trond Joelson

Powered by Labrador CMS